sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός 2024/25: Με τον αέρα του ευρωπαϊκού τροπαίου και στόχο να επανέλθει στην κορυφή!

Με τις μνήμες της κατάκτησης του Conference League σε… ελληνικά χώματα να είναι ακόμα νωπές, ο Ολυμπιακός μπαίνει στη σεζόν με ευρωπαϊκό αέρα και στοχεύει στην επιστροφή του στην κορυφή.

Δεν είναι πλέον όνειρο τρελό, μα κάτι πέρα για πέρα αληθινό! Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας μας που σήκωσε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η παρουσία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον ερυθρόλευκο πάγκο από τον Φλεβάρη και έπειτα, σε συνδυασμό με τις κινήσεις στο μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου έφεραν τη μεταμόρφωση, η οποία… κορυφώθηκε με την κατάκτηση του Conference League! Ένα τρόπαιο που δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, έμοιαζε μακρινό όνειρο αλλά έγινε πραγματικότητα και αντιλαμβάνεται κανείς το μπουστάρισμα που δίνει στον σύλλογο.



Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη σεζόν με ευρωπαϊκό αέρα! Με την ψυχολογία στα ύψη και τον μαέστρο τους στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν την επιστροφή και πάλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Πέρασαν δύο χρόνια στα οποία οι Πειραιώτες δεν κατέκτησαν κάποιον εγχώριο τίτλο και ασφαλώς ο πρωταρχικός στόχος είναι αυτός, με το Κύπελλο φυσικά να αποτελεί ένα ακόμη δέλεαρ. Μεγάλο κομμάτι του ρόστερ παραμένει ίδιο σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο, αν και ορισμένες σταθερές θα λείψουν και μένει να φανεί αν αντικαταστάθηκαν επάξια. Ο Φορτούνης μετά από μια δεκαετία αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους», αφού αποφάσισε να δοκιμάσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία. Βέβαια, ακόμη λύση με τη μεταγραφή του δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και ο αρχηγός πλέον στο… λιμάνι του. Ο Κάρμο που παρέα με τον Ιμπόρα μεταμόρφωσαν την ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών αποχώρησαν επίσης, ο καθένας για διαφορετικό λόγο, ενώ και ο Ποντένσε μένει να φανεί πότε θα επιστρέψει!

Κάπως έτσι, ο Μεντιλίμπαρ έχασε κάποιες από τις σταθερές του, κάνοντας βέβαια ορισμένες κινήσεις για να καλύψει τα κενά τους. Ο Πιρόλα ήρθε με περγαμηνές για να αποτελέσει τον βασικό αριστεροπόδαρο στόπερ, ο Στάμενιτς για να δώσει ύψος και ποιότητα στα… εξαροοκτάρια. Ο Βέλντε αποτελεί τη μία ποιοτική αναβάθμιση για τα εξτρέμ, ενώ αναμένονται ορισμένες ακόμη επιλογές στο μεταγραφικό παζάρι! Από κοντά και ο Ελ Κααμπί που παρέμεινε, ο ρυθμιστής της μεσαίας γραμμής Έσε, αλλά και οι Τσικίνιο, Ροντινέι είναι ορισμένοι ακόμα από αυτούς που... έχουν δέσει στο λιμάνι.

Ολυμπιακός 2024/25: Το προφίλ της ομάδας

Την ίδια ώρα, ο Βάσκος τεχνικός έχει ενσωματώσει στην ομάδα και τους ταλαντούχους πρωταθλητές Ευρώπης της Κ19. Ο Μπακούλας ξεχωρίζει στα χαφ και κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στο ρόστερ, ενώ το ίδιο φαίνεται πως γίνεται με τους Μουζακίτη, Κωστούλα. Όσον αφορά τους Κουτσίδη, Παπακανέλλο, δίνουν επίσης τη δική τους μάχη για να καταφέρουν να καθιερωθούν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή προετοιμασία του Ζέλσον που έχει αφήσει πίσω τους τραυματισμούς του και πρέπει να λογίζεται ως «μεταγραφή», αλλά και με τις καλές εμφανίσεις των Μπιανκόν (ως στόπερ) και Ντόη (ως εξάρι), δίνουν έξτρα επιλογές. Χωρίς ακόμη το ρόστερ να έχει κλείσει οριστικά!

Συν τις άλλοις, ο Ολυμπιακός δεν είχε προκριματικά στην Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια, κάτι που κέρδισε μέσα από την κατάκτηση του Conference League. Εγγυημένα οκτώ παιχνίδια τουλάχιστον στην Ευρώπη στη League Phase, αλλά και κερδισμένος χρόνος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του τόσο στα μεταγραφικά όσο και στην προετοιμασία της ομάδας.

