sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το depth chart της «πράσινης» άμυνας: O Παναθηναϊκός διαθέτει πλέον στόπερ με όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά

Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Σβέριρ Ίνγκασον, προσέθεσε στην άμυνα του έναν ποδοσφαιριστή με ηγετικά χαρακτηριστικά, τα οποία «κουμπώνουν» απόλυτα με εκείνα των υπόλοιπων τριών στόπερ.

Στον Παναθηναϊκό θα αγωνίζεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον. Ο 30χρονος Ισλανδός κεντρικός αμυντικός, μετά από έναν χρόνο στην Μίντιλαντ, επέστρεψε στη χώρα μας και θα φοράει μέχρι το 2028 τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος έχοντας μια ακόμη ευκαιρία να δείξει ότι είναι ένας σπουδαίος κεντρικός αμυντικός, κάτι το οποίο απέδειξε στην πρώτη του θητεία στην Ελλάδα, με τον ΠΑΟΚ από το 2019 μέχρι και το 2023.

Η τρίτη προσθήκη του «τριφυλλιού» για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, μπορεί να ήταν απρόσμενη, τουλάχιστον ως προς το χρονικό κομμάτι, είναι όμως η πιο... ουσιώδης!

Το sport-fm.gr αναλύει διεξοδικά το κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού και επιχειρεί να δημιουργήσει τα δίδυμα των στόπερ της ομάδας του Ντιέγκο Αλόνσο, με βασικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν στα μετόπισθεν.

Mπαρτ Σένκεφελντ


Η αρχή γίνεται με τον παλαιότερο των στόπερ της ομάδας. Ο Μπαρτ Σένκεφελντ φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2019 και αποτέλεσε βασικό γρανάζι της «πράσινης» άμυνας από την πρώτη στιγμή.

Δυναμικός και αποφασιστικός στις επεμβάσεις του ο έμπειρος Ολλανδός στόπερ αποτελούσε τη βασική επιλογή όλων των προπονητών που πέρασαν από τον πάγκο του «τριφυλλιού».

Στα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η ευχέρεια του στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και η διορατικότητα του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις απειλές των αντιπάλων.

Δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και καλός με την μπάλα στα πόδια ο Σένκεφελντ πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά και την «επιβεβαίωση» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο οποίος τον χρησιμοποίησε σε 80 ματς.


Χόρντουρ Μάγκνουσον


Δεδομένα, ο μεγάλος άτυχος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Ο υψηλόσωμος Iσλανδός στόπερ έφτασε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2022 και από την πρώτη στιγμή έδειξε τα διαπιστευτήρια του.

Ο πιο «έμπιστος» στο κομμάτι της μετάβασης της μπάλας, αφού με το αριστερό του πόδι, έχει την ικανότητα να βοηθά την ομάδα του στο build up από τα μετόπισθεν, ενώ και η τεχνική του κατάρτιση είναι το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα συγκριτικά με όλους τους στόπερ του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα ο Μάγκνουσον είναι, ίσως ο μοναδικός, κεντρικός αμυντικός των «πρασίνων» που μπορεί να απειλήσει τόσο από στημένες φάσεις, ως προωθημένος στην αντίπαλη άμυνα, όσο και ως εκτελεστής, αφού διαθέτει εξαιρετικές απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Στα «συν» του 31χρονου Ισλανδού είναι το ύψος του, το οποίο του προσδίδει μια επιβλητική διάσταση.


Τιν Γεντβάι


Ουσιαστικά μια από τις φετινές προσθήκες του Παναθηναϊκού. Μετά από μια σεζόν ως δανεικός, ο Τιν Γεντβάι, ισορρόπησε ανάμεσα στις καλές και τις κακές εμφανίσεις την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Δυνατός και αρκετά... κυνικός ο Κροάτης στόπερ, δεν «ταίριαξε» με τον Σένκεφελντ στο πρώτο μισό της περασμένης χρονιάς, ωστόσο η οπισθοχώρηση του Γουίλιαν Αράο στο κέντρο της άμυνας επί ημερών Φατίχ Τερίμ, παρουσίασαν έναν αμυντικό υψηλού επιπέδου που κυρίως στα μεγάλα ματς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ανταποκρίθηκε στο 100% στις απαιτήσεις του Τούρκου τεχνικού.

Άρτιος αμυντικά, σκληρός - όποτε απαιτείται - αλλά και σημαντικός στον «αέρα» ο Γεντβάι κέρδισε μια θέση στο ρόστερ με την απόκτηση του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας.



Ίνγκι Ίνγκασον


Η τελευταία προσθήκη του Παναθηναϊκού, που πολλοί, αν μη τι άλλο δεν περίμεναν. Ο Ίνγκι Ίνγκασον επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς μετά από μια γεμάτη και άκρως επιτυχημένη θητεία στον ΠΑΟΚ, «μετακόμισε» στη Δανία για τη Μίντιλαντ. Με την απόκτηση του οι «πράσινοι» πέραν ενός εξαιρετικού στόπερ, προσθέτουν έναν ηγέτη αγωνιστικού χώρου, αλλά και αποδυτηρίων.

Απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του, «καθαρός» στις επεμβάσεις του και «εγκεφαλικός» ο Ίνγκασον θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο... στρατηγός της άμυνας του «τριφυλλιού».

