Κασάμι, Κασάμι πίσω στο λιμάνι;
Το όνομά του έχει «παίξει» αρκετές φορές στο «ερυθρόλευκο» ρεπορτάζ από τη στιγμή που έφυγε. Άλλωστε, το πρόσημο στη διετή συνεργασία Ολυμπιακού και Κασάμι ήταν θετικό.
Φάνηκε σε κάποια φάση να βρίσκεται κοντά στην επιστροφή. Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται ότι θα το ήθελε. «Ναι, πάρα πολύ», απάντησε σε ερώτηση που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 (σε συνέντευξη στη Nova) για το αν του λείπει η ατμόσφαιρα στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ δεν έκλεισε την πόρτα στους Πειραιώτες, αναφέροντας: Θα δούμε εάν θα γυρίσω στον Ολυμπιακό».
Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το χειμερινό παζάρι (και το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά επίσης), το sport-fm.gr παραθέτει τα θετικά και τα αρνητικά μιας ενδεχόμενης επιστροφής του Ελβετού μέσου σε γνώριμα λημέρια…
Τα θετικά
*Ποιότητα: Με τον Παϊτίμ Κασάμι στο ρόστερ, δεδομένα ο κάθε προπονητής έχει στη φαρέτρα του έναν χαρισματικό μέσο. Ο οποίος διαθέτει καλή τεχνική, «βλέπει» γήπεδο και μπορεί να γίνει καλή «γέφυρα» ανάμεσα στις δύο γραμμές (ως 6-8άρι), προσφέροντας ισορροπία. Η κλάση του είναι αδιαμφισβήτητη και πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος από μικρή ηλικία (18 ετών) βρέθηκε να παίζει στην Ιταλία (Serie A) και στη συνέχεια στην Αγγλία (Premier League), ενώ ξεκίνησε επαγγελματικά από την Ελβετία. Δείχνοντας, επιπλέον, ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, αλλά και στις απαιτήσεις ευρωπαϊκών αγώνων, όπως συνέβη και όταν ήταν στους «ερυθρόλευκους». Με τους οποίους έκανε 12 συμμετοχές στο Champions League σε δύο σεζόν και 15 στο Europa League. Οι τρεις με τους Πειραιώτες, οι επτά με τη Φούλαμ και οι υπόλοιπες με την Παλέρμο.
*Σκοράρει και μοιράζει: Στο ρεπερτόριο του Κασάμι υπάρχει το γκολ και η ασίστ. Είναι από τα πρώτα στοιχεία, τα οποία σου έρχονται σου έρχονται στο μυαλό για τον έμπειρο άσο, κάνοντας το «πακέτο» ακόμα πιο ελκυστικό. Πρόκειται για παίκτη, ο οποίος σημειώνει -τηρουμένων των αναλογιών- έναν ικανοποιητικό αριθμό τερμάτων ανά σεζόν. Μπορεί να απειλήσει και εκτός περιοχής, διαθέτοντας δυνατό σουτ και γλυκό πόδι, ενώ είναι επικίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες και στις στατικές φάσεις. Δεν βάζει… 15-20 γκολ τη σεζόν, αλλά μπορεί να δώσει λύσεις όταν οι άλλοι μπλοκάρουν. Στη διετή παρουσία του στο λιμάνι έκανε 66 εμφανίσεις και σημείωσε 9 γκολ και άλλες τόσες ασίστ. Αυτό το οποίο ξεχώρισε ήταν φυσικά απέναντι στη Γιουβέντους για τους ομίλους του Champions League.
