Είναι αλήθεια πως το σπίτι σου δύσκολα το αφήνεις. Πόσω μάλλον όταν μέσα σε αυτό υπάρχουν «θαμμένες» αμέτρητες στιγμές που σε γιγάντωσαν, αλλά και έντονα συναισθήματα, άλλοτε χαρμόσυνα και άλλοτε στενάχωρα τα οποία προσέδωσαν στην καθημερινότητά σου ένα αλλιώτικο ενδιαφέρον.
Πέρα από τους ανθρώπους το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες. Το σπίτι τους, δηλαδή το γήπεδό τους, «ξεχειλίζει» απ’ όλες αυτές τις στιγμές και τα συναισθήματα και μαζί τους, πιστοί ακόλουθοι και οι φίλοι τους, οι υποστηρικτές τους, οι οπαδοί τους.
Την τελευταία εικοσαετία, υπάρχουν ομάδες, μεγάλες στην Ευρώπη, που άλλαξαν στέγη, για διαφόρους λόγους και το αντίο στην παλιά τους κατοικία ήταν… πικρό, δύσκολο, συναισθηματικά φορτισμένο.
Η μετοίκισή τους, όμως, σε νέο γήπεδο, πιο σύγχρονο, μεγαλύτερο, πιο άνετο και πιο εντυπωσιακό στις περισσότερες περιπτώσεις, έκανε τους οπαδούς τους να συνηθίσουν γρήγορα την αλλαγή και να δημιουργήσουν ακόμη πιο όμορφες ατμόσφαιρες στα εντός έδρας ματς της ομάδας τους.
Πάμε να δούμε τέσσερις μεγάλες ομάδες που άλλαξαν γήπεδο τα τελευταία χρόνια.
Άρσεναλ
Όταν το τοπικό συμβούλιο αρνήθηκε στους «κανονιέρηδες» την άδεια επέκτασης του «Highbury» το 1997, ένα γήπεδο στο οποίο η Άρσεναλ γνώρισε μεγάλες δόξες με αποκορύφωμα την Premier League του 2004, την οποία κατέκτησε αήττητη, άρχισε να «χτίζεται» ένα πλάνο για την κατασκευή ενός νέου πιο σύγχρονου γηπέδου.
Το 2004, λοιπόν, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σταδίου, το οποίο θα ονομαζόταν «Emirates Stadium», εξαιτίας της πολύ μεγάλης συμφωνίας που έκανε η Άρσεναλ για χορηγία με την ομώνυμη εταιρεία.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2006 - χρονιά στην οποία οι Λονδρέζοι έπαιξαν το τελευταίο τους παιχνίδι στο Highbury - και το γήπεδο χωρητικότητας 60,704 θέσεων ήταν έτοιμο και επίσημα να υποδεχθεί τους φίλους της Άρσεναλ για τα εντός έδρας παιχνίδια.
Λόγω του ανταγωνισμού με το γειτονικό στάδιο του Γουέμπλει, το Emirates δεν φιλοξένησε ποτέ αγώνες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, ωστόσο η εθνική ομάδα της Βραζιλίας διοργανώνει τακτικά φιλικά στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Ατλέτικο Μαδρίτης
Η Ατλέτικο Μαδρίτης χρησιμοποιούσε ως φυσική της έδρα από το 1966 το «Vicente Calderon», ένα γήπεδο στο οποίο οι Μαδριλένοι γνώρισαν μεγάλες χαρές και διακρίσεις, όπως την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2014.
Το 2017 όμως οι «Ροχιμπλάνκος» μετακόμισαν στο στάδιο «Wanda Metropolitano», ένα γήπεδο το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του ’90 σε μία προσπάθεια της Μαδρίτης να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997, το οποίο τελικά κατέληξε στην Αθήνα.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης προχώρησε σε ολική ανακαίνιση του γηπέδου, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του από 20 χιλιάδες σε 67 χιλιάδες.
Το παλιό γήπεδο των «ροχιμπλάνκος» κατεδαφίζεται σταδιακά και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο.
Τότεναμ
Από το 1899 η Τότεναμ αγωνιζόταν στα εντός έδρας παιχνίδια της στο «White Heart Lane» και έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι εκεί το 2017 αφού στη συνέχεια κατεδαφίστηκε.
Το πλάνο για την ανέγερση νέου γηπέδου ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2019, με το καινούριο «στολίδι» της Τότεναμ να ονομάζεται «Tottenham Hotspur Stadium».
Να σημειωθεί πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του νέου γηπέδου έπεσε έξω για επτά μήνες, ενώ παράλληλα η Τότεναμ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα στην ιστορία της Premier League που δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή σε διάστημα 365 ημερών. Όλες αυτές θυσίες για να χτιστεί το νέο γήπεδο.
Σύμφωνα με αγγλικά ρεπορτάζ η συμφωνία για την ονοματοδοσία του γηπέδου ανέρχεται στα 20 εκατ. λίρες ετησίως
Γουέστ Χαμ
Δεν τα λες και λίγα τα χρόνια που η Γούεστ Χαμ χρησιμοποιούσε το «Boley Ground» ως φυσική της έδρα. Συνολικά 112 χρόνια τα «σφυριά» έπαιξαν σε αυτό το γήπεδο, 35.016 θέσεων, και πιο συγκεκριμένα από το 1904 έως και το 2016.
Τη σεζόν 2016-17, όμως, η Γούεστ Χαμ μετακόμισε στο «London Stadium» χρησιμοποιούν ως έδρα, γήπεδο που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Το γήπεδο πλέον ανήκει στα «σφυριά» με συμβόλαιο 99 χρόνων, κάτι βέβαια που δεν άρεσε καθόλου στην άλλη ομάδα του Λονδίνου, την Τότεναμ, δύο ομάδες που μεταξύ τους έχουν διαχρονικά μεγάλη κόντρα.
Η αντίδραση των «σπιρουνιών» είχε να κάνει με την επιθυμία της να αποκτήσει και η ίδια τα δικαιώματα του γηπέδου, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.
Η Γουέστ Χαμ γνώρισε πέρυσι την μεγαλύτερή της διάκριση αγωνιζόμενη στα εντός έδρας παιχνίδια της σε αυτό το γήπεδο, καθώς κατέκτησε το Europa Conference League νικώντας την Φιορεντίνα στον τελικό με 2-1.
Επιμέλεια: Χρυσόστομος Βητσόπουλος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.