Ολυμπιακοί Αγώνες

Όταν η φλόγα ανάβει στο βωμό (video)

Το sportfm.gr κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και σας παρουσιάζει το πώς άναψε ο κάθε βωμός σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το μακρινό 1964 έως το 2012

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η τελετή έναρξής, που όσο τα χρόνια περνούν γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή και παίρνει το χαρακτήρα ενός εντυπωσιακού σόου. Μπορεί κανείς να σκεφτεί αρκετές εντυπωσιακές όσο και συγκινησιακές στιγμές στις τελετές έναρξης κατά τη διάρκεια των ετών. Αυτό όμως που μένει πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη όλων είναι η στιγμή που η Ολυμπιακή φλόγα ολοκληρώνει το ταξίδι, το οποίο αρχίζει πάντα από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στον βωμό του σταδίου της πόλης, όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός της ολυμπιακής φλόγας είναι συνυφασμένος με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αναβίωση τους το 1896 στην Αθήνα δεν υπήρχε. Το πρώτο άναμμα σε βωμό σταδίου Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 1928 στο Άμστερνταμ χωρίς όμως να γίνει η μεταφορά της από την αρχαία Ολυμπία. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και από τότε έγινε ένας θεσμός που παραμένει μέχρι και σήμερα.

Φυσικά η διαδικασία της αφής της φλόγας στο βωμός από το 1936 ως και το 1976 ήταν κάτι απλό, καθώς ο εκάστοτε αθλητής απλά ανέβαινε από τις σκάλες στο σημείο που βρισκόταν και άναβε την Ολυμπιακή φλόγα στο στάδιο.

Τόκιο 1964



Μέξικο Σίτυ 1968



Μόναχο 1972



Μόντρεαλ 1976



Μόσχα 1980

Αυτό άρχισε να αλλάζει από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Οι Ρώσοι διοργανωτές ήταν εκείνοι που έδωσαν ένα διαφορετικό ύφος στον τρόπο με τον οποίο άναβε ο βωμός στο στάδιο. Την ώρα που η Ολυμπιακή φλόγα εισήρθε στο στάδιο ένας διάδρομος δημιουργήθηκε στην κερκίδα κάτω από το βωμό. Την ώρα που ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Σεργκέι Μπέλοφ ανέβαινε τα σκαλιά ένα πανέμορφό κορέο με χρώματα και τους Ολυμπιακούς κύκλους σχηματίστηκε στην κερκίδα. Όταν ο Ρώσος μπασκετμπολίστας άναψε τον βωμό, χιλιάδες περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό της Μόσχας.



Λος Άντζελες 1984

Το 1984 στο Λος Άντζελες ο βωμός άναψε από τα χέρια χρυσού Ολυμπιονίκη στο δέκαθλο Ράφερ Τζόνσον. Τα σκαλιά που χρειάστηκε να ανέβει ο αμερικανός αθλητής ήταν 99 και ο βωμός άναψε αφού πρώτα πήραν φωτιά οι Ολυμπιακοί κύκλοι που βρισκόντουσαν ακριβώς από κάτω.



Σεούλ 1988

Στη Σεούλ το 1988 είχαμε για πρώτη φορά την είσοδο της τεχνολογίας στον τρόπο με τον οποίο ανάβει ο βωμός αλλά και το γεγονός ότι οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι ήταν τρείς. Ο Κορεάτης δρομέας Λιμ Τσουν έφερε την φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης και την παρέδωσε ακριβώς κάτω από το βωμό στον δάσκαλο Σουν μαν Τσουνγκ, στην χορεύτρια Μι Τσονγκ Σον και τον μαραθωνοδρόμο Κιμ Γουόν Τακ. Οι τρείς τους πήραν θέση στο βάθρο το οποίο τους ανέβασε μέχρι τα 20 μέτρα όπου βρισκόταν ο βωμός τον όπου και τον άναψαν.



Βαρκελώνη 1992

Μια από τις εντυπωσιακότερες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο τρόπος με τον οποίο άναψε o βωμός στην Βαρκελώνη το 1992. Ο Χουά Αντόνιο Σαν Επιφάνιο ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος μόνο που δεν ήταν αυτός που άναψε το βωμό. Όλα τα φώτα στο Στάδιο Μονζουίκ της Βαρκελώνης είχαν σβήσει και ο ύψους δύο μέτρων μπασκετμπολίστας της Μπαρτσελόνα μετέφερε τη δάδα αλλά όταν σταμάτησε απείχε περίπου 55 μέτρα από τον βωμό και όλοι αναρωτήθηκαν πως θα ανάψει. Δίπλα του στεκόταν ο Ισπανός τοξοβόλος Αντόνιο Ρέμπολο. Ο Σαν Επιφάνιο άναψε το βέλος στο τόξο του Ρέμπελο που λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έκανε τη βολή των 55 μέτρων ώστε να ανάψει ο βωμός.