Συνολικά στην καριέρα του μετράει 71 γκολ και 45 ασίστ σε 378 συμμετοχές, έχοντας βελτιώσει αρκετά τα νούμερά του τις τελευταίες σεζόν. Στις οποίες, για να είμαστε δίκαιοι, δεν αγωνίστηκε σε top πρωτάθλημα. όχι, βέβαια, σε χειρότερο από το ελληνικό. Φέτος, έχει 29 ματς και 5 γκολ συν 6 ασίστ με τη Βασιλεία. Η μοναδική αγωνιστική περίοδος στην οποία δεν βρήκε δίχτυα ήταν το 2010-11, όταν και έκανε 23 εμφανίσεις με την Παλέρμο στα 18-19 του έτη. Τα στατιστικά του σε επαγγελματικό επίπεδο είναι τα παρακάτω:
2009-10 - 10 συμ/2 γκολ/0 ασίστ (Μπελιντσόνα)
2010-11 - 23 συμ/0 γκολ/3 ασίστ (Παλέρμο)
2011-12 - 24 συμ/3 γκολ/2 ασίστ (Φούλαμ)
2012-13 - 24 συμ/2 γκολ/2 ασίστ (Φούλαμ/Λουκέρνη)
2013-14 - 35 συμ/3 γκολ/ 1 ασίστ (Φούλαμ)
2014-15 - 36 συμ/5 γκολ/6 ασίστ (Ολυμπιακός)
2015-16 - 30 συμ/4 γκολ/3 ασίστ (Ολυμπιακός)
2016-17 - 27 συμ/2 γκολ/2 ασίστ (Νότιγχαμ Φόρεστ)
2017-18 - 17 συμ/6 γκολ/4 ασίστ (Σιόν)
2018-19 - 38 συμ/11 γκολ/8 ασίστ (Σιόν)
2019-20 - 39 συμ/15 γκολ/4ασίστ (Σιόν)
2020-21 - 33 συμ/13 γκολ/3 ασίστ (Βασιλεία)
*Ξέρει το κλαμπ, ελκύει τον κόσμο: Αν μιλούσαμε για στρατό, ίσως να μην χρειαζόταν εβδομάδα προσαρμογής, διότι γνωρίζει καλά τα κατατόπια. Ο Κασάμι ξέρει τις απαιτήσεις, το κλίμα και τα χούγια του συλλόγου. Συνεπώς, δεν θα ήταν… ψαρωμένος τις πρώτες ημέρες. Ασφαλώς, θα έπρεπε να γνωρίσει πολλά νέα πρόσωπα, καθώς από το ρόστερ εκείνης της εποχής, κοινοί παρονομαστές είναι μόνο οι Ανδρέας Μπουχαλάκης και Κώστας Φορτούνης, ενώ δεν έχει συνεργαστεί και με τον Πέδρο Μαρτίνς. Το περιβάλλον είναι πολύ οικείο για τον 29χρονο μέσο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού βάζει ψηλά τον πήχη. Πάντως, ο Κασάμι είχε καλή χημεία με τους φίλους των Πειραιωτών, είναι από εκείνους, που μπορούσε να ξεσηκώσει το κοινό λόγω του φλογερού ταπεραμέντου του.
Τα αρνητικά
*Του ύψους και του βάθους: Ένα από τα μεγαλύτερα ψεγάδια της προηγούμενης θητείας του Κασάμι στον Ολυμπιακό και μάλλον το μεγαλύτερο ήταν η έλλειψη σταθερότητας. Ο 22χρονος τότε άσος ήταν ικανός για το καλύτερο την Τετάρτη και για το χειρότερο την Κυριακή. Μπορεί τη μια να «καθάριζε» τη Γιουβέντους και για παράδειγμα κόντρα στον Εργοτέλη να τον… έψαχνες μέσα στο γήπεδο. Αυτές οι διακυμάνσεις στην απόδοσή του, πιθανόν να έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο ώστε να μην μακροημερέψει στο λιμάνι, όπου παρέμεινε για δύο σεζόν, ενώ την τρίτη αγωνίστηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ ως δανεικός. Κακή μέρα στη δουλειά έχουν όλοι, αλλά είναι ζήτημα όταν παρατηρούνται τόσες αυξομειώσεις από έναν παίκτη, ο οποίος μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη συνέπεια σε πιο υψηλά στάνταρ.
