sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γυναίκες και ποδόσφαιρο πάνε μαζί

Η μπάλα είναι γένους θηλυκού και ακόμα και τώρα, θεωρείται... περίεργο μια γυναίκα να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Κι όμως, γίνεται!

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα θεωρείται ότι μια γυναίκα δεν είναι... ικανή να γνωρίζει από ποδόσφαιρο ή μοιάζει «εξωπραγματικό» αν της αρέσει η μπάλα.

Κι όμως, υπάρχουν πολλές γυναίκες που βλέπουν και ξέρουν να εξηγήσουν τι είναι το... περιβόητο offside!

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές αθλήτριες ποδοσφαιριστές, που βγάζουν τα γυαλιά σε έναν άντρα με τις ντρίπλες και τα περίτεχνα σουτ. Δεν είναι προνόμιο του άντρα η μπάλα. Είναι προνόμιο όλων και είναι ένα από τα ωραιότερα αθλήματα στον κόσμο.

Η ελευθερία που νιώθεις μέσα στο χορτάρι, το πάθος που βγάζεις στον αγώνα, η απογοήτευση, η χαρά, είναι μοναδικά συναισθήματα,που μόνο κάποιος που έχει παίξει ποδόσφαιρο θα καταλάβει.

Πάμε να δούμε τις 10 καλυτερες γυναίκες στον κόσμο που παίζουν... μπαλίτσα!

Κριστίν Σινκλέρ



Εθνική ομάδα γυναικών του Καναδά: Έγινε η κορυφαία σκόρερ, φτάνοντας τα 186 γκολ στην καριέρα της με την εθνική ομάδα. Η 36χρονη θεωρείται από τις καλύτερες γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο, καθώς εντυπωσιάζει κάθε φορά που βρίσκεται στο γήπεδο, καθώς επίσης έχει στην κατοχή της και δυο ολυμπιακά χάλκινα μετάλλια.

Μια Χαμ



Θεωρείται η μεγαλύτερη παίκτρια που πέρασε μέχρι στιγμής από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σταμάτησε την μπάλα το 2006 λόγω εγκυμοσύνης. Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει κατακτήσει δυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα ασημένιο και τρια παγκόσμια πρωταθλήματα. Μετράει στο ενεργητικό της 176 συμμετοχές και 158 γκολ. Το 2001 και το 2002 αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια από την FIFA, καιθώς επίσης το 2007 μπήκε στο Hall of Fame.

Κριστίν Λίλι



Υπάρχουν πολλές Αμερικανίδες που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη λίστα, αλλά η συγκεκριμένη παίκτρια κατέγραψε τις περισσότερες επιτυχίες με την εθνική ομάδα. Έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, μετράει 354 εμφανίσεις σκοράροντας παράλληλα 13ο τέρματα.

Μάρτα



Η Βραζιλιάνα επιθετικός έχει βραβευτεί έξι φορές από την FIFA ως η καλύτερη παίκτρια του κόσμου, ως Παίκτη της Χρονιάς και κερδίζοντας την Χρυσή Μπάλα. Το 2004 και το 2008 κατέκτησε δυο ασημένια μετάλλια με την εθνική Βραζιλίας.

«Το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου εξαρτάται από εσάς για να επιβιώσει» είχε αναφέρει με δάκρυα σε μια συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενη στα κορίτσια της χώρας της.

Μπίργκιτ Πριντς



Ήταν η... σταρ της εθνικής Γερμανίας και κέρδισε την Βραζίλια στον τελικό του 2007, διατηρώντας τα σκήπτρα για 2η σερί διοργάνωση. Στην πρώτη διοργάνωης σκόραρε 7 τέρματα, κατακτώντας την Χρυσή Μπάλα και το Χρυσό Παπούτσι, ενώ το 2007 που ήταν και αρχηγός, σκόραρε άλλα 5 γκολ.

Το 1995 σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο την τριετία 2003 έως το 2005.