Μελανό σημείο το γεγονός πως οι Ελ Κααμπί, Στάμενιτς, Γκαρθία είχαν προβλήματα και έκαναν λιγοστό μέρος της προετοιμασίας, οπότε θα πρέπει να φορτσάρουν για να βρεθούν στο ίδιο σημείο (από άποψη ρυθμού και φυσικής κατάστασης) με τους συμπαίκτες τους!


Τι έκανε το καλοκαίρι (4-2-2)



Ολυμπιακός 2024/25: Το προφίλ της ομάδας

Οκτώ φιλικά τεστ συμπεριλάμβανε το φετινό καλοκαίρι του Ολυμπιακού, το οποίο ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου. Αρκετά δυνατά παιχνίδια όπως αυτά με Ρόμα και Νότιγχαμ Φόρεστ, με τη συνολική εικόνα που άφησαν οι «ερυθρόλευκοι» να είναι θετική αλλά και να δείχνουν ταυτόχρονα πως χρειάζονται έξτρα δουλειά και μεταγραφές, ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη ισορροπία σε όλες τις γραμμές τους.

Αναλυτικά: Ολυμπιακός-Άγιαξ 0-1, Ολυμπιακός-Μαλίν 2-0, Ολυμπιακός-Αλ Καντσίγια 2-2, Ολυμπιακός-Ναϊμέχεν 2-0, Ολυμπιακός-Τερνάνα 4-0, Ολυμπιακός-Ρόμα 1-1, Ολυμπιακός-Νότιγχαμ Φόρεστ 3-4, Ολυμπιακός-Άρης Λεμεσού 4-2.


ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ



Ολυμπιακός 2024/25: Το προφίλ της ομάδας

ΗΡΘΑΝ: Κρίστοφερ Βέλντε (Λεχ Πόζναν), Λορέντσο Πιρόλα (Σαλερνιτάνα), Κοστίνια (Ρίο Άβε), Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Κλαμπ Μπριζ), Ντάνι Γκαρθία (Μπιλμπάο), Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (Κηφισιά), Μάρκο Στάμενιτς (δανεικός από Νότιγχαμ Φόρεστ), Πεπ Μπιέλ (επέστρεψε από δανεισμό σε Άουγκσμπουργκ).

ΕΦΥΓΑΝ: Ουσεϊνού Μπα (Μπασάκσεχιρ), Αγκιμπού Καμαρά (Λουντογκόρετς), Μαξ Λοβέρα (Ροσάριο Σεντράλ), Μάριος Βρουσάι (Ρίο Άβε), Μαντί Καμαρά (ΠΑΟΚ), Πέπε (Πάφος), Αθανάσιος Παπαδούδης (Πάφος), Κίνι (Ατρόμητος), Γιουσέφ Ελ Αραμπί (ΑΠΟΕΛ), Βιθέντε Ιμπόρα (Λεβάντε), Αλγκασίμ Μπα (ΑΠΟΕΛ), Ιβάν Μπρνιτς (δανεικός στην Τσέλιε), Ντόρον Λάιντνερ (δανεικός στην Ζυρίχη), Χρήστος Λιάτσος (δανεικός στα Χανιά), Κώστας Κωστούλας (δανεικός στη Ρίο Άβε), Θανάσης Κουτσογούλας (δανεικός στον Πανσερραϊκό), Άντζελο Σίνα (δανεικός στη Ρίο Άβε), Κώστας Φορτούνης (ελεύθερος), Πιέρ Κούντε (ελεύθερος), Ζοάο Καρβάλιο (ελεύθερος), Στέβαν Γιόβετιτς (ελεύθερος), Ντάνιελ Ποντένσε (έληξε ο δανεισμός από Γουλβς), Νταβίντ Κάρμο (έληξε ο δανεισμός από Πόρτο), Αντρέ Όρτα (έληξε ο δανεισμός από Μπράγκα), Φραν Ναβάρο (έληξε ο δανεισμός από Πόρτο), Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (έληξε ο δανεισμός από Σπόρτινγκ), Τζοβάνε Καμπράλ (έληξε ο δανεισμός από Σπόρτινγκ), Ομάρ Ρίτσαρντς (έληξε ο δανεισμός από Νότιγχαμ).


ΣΥΝ: Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κάνει ένα τελείως διαφορετικό καλοκαίρι. Κράτησε μέρος του κορμού του και δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές, κάνοντας μέχρι στιγμής μόλις επτά κινήσεις, ενώ μένει εν τέλει να φανεί στις πόσες θα σταματήσει. Η ομοιογένεια υπάρχει όπως και ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκο που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο της ομάδας, όπως και το καλό ποδόσφαιρο που αποδίδει.