*«Βουτιά» στην καριέρα του: Διαβάζοντας κάποιος, ο οποίος δεν έχει παρακολουθήσει τον Κασάμι, το κεφάλαιο με τα θετικά στοιχεία του, ίσως να τα κρίνει υπερβολικά ή να αναρωτηθεί «και γιατί δεν παίζει κάπου αλλού;». Έλα ντε! Σίγουρα, ο Κασάμι έχει αδικήσει τον εαυτό του, έχοντας πάρει ευκαιρίες, όπως προαναφέραμε στο υψηλό επίπεδο και μάλιστα σε καλή ηλικία, δεν είχε ανάλογη εξέλιξη. Εκείνη την οποία επιτάσσουν τα αγωνιστικά του προσόντα. Με αποτέλεσμα να κάνει πισωγύρισμα στα 25 του, πηγαίνοντας στην Ελβετία, όπου αγωνίζεται μέχρι και τώρα. Όταν στα 19, 20, 21 παίζεις σε Ιταλία και Αγγλία, στη συνέχεια αγωνίζεσαι στο Champions League, διαθέτοντας, μάλιστα, καλά χαρακτηριστικά και σε μια πιο ώριμη, αλλά παραγωγική ηλικία βρίσκεσαι στην Ελβετία, όσο και να μην σε έχουν ευνοήσει οι συγκυρίες, μάλλον και εσύ δεν έχεις κάνει κάτι καλά.
*Ξαναζεσταμένο φαγητό: Καλώς ή κακώς, πάντα στα… reunion γίνεται τέτοια κουβέντα. Μια μουρμούρα… αιωρείται. Στον Ολυμπιακό, μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας σε τέτοιες κινήσεις δεν είναι ικανοποιητικό εσχάτως. Ιδιαιτέρως, σε εκείνες τις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός στο κοινό, ακολούθησε η απογοήτευση και η ανώμαλη προσγείωση. Με πιο τρανταχτά παραδείγματα τις επιστροφές Τουρέ και Μιραλάς, ενώ ούτε οι Μήτρογλου και Φετφατζίδης… έσκισαν.
Ο πήχης μοιραία μπαίνει ψηλά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη υπομονή, ακόμα και όταν αξίζει ο κόπος. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα (αναφερόμενοι στο πρόσφατο παρελθόν) με το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως οι Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Χολέμπας, των οποίων η δεύτερη θητεία συνοδεύτηκε από θετικό πρόσημο. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, σε εποχές Αναστόπουλου-Μητρόπουλου ή και πιο πρόσφατα σε περιπτώσεις όπως του Γεωργάτου, τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά.
Συμπέρασμα
Κοντολογίς, ο Κασάμι είναι ένας χαρισματικός μέσος, τον οποίο δεν… προσπερνάς εύκολα. Το να συζητάμε αν κάνει για το ελληνικό πρωτάθλημα, ακούγεται κάπως. Πρόκειται, λοιπόν, για παίκτη με πολλά στοιχεία από αυτά τα οποία θέλουν οι προπονητές από έναν χαφ. Έχοντας τη δυνατότητα να ανεβάσει την ποιότητα στο κέντρο, να δώσει ισορροπία, να προσφέρει με γκολ και ασίστ, ενώ βγαίνει μπροστά και στα δύσκολα. Με τον οποίο, πάντως, δεν μπορείς να έχεις συνεχώς ήσυχο το κεφάλι σου, επειδή παρουσιάζεται ασταθής στην απόδοσή του, ενώ το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, οι υπήρχαν προς το πρόσωπό του στο ξεκίνημά της καριέρας του, σίγουρα προβληματίζει. Στην παρούσα φάση, με τις επιλογές που υπάρχουν (σε φουλ σύνθεση) στον άξονα του Ολυμπιακού, πιθανότατα να μην έδινε το κάτι παραπάνω. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Μαρτίνς έχει λύσεις με παρόμοια ή ίδια χαρακτηριστικά (βλ. Μπουχαλάκης). Κάποιες από αυτές με πιο σύγχρονα στοιχεία (βλ. Μαντί Καμαρά). Αν προέκυπτε αποχώρηση, κάποιου μέσου, προφανώς θα μιλούσαμε σε άλλη βάση.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.