Ε όχι κι έτσι ρε γαμώτο! Ο Παναθηναϊκός του Μονάχου έφτασε στην πηγή για να ξεδιψάσει, αλλά δεν ήπιε νερό που τόσο πολύ το είχε ανάγκη. Κρίμα κι άδικο γιατί άξιζε αυτή τη νίκη…
Καταρχάς, το ζητούμενο για τους «πράσινους» μετά την οδυνηρή ήττα από τη Ζαλγκίρις (που συνοδεύτηκε από αποκαρδιωτική εμφάνιση), ήταν να βγάλουν αντίδραση και εγωισμό. Αν το δούμε ψυχρά, αυτό συνέβη: οι παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν μάτι που γυαλίζει κι έδειξαν εμφανώς βελτιωμένοι. Μέχρι τα τελευταία 2-3 λεπτά δηλαδή, όπου στράβωσαν όλα.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Πρίφτης αποφάσισε να επιλέξει μια σύνθετη άμυνα ζώνης, που ξεκινούσε λίγο κάτω από το κέντρο του γηπέδου και «εγκλώβισε» την Μπάγερν στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα. Εξαιρούνται φυσικά τα διαστήματα του πρώτου δεκαλέπτου, που έμοιαζε ασταμάτητος ο Χίλιαρντ.
Από τη στιγμή που περιόρισε και τον 28χρονο Αμερικανό, ο Παναθηναϊκός έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και επέβαλε το δικό του τέμπο, με τη διαφορά να φτάνει σε διψήφιο αριθμό. Οι «πράσινοι» κυκλοφορούσαν πολύ καλά την μπάλα, είχαν σωστό spacing και off-ball παιχνίδι, διάβαζαν σωστά τα mismatch, έβγαζαν συνεργασίες κι έδειχναν κυρίαρχοι του αγώνα, ακόμα κι όταν στράβωσε το ματς. Αναφερόμαστε στο σημείο που βρέθηκαν πίσω στις αρχές της 4ης περιόδου.
Στο κομμάτι του σχεδιασμού του αγώνα και της λειτουργίας της ομάδας, ο Έλληνας τεχνικός του «τριφυλλιού» πήρε πολύ καλό βαθμό λοιπόν. Πλησιάζοντας προς το φινάλε του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι πήραν διαφορά 9 πόντων στο 34’ με μεθοδικότητα και ιδανικές εκτελέσεις κι έδειχναν να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Παρά την αντεπίθεση των Βαυαρών και τα αβίαστα λάθη των παικτών του Πρίφτη, οι νταμπλούχοι μπήκαν στην τελική ευθεία έχοντας παράσταση νίκης.
Κατάφεραν όμως να τη χάσουν μέσα από τα χέρια τους, με τον -ουσιαστικό μέχρι εκείνη τη στιγμή- Νέντοβιτς να κάνει αβίαστο λάθος στον αιφνιδιασμό (στο 63-70). Πάμε και στα τελευταία, καθοριστικά λεπτά, εκεί όπου επανήλθαν στην επιφάνεια όλα τα συμπτώματα και οι αδυναμίες της ομάδας, που δείχνει «πνιγμένη» στο άγχος και στην πίεση, με συνέπεια να βραχυκυκλώνει επιθετικά σε κάποιες στιγμές.
Φυσικά, υπάρχει το ξεκάθαρο λάθος των διαιτητών στο 2:06 πριν από το τέλος, με την μπάλα να έχει βγει από τα χέρια του Χάντερ, αλλά οι ρέφερι έδωσαν κατοχή στους γηπεδούχους, που μείωσαν σε 74-76 στην εξέλιξη της φάσης. Σε μια στιγμή που οι «πράσινοι» δεν είχαν δικαίωμα για challenge. Καμία λεπτομέρεια υπέρ του «τριφυλλιού» στη φετινή Ευρωλίγκα. Καμία!
Τι ακολούθησε; Οι δύο χαμένες βολές του Οκάρο Γουάιτ στα 46’’ πριν από το φινάλε, με τον Αμερικανό να έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή 10/10 στην Ευρωλίγκα! Απίστευτο… Οι λεπτομέρειες που λέγαμε παραπάνω. Εν συνεχεία, ήρθε το μεγάλο τρίποντο του Λούτσιτς, που έφερε την Μπάγερν στο +1 (77-76) και ακολούθησε το χαμένο τρίποντο του Μέικον, που στάθηκε άτυχος, αφού το σουτ του είχε τη σωστή καμπύλη και κατεύθυνση προς το αντίπαλο καλάθι.
Εδώ ίσως θα έπρεπε να λειτουργήσει πιο… πονηρά ο Αμερικανός γκαρντ και να «επιτεθεί» προς τη ρακέτα των Βαυαρών, προκειμένου να πάρει φάουλ ή να δημιουργήσει για τον Παπαγιάννη λόγου χάρη. Άλλωστε, το «τριφύλλι» δεν χρειαζόταν τρίποντο σε αυτή τη φάση. Όπως και να ‘χει, θα είναι λίγο άδικο να ψέξουμε τον Μέικον, που έχει αποδειχθεί «λίρα εκατό» και δείχνει παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας. Απλά ελπίζουμε να έμαθε από το πάθημά του.
Τέλος, το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι επιτέλους ο Παναθηναϊκός θύμισε κανονική ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της. Ομάδα που μάχεται, που αξίζει να παίζει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και προσπαθεί να φτάσει στις (πραγματικές) δυνατότητές της. Το θέμα τώρα είναι πώς θα έρθει -ενόψει ΣΕΦ- η ψυχολογική ανάταση μετά το πλήγμα στο Μόναχο. Ψηλά τα κεφάλια και προχωράμε…
Υ. Γ. Η όποια κριτική στον Πρίφτη θα μπορούσε να γίνει για το γεγονός πως δεν ζήτησε τάιμ άουτ για να σταματήσει την αντεπίθεση των γηπεδούχων και να ηρεμήσει την ομάδα του προς το φινάλε της 3ης περιόδου. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Μποχωρίδη στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο 27χρονος γκαρντ είχε καλή παρουσία στο πρώτο. Για τον Φέρελ δεν υπάρχει κάτι νεότερο να πούμε. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν τον εμπιστεύεται. Παρ' όλα αυτά, έκανε καλό κοουτσάρισμα.
Υ. Γ. 2 Η εμφάνιση του Παπαπέτρου στο Μόναχο απέδειξε ότι όσα δήλωσε μετά το Κάουνας δεν ήταν λόγια του... αέρα. Ηγετική παρουσία ο Ιωάννης και πλησίασε στα στάνταρ απόδοσης που μπορεί.
Υ. Γ. 3 Ο Ομπστ είχε συνολικά 6 πόντους στη φετινή Ευρωλίγκα και πέτυχε 6 κόντρα στο «τριφύλλι» σε ένα σημείο που όλα πήγαιναν πρίμα για τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και στη 2η βολή του Νέντοβιτς πάντως, στα 7'' πριν από το τέλος (σ.σ. ήθελε να τη χάσει και τελικά ευστόχησε), αντιλαμβάνεσαι ότι καμία λεπτομέρεια δεν είναι υπέρ των «πράσινων» φέτος…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.