Ευθύς εξαρχής το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που η ομάδα του Πρίφτη δεν είχε προπονηθεί κανονικά εδώ και 2 εβδομάδες περίπου, ενώ παρατάχθηκε με δύο σημαντικές απουσίες (Παπαπέτρου, Γιόβιτς) κόντρα σε έναν ανώτερο -ούτως ή άλλως- ποιοτικά αντίπαλο, που έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του, αλλά και το βαθμολογικό κίνητρο με το μέρος του.
Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι καλύτεροι τη φετινή σεζόν, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως και στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας. Βέβαια, στις 3 πρώτες συναντήσεις των δύο «αιωνίων» δεν φάνηκε τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο, κυρίως διότι υπάρχουν αυτές οι ιδιαιτερότητες που πάντα συνοδεύουν τέτοιου τύπου αναμετρήσεις. Συν τοις άλλοις, οι «πράσινοι» κάλυψαν στα 3 πρώτα ντέρμπι το… χάντικαπ χάρη στην ποιότητα κάποιων μονάδων τους (π.χ. Νέντοβιτς) και στις αμέτρητες εργατοώρες του τεχνικού επιτελείου, που έψαχνε τρόπους και διάφορα τρικ (π.χ. άμυνα ζώνης) για να αναχαιτίσει τους αντιπάλους.
Σαν να μην όλα αυτά που προαναφέραμε, το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν μάτι που γυαλίζει και τους παίκτες του «τριφυλλιού» να μην έχουν την παραμικρή διάθεση για να παλέψουν και να ρίξουν το κορμί τους στη μάχη. Λες και είχαν αποδεχθεί την ήττα τους πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Λες και είχαν εκείνοι αγώνα υψηλών απαιτήσεων στη Λιθουανία με τη Ζαλγκίρις, 48 ώρες πριν.
Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα κυκλοφορούσαν εξαιρετικά την μπάλα, εκμεταλλεύτηκαν όλα τα mismatch και σούταραν με μνημειώδη ευστοχία στο πρώτο δεκάλεπτο: πέτυχαν 38 πόντους σε αυτό το διάστημα (!) αστοχώντας μόλις σε 4 σουτ, όμως κατάφεραν να ανανεώσουν και τις 4 επιθέσεις τους μαζεύοντας τα ριμπάουντ (σ.σ. 0 αμυντικά ο Παναθηναϊκός). Η εικόνα του απογοητευμένου Διαμαντίδη (με τα χέρια στο κεφάλι) στο πρώτο ημίχρονο ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις.
Επιστροφή δεν υπήρχε ούτε μετά την ανάπαυλα, παρότι η ομάδα του Πρίφτη βελτιώθηκε και έριξε τη διαφορά στις αρχές της 3ης περιόδου στο -14, ενόσω έδειχνε σε εκείνο το σημείο να ελέγχει τον ρυθμό. Μέχρι εκεί όμως… Για 4-5 λεπτά κράτησε η ελπίδα των φίλων του «τριφυλλιού», που υπέστη νέα καθίζηση και μέχρι το φινάλε του 3ου δεκαλέπτου κατάφερε να βρεθεί στο -27. Στο ίδιο έργο θεατές…
Η 4η περίοδος εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία με τον Ολυμπιακό να μην δείχνει διάθεση να σηκώσει το πόδι από το γκάζι και να φτάνει με άνεση στην «κατοστάρα». Πάλι καλά που κάποιοι «πράσινοι» (όπως ο Μέικον και ο Χουγκάζ) είχαν στο μυαλό τους να παίξουν για τη φανέλα (που λέγαμε παλιά) και να ρίξουν κάπως τη διαφορά.
ΟΚ, το ματς τελείωσε κι αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε τι έφταιξε προ αυτού και τι μέλλει γενέσθαι. Καταρχάς, στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, κάτι που βαραίνει το τεχνικό επιτελείο και τον Δημήτρη Πρίφτη. Επιπροσθέτως, το πλάνο για άμυνα ζώνης αποδείχθηκε καταστροφικό, αφού οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτερα διαβασμένοι αυτή τη φορά και δεν πιάστηκαν στη… φάκα.