Η παραμονή του Έσε, παρότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, είναι κάτι άκρως θετικό αφού αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά των «ερυθρόλευκων», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μπορεί να μπει και η ανανέωση του Τζολάκη. Ασφαλώς, η παραμονή του πρώτου σκόρερ της ομάδας την περασμένη σεζόν, Ελ Κααμπί, είναι κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο προπονητής, ενώ συνολικά μεσοαμυντικά οι Πειραιώτες θα έχουν λιγοστές αλλαγές και αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους. Άκρως θετικό πως είχε μερικές μέρες μέσα στον Ιούνιο και ξεκουράστηκε, ενώ χαλαρό καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο είχε και ο συμπατριώτης του, Ορτέγκα, ο οποίος δείχνει ήδη αρκετά διαφορετικό πρόσωπο.



Η εσωτερική μεταγραφή του Ζέλσον Μαρτίνς αλλά και το γεγονός πως ορισμένοι «μικροί» δείχνουν έτοιμοι για να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να προχωρήσει σε λιγότερες κινήσεις, ενώ η άμεση ενσωμάτωση και προσαρμογή του Βέλντε θα βοηθήσει στο έπακρο στο δημιουργικό κομμάτι. Από κοντά και ο Γιάρεμτσουκ, ο οποίος μόλις αρχίσει να βρίσκει δίχτυα και ρυθμό, θα προσθέσει ανταγωνισμό στον Ελ Κααμπί και θα κάνει τον Μεντιλίμπαρ να τρίβει τα χέρια του για τις έξτρα λύσεις στην επιθετική γραμμή που του έλειπαν πέρυσι!

Τελευταίο, αλλά επίσης αρκετά θετικό η ανανέωση του ρόστερ. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει κατέβει περισσότερο από δύο χρόνια, με αρκετούς νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στην ομάδα. Αυτό θα δώσει φρεσκάδα στον Ολυμπιακό και την απαιτούμενη ένταση που ζητά ο Μεντιλίμπαρ, ενώ οι Πειραιώτες με αυτή την τακτική δείχνουν να ακολουθούν και τα όσα γίνονται από πολλές μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως χάνει σε εμπειρία και σε ορισμένες δύσκολες καταστάσεις θα υπάρξει πρόβλημα στη διαχείριση. Ενδεχομένως να ισχύει, ίσως όμως και όχι!

ΠΛΗΝ: Τη δεδομένη στιγμή, οι Ποντένσε και Φορτούνης δεν υπάρχουν στο ρόστερ. Και αν ο δεύτερος δεν… γυρίζει, για τον πρώτο οι πιθανότητες είναι υπέρ της επιστροφής του και μόνιμης εγκατάστασης στον Πειραιά. Επειδή, όμως, στις μεταγραφές τα έχουμε δει όλα και μιλάμε για το παρόν, ο Ολυμπιακός έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από την περασμένη επιθετική λειτουργία και τη δημιουργία του και πρέπει να βρει τρόπο και λύσει για να βρει αυτά τα νούμερα.

Ολυμπιακός 2024/25: Το προφίλ της ομάδας

Η αποχώρηση του Κάρμο, επίσης, είναι αυτή που μένει να φανεί πόση επίδραση θα έχει στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Λίγοι μήνες έφταναν για να αντιληφθεί κανείς το πόσο υψηλού επιπέδου στόπερ ήταν ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος ηγήθηκε της αμυντικής γραμμής των «ερυθρόλευκων». Δεν ξέρουμε αν ο Πιρόλα θα μπει στα παπούτσια του, αλλά ο Κάρμο έδειχνε να αποτελεί μια από τις λιγοστές σπουδαίες προσωπικότητες στην άμυνα του Ολυμπιακού μετά τους Μέλμπεργκ και Σεμέδο τα τελευταία χρόνια.

Θα φανεί στο τέλος του καλοκαιριού όταν κλείσει το μεταγραφικό παζάρι και ο Ολυμπιακός θα έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις του, αφού του αρέσει να κινείται μετά τις… 20 Αυγούστου. Ωστόσο, με την «άπλα» που του δίνει το γεγονός πως δεν έχε ευρωπαϊκά προκριματικά, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε μία-δύο ακόμη μεταγραφές. Βέβαια, από την άλλη μεριά, κανείς δεν τον «κυνηγά» για να βιαστεί!

Πιθανή ενδεκάδα: Τζολάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Πιρόλα, Ορτέγκα – Στάμενιτς, Έσε – Ζέλσον, Τσικίνιο, Βέλντε – Ελ Κααμπί.

Προπονητής: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x