Όταν το περασμένο καλοκαίρι έγινε η ξαφνική και απροσδόκητη μετακίνηση του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, οι φίλαθλοι των «πρασίνων» ενθουσιάστηκαν, γνωρίζοντας πως μετά από κάποια χρόνια θα είχαν ένα πραγματικά σπουδαίο δημιουργό στο ρόστερ τους.
Όπως είναι φυσιολογικό σε κάθε τέτοιου είδους κίνηση, ο Έλληνας γκαρντ χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Μετά από κάποιες μέτριες εμφανίσεις αλλά και μερικούς τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω, ο Σλούκας δείχνει πλέον να έχει πατήσει το «γκάζι», κάνοντας τρομερές εμφανίσεις μετά τη διακοπή και οδηγώντας τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR εκ του ασφαλούς στο πλεονέκτημα έδρας.
Παρόλο που μια απλή ματιά στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται το «τριφύλλι» όταν ο αρχηγός του βρίσκεται σε καλή κατάσταση αρκεί, μια απλή στατιστική ανάλυση βοηθάει ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Σλούκας αλλάζει το παιχνίδι των «πρασίνων» όταν βρίσκεται στο παρκέ.
Υπεύθυνος για το 1/3 των πόντων της ομάδας
Από την αρχή της καριέρας του μέχρι και τώρα, ο Κώστας Σλούκας είναι γνωστός για το πλήρες πακέτο του επιθετικά. Ο Έλληνας διεθνής έχει ικανότητες στην ατομική ενέργεια και είναι αξιόπιστος σουτέρ από μακριά, ενώ διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι και μπορεί να μεταμορφώσει την επίθεση μιας ομάδας δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του.
Αυτήν ακριβώς την ποιότητά του μεταφέρει στο παρκέ και για τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» αριθμεί στην Ευρωλίγκα 11,7 πόντους ανά παιχνίδι και μοιράζει 5,8 ασίστ κατά μέσο όρο. Οι τελικές του πάσες αυτές οδηγούν ανά παιχνίδι σε άλλους 13,7 πόντους, κάτι που σημαίνει πως συνολικά είναι υπεύθυνος μέσω σκοραρίσματος ή δημιουργίας για 25,4 πόντους κατά μέσο όρο.
Αν συνυπολογίσουμε ότι το σύνολο του Εργκίν Αταμάν σκοράρει 81,5 πόντους ανά αγώνα, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τα χέρια του Σλούκα προέρχεται το 31% της επιθετικής παραγωγής της ομάδας, με άλλα λόγια το 1/3 των πόντων της, νούμερο που είναι αξιοσημείωτο.
Μάλιστα, η ικανότητα του 34χρονου να βάζει όλους τους παίκτες του στο παιχνίδι και να μοιράζει ιδανικά την μπάλα με πολλούς διαφορετικούς φαίνεται και από τους αποδέκτες των ασίστ του. Ο Ματίας Λεσόρ βρίσκεται στην κορυφή έχοντας δεχθεί 24 φορές στη φετινή σεζόν τελική πάσα από τον Σλούκα, όμως πολύ κοντά βρίσκεται ο Ντίνος Μήτογλου που έχει παραλάβει από αυτόν 23 ασίστ, αλλά και ο Μάριους Γκριγκόνις, που έχει τροφοδοτηθεί ισάριθμες, πετυχαίνοντας 19 τρίποντα!
Η σύγκριση της ομάδας με Σλούκα στο παρκέ και χωρίς
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος να προσεγγίσουμε τη μεγάλη διαφορά που κάνει ο Σλούκας για τον Παναθηναϊκό AKTOR, είναι να συγκρίνουμε την απόδοση της ομάδας όταν αυτός βρίσκεται στο παρκέ, με αυτή όταν κάθεται στον πάγκο ώστε να πάρει ανάσες.