Προκαλεί κάποιες απορίες η μη χρησιμοποίηση του Νέντοβιτς στην αρχική πεντάδα, καθώς ο Σέρβος γκαρντ είναι ο μοναδικός που έχει αποδείξει ότι δεν νιώθει από έδρες και καυτές ατμόσφαιρες, ενώ έχει και την ποιότητα να κουβαλήσει την ομάδα του. Κατά τα λοιπά, για έναν τέτοιο διασυρμό οι ευθύνες βαραίνουν και κάποιους παίκτες. Δεν γίνεται να μην πάρει κάτι το «τριφύλλι» από τους Σαντ-Ρος, Γουάιτ και Έβανς, με όσα άλλοθι υπάρχουν (έχασε αρκετές προπονήσεις ο πρώτος, φορτώθηκε με φάουλ ο δεύτερος). Δεν πήρε ωστόσο απολύτως τίποτα. Και μιλάμε για 3 από τους 5 διαθέσιμους ξένους του. Όχι, ο Παναθηναϊκός των «εσόδων-εξόδων» δεν έχει περιθώριο να διαθέτει… ανύπαρκτους ξένους. Δυστυχώς δεν έχει τέτοια πολυτέλεια.
Από ‘δω και πέρα, το θέμα είναι τι θα συμβεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση στο «τριφύλλι»; Δεν πάει άλλο και δεν γίνεται να μικραίνει συνεχώς ο «Εξάστερος», που βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια για να τερματίσει στην τελευταία θέση της Ευρωλίγκας. Σε ποιον να το πεις και να το πιστέψει; Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αποτελέσει αυτή η βαριά ήττα την αφορμή για εξελίξεις στο διοικητικό κομμάτι. Δυστυχώς, το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί. Ο Παναθηναϊκός προχωράει με μια οικονομική λογική εδώ και 2 περίπου χρόνια που είναι καταστροφική για το παρόν του. Κακά τα ψέματα, όσο κι αν προσπαθεί να χτίσει το μέλλον του με πολύ καλές κινήσεις (π.χ. Σαμοντούροφ, Μαντζούκας κτλ.), δεν νοείται να πορεύεται με τη νοοτροπία «εσόδων-εξόδων» σε αυτή τη φάση, που έγινε ακόμα χειρότερη εξαιτίας της πανδημίας.
Να σκέφτονται δηλαδή οι άνθρωποι που «τρέχουν» την ομάδα μέχρι και το τελευταίο… ευρώ για να κάνουν κινήσεις ενίσχυσης και θωράκισης του ρόστερ. Να μην έχουν την οικονομική άνεση για να αποκτήσουν έναν ποιοτικό playmaker, έναν δυναμικό φόργουορντ ή ένα αξιόλογο backup του Παπαγιάννη (για να μιλήσουμε με 3 χτυπητές αδυναμίες). Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όποιος δεν την βλέπει, απλά εθελοτυφλεί.
Τι μπορεί ή τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η μία περίπτωση είναι να βρεθεί ένας ικανός επιχειρηματίας ή επενδυτής (όπως θέλετε, πείτε τον) που θα ενδιαφερθεί για να αγοράσει τις μετοχές του συλλόγου και θα επαναφέρει την ομάδα στην... κανονικότητα. Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η τεχνογνωσία και μια καλή βάση για τα επόμενα χρόνια.
Η άλλη λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την κατάντια που βιώνει η ομάδα. Να βοηθήσει και ο ίδιος -με όποιον τρόπο επιλέξει- για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση και να σταματήσει η κατρακύλα για το τμήμα-«διαμάντι» του συλλόγου. Αυτός έχει και το καρπούζι, αυτός και το μαχαίρι…
Υ. Γ. Ενδεικτικές της τρικυμίας που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό είναι οι επιθέσεις της ομάδας στα μισά της 3ης περιόδου (όταν δηλαδή μείωσε στο -14 και στο -15) και άρχισε τα αβίαστα λάθη και τις ανεξήγητες επιλογές με «σκοτωμένες» προσπάθειες από Μέικον, Κασελάκη και Νέντοβιτς. Προσθέστε και τη φάση στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου, όταν ο Παπαγιάννης αποφάσισε να τη δει… playmaker και να κατεβάσει την μπάλα σε αιφνιδιασμό αντί να πασάρει σε κάποιον συμπαίκτη του, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε αχρείαστο λάθος.
Υ. Γ. 2 Εξαιρετική κίνηση η διαφαινόμενη απόκτηση του Σαμοντούροβ, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του σε όλη την Ευρώπη.
Υ. Γ. 3 Να γίνει... αντίδραση η ντροπή που ανέφερε ο κόουτς και να δοθούν απαντήσεις στο πρωτάθλημα.
Υ. Γ. 4 Μετά το αρνητικό ρεκόρ με τα μηδέν εύστοχα σουτ στο 4ο δεκάλεπτο του πρόσφατου τελικού Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να καταγράψει ένα ακόμα με τα μηδέν αμυντικά ριμπάουντ στο 1ο δεκάλεπτο του αγώνα στο ΣΕΦ!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.