Μεγάλη Παρασκευή του 1915. 2 Απριλίου.
Η πρώτη παγκόσμια παράνοια των ανθρώπων (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς τον Ιούνιο θα συμπληρωνόταν ένας χρόνος από τη δολοφονία, στο Σαράγιεβο, του αρχιδούκα, διάδοχου της Αυστρίας, Φερδινάνδου και της συζύγου του, Σοφίας φον Τσότεκ, από τον νεαρό σπουδαστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, οπαδό της πανσλαβικής κίνησης, η οποία διευθυνόταν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Σερβίας.
Η γνωστή ιστορία, που αποτέλεσε την πιο ηλίθια, ίσως, αφορμή όλων των εποχών, οδηγώντας τον κόσμο σε ένα τετραετές μακελειό άνευ προηγουμένου, με 8,5 εκατομμύρια στρατευμένους και άλλα 14,5 εκατομμύρια αμάχους, νεκρούς.
Να προλάβουμε τον πόλεμο να βγάλουμε κάνα φράγκο
Λίγες ημέρες, δε, πριν από εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή, 105 χρόνια πίσω, τρία θωρηκτά βυθίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένης βρετανικής και γαλλικής ναυτικής επίθεσης στον Ελλήσποντο και λίγες ημέρες μετά, ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός καταρρίπτεται και προσγειώνεται στη γερμανική πλευρά των γραμμών, για να αποδράσει το 1918 από στρατόπεδο αιχμαλώτων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, όπου βόμβες πέφτουν -κυριολεκτικά- παντού και άνθρωποι σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται, ουδείς ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Εκτός από τους παίκτες. Κάποιοι εκ των οποίων, δε, οι πιο... προνοητικοί, αντιλαμβάνονται πως ο πόλεμος θα βάλει «λουκέτο» και στην μπάλα και «τώρα, που δεν βλέπει κανείς», αποφασίζουν να βγάλουν μερικά έξτρα χρήματα, γιατί, τέλος πάντων, έρχονται δύσκολες μέρες.
Αυτοί οι παίκτες ανήκουν στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις δύο αποψινές (17/01, 18:30) αντιπάλους, και το μεταξύ τους παιχνίδι, στις 2 Απριλίου 1915, είναι το πρώτο -καταγεγραμμένο τουλάχιστον- στημένο ματς στην ιστορία!
Η φουκαριάρα η Τότεναμ
Και όμως.
Η μητέρα των μαχών, που, βέβαια, έναν αιώνα πριν δεν τη λες και μητέρα, αφού ντέρμπι έγινε πολύ πολύ αργότερα, έχει πάνω της αυτήν τη ρετσινιά -μέχρι να αποδειχθεί, βέβαια, ότι και νωρίτερα στήνονταν ματς. Κάποιο Πρέστον-Νοτς Κάουντι του 1896 ίσως.
Το καταπληκτικό της όλης ιστορίας είναι πως όλα, έγιναν, φυσικά, ναι, πρωτίστως για τα χρήματα, αλλά αφενός για να μην πέσει η Γιουνάιτεντ και αφετέρου για να πέσει η Τότεναμ, που ως Λονδρέζα, προφανώς και δεν άρεσε -και συνεχίζει- καθόλου στους Άγγλους του βορρά. Είπαμε, το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν περισσότερο ένα γειτονικό ντέρμπι, όπου «έλα μωρέ τώρα, ποιος ασχολείται». Μετά από δεκαετίες έγινε το παιχνίδι που ξέρουμε σήμερα, οπότε το 1915 και στον βωμό του χρήματος, μια χαρά τα βρήκαν.
Τεράστια ποσά στο 2-0 με απόδοση 8.00
Πάμε και στο «αγωνιστικό».
Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν μόνο νίκη στην τότε έδρα τους, το θρυλικό «Μέιν Ρόουντ», προκειμένου να μην υποβιβαστούν. Τελικό σκορ, νίκη 2-0 και «αντίο» στην κατηγορία από την Τότεναμ, έστω και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, αφού πρωτάθλημα έγινε ξανά το 1919. Για την ιστορία, η Τότεναμ τερμάτισε 1η στη δεύτερη κατηγορία και ανέβηκε άμεσα, κατακτώντας, μάλιστα, την επόμενη χρονιά το δεύτερο Κύπελλό της.
Όπως και να έχει, για να επιστρέψουμε στο 1915, η Γιουνάιτεντ πάλευε για τη σωτηρία της, την κέρδισε και η Λίβερπουλ ήταν απλά αδιάφορη, κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Ποιος πήρε το πρωτάθλημα; Η Έβερτον και δεύτερη τερμάτισε η Όλνταμ.