Ναντίν Αγκέρερ



Συμπαίκτρια της Πριντς, ήταν βασική και αναντικατάσταση στην κατάκτηση του τροπαίου του 2007 κρατώντας το μηδέν σε όλες τις αναμετρήσεις! Μάλιστα, στον τελικό κόντρα στην Βραζιλία είχε αποκρούσει πέναλτι της σούπερ σταρ της Βραζιλίας, Μάρτα. Όταν αποσύρθηκε η Πριντς, πήρε το περιβραχιόνιο και το 2013 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο ήταν το 6ο συνεχόμενο της Γερμανίας, πιάνοντας δύο πέναλτι στον τελικό. Ανακυρήχτηκε καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς.

Χομάρε Σάγουα



Το 2011 ήταν σειρά της Ιαπωνίας να καθίσει στον... θρόνο, διαδεχόμενη την Γερμανία. Μεγάλη πρωταγωνίστρια η Χομάρε Σάγουα που πήρε από το χεράκι την Ιαπωνία και την οδήγησε στο βαρύτιμο τρόπαιο με πέντε γκολ, κατακτώντας η ίδια το «Χρυσό Παπούτσι» και την «Χρυσή Μπάλα». Ακολούθησε ο τίτλος της καλύτερης γυναίκας ποδοσφαιριστή το 2011, ενώ πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και τερμάτισε δεύτερη με την Ιαπωνία στο Παγκ. Κύπελλο του 2015.

Χέγκε Ρίισε



Μια τρελή καριέρα 14 ετών με την εθνική Νορβηγίας, από το 1990 ως το 2004, κατέγραψε η Χέγκε Ρίισε κατακτώντας ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1995 σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό κόντρα στην Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα» την ίδια χρονιά.

Σουν Γουέν



Μπορεί οι κατακτήσεις της να είναι πολύ λιγότερες από αυτές των προηγούμενων, αλλά η Σουν Γουέν άφησε το δικό της στίγμα στο γυναικείο ποδόσφαιρο και φυσικά στην χώρα της Κίνας! Κατέγραψε δύο δεύτερες θέσεις, μία σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατέκτησε μία «Χρυσή Μπάλα» και... μοιράστηκε με την Βραζιλιάνα, Σίσι, το «Χρυσό Παπούτσι» μετρώντας αμφότερες από 7 γκολ στο Παγκ. Κύπελλο του 1999.

Λίλι Παρ



Μία θρύλος του γυναικείου ποδοσφαίρου, κάτι σαν τον Πελέ και τον Μαραντόνα! Η Λίλι Παρ αγωνίστηκε στην ομάδα Dick,Kerr Ladies η οποία μετονομάστηκε ως Preston Ladies στις αρχές του εικοστού αιώνα και λέγεται πως σκόραρε κοντά στα 1000 γκολ στην καριέρα της! Αγωνιζόταν κόντρα σε γυναίκες αλλά και άνδρες, ενώ αναφορές κάνουν λόγο πως έπαιζε πιο σκληρά και είχε πιο δυνατό σουτ ακόμη και από τους άνδρες.

Εκπροσώπησε την εθνική Αγγλίας το 1920, όταν κέρδισε με 4-0 την Γαλλία αλλά ένα χρόνο αργότερα η ομοσπονδία απαγόρευσε στις γυναίκες να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της. Η Λίλι Παρ δεν... μάσισε, όπως και άλλες γυναίκες που αγωνίζονταν τότε και διοργάνωναν τουρνουά και αγώνες στα χωριά τους. Έπαιξε για 30 (!) χρόνια ακόμη ποδόσφαιρο, μέχρι το 1951!

Έγινε η πρώτη γυναίκα που μπαίνει στο Hall of Fame της Αγγλίας το 2002, ενώ πριν από έναν χρόνο δημιουργήθηκε ένα άγαλμά της από μπρούντζο.

Επιμέλεια: Αναστασία Βοσνάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x