Ατλάντα 1996

Αν το άναμμα του βωμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ήταν το πιο εντυπωσιακό, αυτό στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 ήταν το πιο συγκινησιακά φορτισμένο. Η ταυτότητα εκείνου που θα ήταν ο τελευταίος που θα κρατούσε τη φλόγα πριν αυτή ανάψει στο βωμό του σταδίου της Ατλάντα παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Όταν η τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τζάνετ Έβανς παρέδωσε τη φλόγα στον Μοχάμεντ Άλι όλο το στάδιο σύσσωμο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1960 στη Ρώμη καταβεβλημένος από τη νόσο «πάρκινσον» είχε ρίξει τη δάδα σε όλες τις πρόβες και όλοι ήταν γεμάτοι άγχος για το αν θα τα καταφέρει. Τελικά ο Άλι σήκωσε ψηλά τη δάδα με την Ολυμπιακή φλόγα πριν ανάψει με αυτήν το σκοινί που κάηκε και έφτασε στον βωμό.



Σύδνεϋ 2000

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σύδνεϋ η Κάθι Φρίμαν ήταν εκείνη που ανέλαβε να ανάψει τον βωμό του σταδίου. Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στη διαδικασία. Η Κάθι Φρίμαν ανέβηκε τα σκαλιά και μπήκε στο κέντρο της ιδιότυπης λίμνης που είχε σχηματιστεί από τα νερά που έτρεχαν σαν καταρράκτες. Τότε προς έκπληξη όλων των θεατών εντός αλλά και εκτός σταδίου «άναψε» το νερό. Ο βωμός ήταν τοποθετημένος μέσα στο νερό και όταν άναψε σκαρφάλωσε μηχανικά στο υψηλότερο σημείο του σταδίου όπου πήρε τη θέση του. Νερό και φωτιά έγιναν ένα προσφέροντας σε όλους μια εντυπωσιακή στιγμή.



Αθήνα 2004

Στους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτούς της Αθήνας το όνομα αυτού που θα ανάψει τελικά το βωμό πέρασε από χίλια κύματα με τον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Νίκο Κακλαμανάκη να είναι αυτός που είχε τελικά την τιμή. Πριν από αυτόν είχαν προηγηθεί οι Νίκος Γκάλης, Μίμης Δομάζος, Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Κακιασβίλι και Ιωάννης Μελισσανίδης. Σε μια στιγμή όπου η τεχνολογία «υποκλίθηκε» στον άνθρωπο η μεγάλη δάδα άναψε από τον Νίκο Κακλαμανάκη.



Πεκίνο 2008

Το 2008 οι Ολυμπιακοί Αγώνες ταξιδεύουν στο Πεκίνο. Στη νεόκτιστο στάδιο της πόλης η λαμπαδηδρομία καταλήγει στα χέρια του Λι Νινγκ. Ο ίδιος κρεμασμένος από σκοινιά υψώνεται από τους τεχνικούς στην οροφή της «»Φωλιάς του Πουλιού» και «τρέχει» μέχρι το σημείο του βωμού. Παράλληλα διάφορες στιγμές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίζονται στο εικονικό χαλί που εμφανίζεται στην οροφή του σταδίου. Ο Ολυμπιονίκης της γυμναστικής αφού ολοκληρώνει τον κύκλο του σταδίου ανάβει το βωμό μέσα σε ένα καταιγισμό πυροτεχνημάτων.



Λονδίνο 2012

Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 η φλόγα έφτασε έξω από το στάδιο από τον Άγγλο σούπερ σταρ Ντέιβιντ Μπέκαμ μέσα σε ταχύπλοο. Εκείνος την παρέδωσε στην Τζέιντ Μπέιλι και εκείνη με τη σειρά της στον πέντε φορές χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, Στιβ Ρεντγκρεϊβ. Δεν ήταν όμως εκείνος που τελικά θα άναβε το βωμό. Η φλόγα παραδόθηκε σε επτά βρετανούς νεαρούς αθλητές οι οποίοι είχαν επιλεγεί από βετεράνους Βρετανούς Ολυμπιονίκες. Οι Κάλουμ Άρλι, Τζόρνταν Ντάκιτ, Ντεζιρί Χένρι, Κάτι Κιρκ, Κάμερον Μακ Ριτς, Έινταν Ρέινολντς και Αντέλ Τρέισι άναψαν με τις δάδες τους τις 204 μεταλλικές χοάνες, παρατεταγμένες σε ομόκεντρους κύκλους, που έχουν μεταφέρει οι 204 αποστολές των χωρών και οι οποίες σχημάτισαν το βωμό.




Γρηγόρης Ποζιός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x