Μετά το τέλος του ματς, ωστόσο, ξαφνικά εμφανίστηκαν αρκετά στοιχηματικά κουπόνια με τεράστια ποσά που είχαν παιχθεί στη νίκη της Γιουνάιτεντ με σκορ 2-0, στο 7/1 (απόδοση 8.00, για να το καταλαβαίνουμε καλύτερα). Και κάπως έτσι -παρά τον πόλεμο- ξεκίνησε μια έρευνα, που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι Σάντι Τέρνμπουλ, Άρθουρ Γουόλεϊ, Ένοχ Γουέστ των γηπεδούχων, καθώς και οι Τζάκι Σέλντον, Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ, Τόμας Φέρφουλ των φιλοξενούμενων έστησαν το ματς.
Οι Τόμας Φέρφουλ, Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ και Τζάκι Σέλντον
Όπως αποδείχθηκε, ο Σέλντον, που είχε περάσει και από τη Γιουνάιτεντ, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το στήσιμο του αγώνα. Την ίδια στιγμή, άλλοι παίκτες, όπως ο Τζορτζ Άντερσον, ο οποίος σημείωσε τα δύο γκολ των νικητών (πού να 'ξερε) ή ο Φρεντ Πάνιαμ της Λίβερπουλ, που είχε δοκάρι στα τελευταία λεπτά, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο «κόλπο».
Ο Πάνιαμ, μάλιστα, είχε απειλήσει τους συμπαίκτες του ότι θα χαλάσει τη «δουλειά», αλλά του τη 'χάλασε το δοκάρι. Αργότερα, δε, ο μετέπειτα τεχνικός της Γαλατάσαραϊ και της εθνικής Τουρκίας ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μην ασχοληθούν άλλο μαζί του, ενώ κατέθεσε και εναντίον τους στη δίκη.
Ο Φρεντ Πάνιαμ
Δεν του έδιναν πάσα για να μη χαλάσει το στήσιμο
Ένας ακόμη δύσμοιρος, που δεν είχε σχέση με το στήσιμο του αγώνα, ήταν ο Μπίλι Μέρεντιθ της Γιουνάιτεντ. Αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε, δήλωσε, όμως, ο καψερός ότι ξεκίνησε να το υποψιάζεται όταν δεν του έδιναν πάσα συμπαίκτες του.
Οι «επτά» τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό, αλλά πλην του Τέρνμπουλ, ο οποίος σκοτώθηκε στον πόλεμο και του Γουέστ, που είχε μηνύσει την ομοσπονδία, οι ποινές άρθηκαν το 1919 -σαν τον υποβιβασμό της Τσέλσι ένα πράγμα.
Οι Σάντι Τέρνμπουλ (δεύτερη σειρά, τρίτος από δεξιά), Ένοχ Γουέστ (δίπλα του) και Άρθουρ Γουόλεϊ (κάτω)
Ένας αθλητικογράφος της εποχής, ο Γκρέιαμ Σαρπ, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν ρεαλιστικές πιθανότητες υποβιβασμού και για τις δύο πλευρές, οπότε ήταν ένας σημαντικός αγώνας. Υπήρχαν φήμες ότι θα πήγαιναν στην ισοπαλία.
Επίσης, υπήρχαν μαρτυρίες ότι παίκτες των δύο ομάδων συναντήθηκαν σε παμπ του Μάντσεστερ για να συζητήσουν το αποτέλεσμα, προτού παιχθούν τα στοιχήματα στο 8/1. Οι μπουκ, φυσικά, το υποψιάστηκαν όταν είδαν σημαντικά ποσά στοιχημάτων σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή σκορ».
Γελούσε που έχασε το πέναλτι
Φαίνεται, όμως, ότι ίσως ήταν και άλλοι παίκτες στο «κόλπο».
Συνεχίζει ο Γκρέιαμ Σαρπ, λέγοντας το εξής εκπληκτικό: «Μπροστά σε 18.000 οπαδούς, η Γιουνάιτεντ, ενώ προηγείται 1-0, κερδίζει πέναλτι. Ο Πάτρικ Ο' Κόννελ, ένας μέσος και αρχηγός της ομάδας, ανέλαβε να το χτυπήσει, αλλά έστειλε την μπάλα τόσο μακριά, που σχεδόν έφτασε στο... κόρνερ! Από όλες τις αναφορές, φαίνεται πως περπάτησε πίσω στη μεσαία γραμμή και γελούσε, καθώς πίστευε ότι ''καλά, δεν έχει σημασία, αφού θα πετύχουμε άλλο ένα γκολ''.
Υπάρχουν, επίσης, αναφορές από μια γυναίκα, που ήταν στην γκαρνταρόμπα, ότι στο ημίχρονο κάποιοι παίκτες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην όλη ιστορία, απειλούσαν, έξαλλοι, να μη βγουν για το δεύτερο ημίχρονο.
Όταν ο Πάνιαμ, εξάλλου, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, πολλοί συμπαίκτες του χειρονομούσαν θυμωμένα εναντίον του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα: 5 χρόνια από το τελευταίο διπλό σε ντέρμπι Λίβερπουλ-Μαν. Γιουνάιτεντ!
Ίντερ-Γιουβέντους: Μιλάνο-Τορίνο ένα τσιγάρο δρόμος!
Ο Ρούνεϊ έζησε όλο το όνειρο που είχε κάθε πιτσιρικάς
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.