Γιώργος Πετρίδης

Το γλυκό με Οσμάν ήταν το τέλειο κερασάκι στην τούρτα!

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη μεταγραφική βόμβα του Παναθηναϊκού AKTOR με την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έβαλε το τέλειο κερασάκι στην… τούρτα που θα μας σερβίρει για τη νέα σεζόν προσφέροντας ως γλυκό στους φιλάθλους του τον Τσεντί Οσμάν, σε μια μεταγραφή-βόμβα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, η οποία ολοκληρώθηκε κάπως αναπάντεχα και μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τούρκος φόργουορντ έρχεται από μια γεμάτη επταετία στο ΝΒΑ (με σχεδόν 23 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο σε 476 ματς κανονικής περιόδου) και αποτελεί ένα ακόμα υπερόπλο στη φαρέτρα του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος τρίβει τα χέρια του έχοντας πλέον ένα πλήρες ρόστερ σε όλες τις θέσεις. Ξεκάθαρα το πιο ποιοτικό του «τριφυλλιού» από το 2009 και μετά…

Οι πρωταθλητές Ευρώπης φρόντισαν λοιπόν να ισχυροποιηθούν και να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια που θα κάνουν για το back-to-back στην Ευρωλίγκα, όπου θα έχουν ακόμα πιο δύσκολο έργο αφού έχουν ενισχυθεί αρκετά οι σφετεριστές του θρόνου, ιδίως ο Ολυμπιακός, η Φενέρμπαχτσε και η Μονακό.

Παναθηναϊκός: Το γλυκό με Οσμάν ήταν το τέλειο… κερασάκι στην τούρτα!

Αναμφίβολα οι «πράσινοι» αναβαθμίστηκαν στις θέσεις του playmaker, του σμολ φόργουορντ και του σέντερ σε σχέση με τη μυθική -για εκείνους- σεζόν που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Μπράουν και Γιουρτσεβέν αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα σε σύγκριση με τους Βιλντόσα και Μπαλτσερόφσκι, ενώ ο Οσμάν θα δώσει από το «3» μια διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει ο Τούρκος. Καταρχάς, πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο εκτελεστή έξω από τα 6,75μ.: στην καριέρα του στο ΝΒΑ σούταρε με 36% σχεδόν στο τρίποντο, ενώ την περασμένη σεζόν άγγιξε το 39%. Ακόμα και όταν αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα (2013-17) έδειχνε την ευχέρειά του σε αυτόν τον τομέα (σ.σ. σχεδόν 36%).

Από ‘κει και πέρα, έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας και «βλέπει» καλά το γήπεδο έτσι ώστε να τροφοδοτεί όταν πρέπει τους συμπαίκτες του, αλλά και να ανοίγει χώρους για εκείνους διατηρώντας τις ιδανικές αποστάσεις. Εδώ να σημειωθεί ότι δεν είναι από τους παίκτες που επιδίδονται συχνά σε καταστάσεις catch and shoot, δηλαδή να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Είναι πιο αποτελεσματικός ως spot-up εκτελεστής και σε αυτό το κομμάτι θυμίζει αρκετά τον Χεζόνια.

Παναθηναϊκός: Το γλυκό με Οσμάν ήταν το τέλειο… κερασάκι στην τούρτα!

Κατά τα λοιπά, είναι ικανότατος στο να τελειώνει με φάσεις έπειτα από drive, κάτι που είχαν ξεχωρίσει και οι σκάουτερ του ΝΒΑ όταν τον παρακολουθούσαν στα νιάτα του. Σε κάτι ακόμα που μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό είναι στο… ανοιχτό γήπεδο, καθώς μπορεί να διασχίσει γρήγορα το παρκέ και να δώσει εύκολους πόντους με την ταχύτητά του και τον διασκελισμό του.

Στο αμυντικό σκέλος θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε average επίπεδο, ωστόσο οι συνθήκες της Ευρωλίγκας μπορεί να τον ευνοήσουν και ειδικά σε αυτό το κομμάτι παίζει ρόλο η διάθεση του παίκτη. Άλλωστε, έχει «χτίσει» τη σωματοδομή του (ειδικά σε σχέση με αυτό που θυμόμαστε από την Εφές) και έχει το μέγεθος για να κλείνει τους διαδρόμους προς τη ρακέτα του «τριφυλλιού».

Επιπροσθέτως, δίνει τη δυνατότητα στον Αταμάν να χρησιμοποιήσει ποικίλα και πολυμορφικά σχήματα στις πεντάδες του, ενώ μοιάζει δεδομένο ότι θα παίρνει και αρκετά λεπτά στο «4», λόγω όλων αυτών που προαναφέραμε για το κορμί του. Εδώ να σημειώσουμε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία (29 ετών) και έχει πολλά να αποδείξει σε επίπεδο Ευρωλίγκας, όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Παναθηναϊκός: Το γλυκό με Οσμάν ήταν το τέλειο… κερασάκι στην τούρτα!

Κλείνοντας με τα προτερήματά του, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν παίκτη ομάδας, που είναι πολύ δουλευταράς και προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται βάζοντας διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι κακό για τον χαρακτήρα του, κάτι πολύ θετικό για το περιβάλλον του Παναθηναϊκού, που είχε εξαιρετικά «αποδυτήρια» τη σεζόν 2023-24.

Στα ψεγάδια του θα βάζαμε την… αστάθειά του στις βολές, όπου εκτελούσε με 71% στο ΝΒΑ, ποσοστό κάπως χαμηλό για «πλάγιο» παίκτη. Ένα ακόμα αρνητικό θα λέγαμε ότι είναι η «απουσία» του από τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, γι’ αυτό και ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Βέβαια, σε αυτό θα τον βοηθήσει η παρουσία του Αταμάν, για τον οποίο τρέφει μεγάλη εκτίμηση.

Το πιο σημαντικό για τον «επτάστερο» είναι ότι δεν χρειάστηκε να… ξηλωθεί οικονομικά -κερδίζοντας σε αυτή την άτυπη μάχη πολλές ομάδες της Ευρωλίγκας- για να κάνει δικό του τον Οσμάν, ο οποίος ήθελε σαν τρελός να φορέσει τη φανέλα των πρωταθλητών Ευρώπης και αποδέχθηκε το συμβόλαιο ενός έτους που του προτάθηκε με αποδοχές της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Διπλά κερδισμένοι λοιπόν οι «πράσινοι», που έβαλαν στη μηχανή τους έναν παικταρά και φρόντισαν να χτίσουν ένα ρόστερ-πολεμική μηχανή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x