Στα 26 λεπτά ανά ματς που οι «πράσινοι» έχουν τον αρχηγό τους στο παρκέ, η επίθεση τους παράγει 119,7 πόντους ανά 100 κατοχές επιθετικά, επίδοση που αν ήταν μόνιμη, θα ήταν η κορυφαία σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα. Αντίθετα, στα 14 λεπτά περίπου, που ο Σλούκας βρίσκεται στον πάγκο και όχι στον αγωνιστικό χώρο, το «τριφύλλι» σκοράρει 110,6 πόντους ανά 100 κατοχές, επίδοση που αν ήταν σταθερή θα τον τοποθετούσε στην 5η θέση από το τέλος!
Πέρα από μια «ψυχρή» ανάγνωση των πόντων που πετυχαίνουν οι «πράσινοι», υπάρχουν και άλλα στατιστικά που μαρτυρούν την ανεβασμένη ποιότητα του παιχνιδιού της ομάδας, όταν ο Σλούκας είναι «πενταδάτος». Αρχικά, τα ποσοστά του Παναθηναϊκού AKTOR είναι αισθητά υψηλότερα όταν συμβαίνει αυτό, κάτι που έχει να κάνει τόσο με την εκτελεστική δεινότητα του ίδιου του έμπειρου γκαρντ, όσο και με το γεγονός πως δημιουργεί καλύτερα σουτ για τους συμπαίκτες του.
Για του λόγου του αληθές, όταν ο Σλούκας αγωνίζεται οι παίκτες του «τριφυλλιού» εκτελούν με 57% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα. Όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ, τα ποσοστά αυτά μετατρέπονται σε 53% και 34%, αντίστοιχα, με τη διαφορά να είναι χαώδης.
Και φτάνουμε σε ένα τελευταίο και βασικό νούμερο, που πάνω από όλα αναδεικνύει τη διαφορετική φιλοσοφία που έχει η ομάδα όταν ο αρχηγός της έχει τον έλεγχο. Με τον Σλούκα να κατευθύνει την επίθεση, το 64% των πόντων που πετυχαίνει ο Παναθηναϊκός AKTOR προέρχεται από ασίστ και όχι από κάποια ατομική ενέργεια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίδοση αυτή κατακρημνίζεται στο πενιχρό 49% όταν αυτός βρίσκεται στον πάγκο, γεγονός που δείχνει πως η ομάδα του Αταμάν έχει μεγάλο δημιουργικό πρόβλημα όταν ο Σλούκας δεν έχει τα ηνία της επίθεσής της, με αποτέλεσμα να σκοράρει περισσότερο με ατομικές προσπάθειες (για παράδειγμα του Ναν) παρά με ομαδικές συνεργασίες.
Ο Σλούκας δικαιώνει και δικαιώνεται, αλλά χρειάζεται βοήθειες
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, είναι ασφαλές να πούμε πως παρά κάποιες αρνητικές στιγμές, ο Σλούκας προσφέρει σε γενικές γραμμές αυτά για τα οποία αποκτήθηκε στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, απολαμβάνοντας παράλληλα τον αυξημένο ρόλο τον οποίο επιζητούσε αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό.
Το μόνο ζήτημα που προκύπτει από τα νούμερα αυτά, είναι πως οι «πράσινοι» αποδίδουν πολύ χειρότερα όταν δεν έχουν τον Σλούκα στο παρκέ, επομένως θα χρειαστεί να... φροντίσουν έτσι ώστε να έχουν τη «βερσιόν» αυτή του αρχηγού τους στο 100% όταν έρθουν τα κρισιμότερα παιχνίδια της σεζόν.
Η συζήτηση που έχει γίνει για το ροτέισιον του Εργκίν Αταμάν είναι μεγάλη, ωστόσο ο 34χρονος Σλούκας δεδομένα θα χρειαστεί στην πορεία της σεζόν ποιοτικές ανάσες από τον πάγκο έτσι ώστε να μπορεί να αποδίδει στον βαθμό που το κάνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ροτέισιον 6 παικτών δεν αρκεί έτσι ώστε να «αποφορτιστεί» ο έμπειρος γκαρντ, επομένως είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη χρησιμοποιήση και καλύτερη απόδοση του Λούκα Βιλντόσα , ο οποίος διαθέτει τα στοιχεία ώστε να καλύψει, έστω και υποτυπωδώς, το παιχνίδι του. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να έχει σε καλή κατάσταση τον αρχηγό του όταν τα πάντα θα κρίνονται, τότε μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.