Μεταξύ άλλων ο έμπειρος στόπερ είναι ικανός να οργανώνει την άμυνα του, αλλά και να διατηρεί την ηρεμία σε αυτή, αφού η προσωπικότητα του παίζει και θα παίξει κομβικό ρόλο στην «αρμονία» των μετόπισθεν.


Οι «μπαλαντέρ»


Εκτός των τεσσάρων προαναφερθέντων ο Παναθηναϊκός έχει τη ευχέρεια να καλύψει τυχόντα κενά με την οπισθοχώρηση παικτών ή ακόμα και με... αλχημείες που θα μπορούσε να επιχειρήσει ο Ντιέγκο Αλόνσο.

Ανάμεσα στις λύσεις είναι και ο «ξεχασμένος» Έρικ-Πάλμερ Μπράουν. Ο Αμερικανός, ήταν όπως και ο Μάγκνουσον, αρκετά άτυχος την περασμένη σεζόν καθώς το οστικό οίδημα το οποίο υπέστη τον Σεπτέμβριο του 2023 στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, τον άφησε στα πιτς για το υπόλοιπο της κούρσας. Ο Αμερικανός δεν πρόλαβε να δώσει τα διαπιστευτήρια του, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πάρει τις ευκαιρίες του τη σεζόν που ξεκινά.

Ο δεύτερος «μπαλαντέρ» είναι ο Γουίλιαν Αράο. Ο Βραζιλιάνος ήταν από τους κορυφαίους παίκτες του Παναθηναϊκού την περασμένη χρονιά, αφού η τεχνική του, η εμπειρία του, αλλά και η ανασταλτική του «ταυτότητα» τον έθεσαν αυτομάτως σε βασικό στέλεχος της ομάδας.

Τόσο στη θέση «6» όσο και σε εκείνη του κεντρικού αμυντικού ο Αράο, απέδειξε γιατί αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και δεδομένα «ανέβασε» και την απόδοση του Τιν Γεντβάι, για τον οποίο αποδείχθηκε ο καταλληλότερος παρτενέρ στο κέντρο της «πράσινης» άμυνας.



Κλείνουμε με τον... πολυθεσίτη, Γιάννη Κώτσιρα. Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής, ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» κερδίζοντας επάξια νέο συμβόλαιο μετά την θαυμάσια χρονιά που έκανε πέρυσι. Ιδίως στο δεύτερο μισό, ο Κώτσιρας μετετράπη σε... πασπαρτού, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον Τερίμ σε όλες τις θέσεις εκτός από εκείνη του σέντερ φορ και του τερματοφύλακα.

Έτσι δεν αποκλείεται να τον δούμε φέτος και σε ρόλο στόπερ, με πιο ιδανική θέση για αυτόν, να είναι εκείνη του δεξιού κεντρικού αμυντικού σε τριάδα άμυνας, αν ο Αλόνσο επιλέξει ποτέ τέτοια διάταξη.



Ποια όμως φαντάζουν ως τα «ιδανικότερα» δίδυμα για το κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού;

O Nτιέγκο Αλόνσο διαθέτοντας αυτό το «καρέ» στα στόπερ, έχει πλέον έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» για την άμυνα. Δεδομένα σημαντικό ρόλο θα παίζουν και οι ακραίοι μπακ, ωστόσο αν παραμερίσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι, προκύπτει, ότι ο ιδανικότερος παρτενέρ για όλους είναι ο Χόρτνουρ Μάγκνουσον.

Το γεγονός ότι ο Ισλανός είναι ο μοναδικός αριστεροπόδαρος, αλλά και τα χαρακτηριστικά του τα οποία προαναφέραμε «κουμπώνουν» με εκείνα των Ίνγκασον και Γεντβάι και Σένκεφελντ.

Με τον πρώτο ο Μάγκνουσον έχει αγωνιστεί σε 38 ματς μαζί στην εθνική Ισλανδίας και γνωρίζονται πολύ καλά, ενώ αμφότεροι οι «Βίκινγκ» διαθέτουν ισχυρές προσωπικότητες, χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί το «Α και το Ω» για μια άμυνα.

Παναθηναϊκός: Το «παζλ» της άμυνας του τριφυλλιού τα έχει όλα

Με τον Κροάτη, ως παρτενέρ ο υψηλόσωμος στόπερ θα έχει στο πλάι του έναν αμυντικό με σκληράδα και αποφασιστικότητα, που θα μπορεί κυρίως να ανταποκρίνεται και στο χαμηλό παιχνίδι του αντιπάλου. Ένα από τα βασικά όμως στοιχεία του συγκεκριμένου δίδυμου, είναι ότι στο αμυντικό τρανζίσιον, θα έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται καλύτερα από κάθε άλλο.

Παναθηναϊκός: Το «παζλ» της άμυνας του τριφυλλιού τα έχει όλα

Τέλος το δίδυμo Σένκεφελντ-Μάγκνουσον έχει στελεχώσει το κέντρο της άμυνας του «τριφυλλιού» σε 25 αναμετρήσεις και έδειχνε ως ένα από τα σταθερότερα που είχε περάσει από την ομάδα για αρκετά χρόνια.

Παναθηναϊκός: Το «παζλ» της άμυνας του τριφυλλιού τα έχει όλα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x