Ισπανία

Στο μυαλό του Πεπ Γκουαρντιόλα

«A penny for your thoughts» συνηθίζουν να λένε οι Αγγλοσάξονες όταν προσπαθούν είτε να ερμηνεύσουν τη σιωπή κάποιου, είτε να αντιληφθούν ποιες είναι οι σκέψεις του. Σήμερα, εκατομμύρια είναι εκείνοι που θα έδιναν πολύ περισσότερα για να μπουν στο μυαλό του Πεπ Γκουαρντιόλα και να μαντέψουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του μετά το ιστορικό «αντίο» και την αποχώρησή του από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Το sport-fm.gr το επιχειρεί με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που τον γνώρισε από κοντά.

«A penny for your thoughts» συνηθίζουν να λένε οι Αγγλοσάξονες όταν προσπαθούν είτε να ερμηνεύσουν τη σιωπή κάποιου, είτε να αντιληφθούν ποιες είναι οι σκέψεις του.

Σήμερα, εκατομμύρια είναι εκείνοι που θα έδιναν πολύ περισσότερα για να μπουν στο μυαλό του Πεπ Γκουαρντιόλα και να μαντέψουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του μετά το ιστορικό «αντίο» και τη συναισθηματικά φορτισμένη αποχώρησή του από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Το sport-fm.gr το επιχειρεί με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που τον γνώρισε από κοντά.

Για τον Νίκο Μάλλιαρη, πρώην ποδοσφαιριστή και ενεργό μέλος της Μπαρτσελόνα εδώ και χρόνια, η απόφαση του Γκουαρντιόλα δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία». Άλλωστε κατά τη συνάντησή τους πριν περίπου δύο μήνες, ο ίδιος ο Καταλανός τεχνικός του είχε δώσει να καταλάβει πως το ποδόσφαιρο ήταν ένα μόνο από τα ενδιαφέροντά του.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό πως σύντομα θα ιδιώτευε, θα έκανε μια αγρανάπαυση. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που ξεπερνά τα όρια του αθλητισμού. Ήταν κάτι που φάνηκε από τη χαλαρότητά του στην κουβέντα μας, αλλά και το γεγονός πως για περισσότερη από 1,5 ώρα η συζήτηση ελάχιστα κινήθηκε γύρω από το ποδόσφαιρο. Κουβεντιάσαμε για ένα σωρό άλλα ζητήματα και φανέρωσε έναν άνθρωπο που έβγαζε τεράστια ικανοποίηση για όσα είχε πετύχει», τονίζει ο κ. Μάλλιαρης, ο οποίος μας φανερώνει μια ανθρώπινη πλευρά του τρεις φορές (δύο ως προπονητής και μία ως παίκτης) πρωταθλητή Ευρώπης.

«Έδειξε πως δεν τον ενδιαφέρουν πια τα μεγάλα συμβόλαια, ούτε τα πάρα πολλά λεφτά. Άλλωστε στην καριέρα του δεν στερήθηκε τίποτα από τα δύο. Ο περίγυρός του, φίλαθλοι μεν, αλλά παράλληλα άνθρωποι πνευματικοί και με ανησυχίες φανερώνουν μια προσωπικότητα διόλου μονοσήμαντη. Ικανοποίησε τη φιλοδοξία τους ως τεχνικός. Κατέκτησε 13 τίτλους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Διεύθυνε τον πιο σπουδαίο σύλλογο στο χώρο και επιβλήθηκε με το έργο του στο χώρο. Αυτό όμως είχε τεράστιο κόστος στην ψυχή του. Στερήθηκε πράγματα που τον ενδιέφεραν και τώρα ίσως δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε αυτά», μας λέει.

Ο συνομιλητής μας και αρωγός μια πρωτοβουλίας που στόχο έχει να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Καταλονία, όχι μόνο αθλητικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτισμού, αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τη κουβέντα του με τον Γκουαρντιόλα, η οποία δείχνει πως στο πρόσωπό του δύσκολα συναντά κανείς τη ματαιοδοξία άλλων ανθρώπων του χώρου.

«Μου έκανε εντύπωση πως όταν του έδωσα συγχαρητήρια για όσα έχει πετύχει, με αποστόμωσε, προβάλλοντας τους ποδοσφαιριστές του αλλά την Μπαρτσελόνα ως οργανισμό. Μου έλεγε πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα του Μέσι και των συμπαικτών του, όπως άλλωστε και της συνέχειας και της συνέπειας που συναντά κανείς στο γενικότερο τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Παράλληλα, ο Γκουαρντιόλα έδειχνε άνθρωπος που δεν χρειάζεται εξουσία για να υπάρχει και να νιώθει ο ίδιος καλά. Πραγματώνεται μέσα από άλλες καταστάσεις και αναζητήσεις», μας λέει ο Νίκος Μάλλιαρης και προσθέτει πως δεν αποκλείεται πως οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται μεταφορικά και κυριολεκτικά στον Καταλανό προπονητή δεν αποκλείεται να τον φέρουν ακόμη και στα μέρη μας.

«Δεν θα μου φανεί περίεργο να μάθω πως θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος, αφού έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πνευματικότητα του τόπου, χωρίς αυτή να ταυτίζεται αναγκαστικά με τη θρησκεία. Άλλωστε έχει ακόμη ένα κομποσκοίνι που του είχα δωρίσει, ενώ στην επίσκεψή μου του έδωσε και ένα στα χρώματα των μπλαουγκράνα! Ίσως πάντως, να έκλεισε τον κύκλο του ως προπονητής. Τι άλλο να ζητήσει από αυτήν τη δουλειά. Παραμένει ένα κεφάλαιο για τη Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα, ίσως να είναι ο επόμενος πρόεδρός της. Το σίγουρο είναι πως και ο ίδιος αποτελεί ένα μέρος της συνέχειας του συλλόγου, ένα κομμάτι της Καταλονίας, μια προσωπικότητα αποδεκτή ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή τους ποδόσφαιρο».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες σχετικά με την Ελληνοκαταλανική προσέγγιση σε τέχνη, πολιτισμό και αθλητισμό, ο Νίκος Μάλλιαρης νιώθει πως με την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν χάθηκε ένας σύμμαχος αυτής της προσπάθειας και αντίθετα ίσως τώρα γίνει ακόμη πιο ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας. Παράλληλα, μας φανερώνει τα επόμενα βήματα αυτής της δράσης.

«Θα βρεθώ τις επόμενες ημέρες στη Βαρκελώνη, όπου μαζί με άλλους δύο προπονητές της μικρής Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου της Κρήτης, θα παρακολουθήσουμε πώς γίνεται η δουλειά στη Masia. Όμως η παρουσία μας στην πρωτεύουσα της Καταλονίας δεν θα περιοριστεί στο ποδόσφαιρο. Με αφορμή τη γιορτή του San Jordi, θα μεταφέρω υπογεγραμμένα από τους δημιουργούς τους, βιβλία και cd Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Καρυστιάνου, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Λεοντης, Τσακνής, Μαχαιρίτσας, Μητσιάς και ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον οποίο είχα μιλήσει λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή και είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον…»

Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x