Εύκολα ή δύσκολα, αυτό που μετράει -τούτη τη στιγμή που μιλάμε- για τον Ολυμπιακό είναι η νίκη. Έμπλεξε μεν από δικά του λάθη και ζητήματα, αλλά λύγισε την Athens Kallithea για το τελικό 2-1 που έφερε το 2/2 στο πρωτάθλημα. Και σε λίγες ημέρες στη Λαμία, είναι αυτοσκοπός το νέο τρίποντο για το απόλυτο πριν τη διακοπή της Stoiximan Super League για τις εθνικές ομάδες. Μετά από αυτή, με τρεις νίκες και τις μεταγραφές που χρειάζονται να κάνουν οι Πειραιώτες ως τις 4 Σεπτέμβρη, θα κάνουμε άλλη κουβέντα.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα καλό 35λεπτο στο πρώτο μέρος, όπου βρήκαν γκολ στο ίδιο ακριβώς λεπτό όπως και στην πρεμιέρα. Είχαν υπομονή, έβγαλαν την επιθετικότητα που χρειαζόταν σε ορισμένες στιγμές και ήλεγχαν απολύτως το τέμπο, πηγαίνοντας σβηστά στην ανάπαυλα, όντας μπροστά στο σκορ. Ο Μεντιλίμπαρ από τον πάγκο δεν ησύχαζε, γνωρίζοντας πως ένα δεύτερο γκολ θα έκανε πιο εύκολη τη δουλειά για την ομάδα του. Αυτό δεν ήρθε, ακολούθησε η αναγκαστική αλλαγή του αναντικατάστατου Έσε και ο Ολυμπιακός αντί να ανεβάσει τα μέτρα του στο γήπεδο, έχασε μερικά και δεν κράτησε όσο χαμηλά θα ήθελε την Athens Kallithea. Η συνύπαρξη των Ντόη-Στάμενιτς για 20 λεπτά στον άξονα, λειτούργησε αποτρεπτικά στο κομμάτι της δημιουργίας για τον Ολυμπιακό. Και ήταν το διάστημα που οι Πειραιώτες δεν κράτησαν την μπάλα όσο θα ήθελαν στα πόδια τους, δεν είχαν κυκλοφορία και δημιουργία, ενώ είδαν και τους φιλοξενούμενους να τους «χτυπούν» από μια στατική φάση.
Ασφαλώς, η απουσία του βασικού διδύμου στα στόπερ (Ρέτσος-Κάρμο) παίζει ρόλο. Όχι μόνο στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και στο build-up. Αλλιώς βγαίνει η μπάλα από πίσω με τους προαναφερθέντες, αλλιώς με Μπιανκόν-Πιρόλα. Ο τελευταίος, πάντως, ήταν ο πιο σταθερός αμυντικός του Ολυμπιακού στο ματς! Υπερβολική η κριτική που του έχει γίνει και τα όσα έχει ακούσει λόγω των φιλικών (!), αλλά κάθε στόπερ που θα ερχόταν για αντί-Κάρμο θα περνούσε τη φάση της αμφισβήτησης. Η μπάλα δεν ακουμπούσε στον Ελ Κααμπί και όποτε γινόταν αυτό ήταν με ευνοϊκές συνθήκες για τα αντίπαλα στόπερ, με τον Ολυμπιακό να οργανώνεται ξανά σωστά στο γήπεδο από το 69’ και μετά. Κομβικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η παρθενική συμμετοχή του Ντάνι Γκαρθία. Έπαιξε λίγα λεπτά, αλλά έφταναν ώστε να δείξει πως βλέπει γήπεδο, έχει την σωστή πρώτη πάσα, παίζει κάθετα και ξέρει να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο του αγωνιστικού χώρου, διαβάζοντας το ματς. Αναμφίβολα, μια πρώτη ιδιαίτερα ενθαρρυντική εμφάνιση, η οποία σε αρκετούς μπορεί πάντως να πέρασε απαρατήρητη.
Οι Πειραιώτες βρήκαν το γκολ της νίκης με τον Γιάρεμτσουκ, παίζοντας για ένα ακόμη ματς με δύο φορ. Κάτι που φαίνεται πως έχει αρκετά στο μυαλό του ο Μεντιλίμπαρ για τα ματς, κυρίως στην Ελλάδα, όπου ο Ολυμπιακός θα χρειάζεται γκολ. Και μέχρι και σήμερα, οι κάτοχοι του Conference League μετράνε τέσσερα τέρματα, με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ. Δείγμα του ότι η ποιότητά τους φτάνει για να καθαρίζουν αυτή τη στιγμή τα παιχνίδια. Ενδεχομένως, όχι και στη συνέχεια. Διότι όπως και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας, το ίδιο συμβαίνει και με τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, διαφορετικές οι απαιτήσεις της κάθε ομάδας.
Σε όλα αυτά, μπαίνει απολύτως λογικά και η κουβέντα για τις μεταγραφές. Δεν θα μπω στο «γαϊτανάκι» του γιατί ο Ολυμπιακός δεν πήρε νωρίτερα τον Ποντένσε, τον Κάρμο και τον… Νεϊμάρ. Η ουσία είναι να γίνουν οι κινήσεις που ο προπονητής και η διοίκηση θα κρίνουν ότι είναι απαραίτητες. Ο Πορτογάλος ασφαλώς και είναι μία από αυτές που όλοι θέλουν να γίνει. Το θέμα είναι, όμως, και ποιες άλλες θα αποφασιστεί να προχωρήσουν. Αν δηλαδή θα αποκτηθεί 8-10άρι ή παίκτης και στις δύο θέσεις. Και αν υπάρξουν ενδεχόμενες αποχωρήσεις, να υπάρξουν και τα κατάλληλα συμπληρώματα. Διότι μέχρι τις 4 του Σεπτέμβρη, οι Πειραιώτες θα αναβαθμίσουν το ρόστερ τους δεδομένα με τουλάχιστον 2 (σσ. εγώ πιστεύω τρεις μίνιμουμ…) παίκτες. Σε μια σεζόν που θα έχει 45+ παιχνίδια, το ροτέισον θα είναι απαραίτητο και περαν της ποιότητας, θα χρειαστεί και ποσότητα. Ξέχωρα απ’ όσους από τους «πιτσιρικάδες» μείνουν τελικά. Και από εκεί και πέρα, ο Μεντιλίμπαρ θα έχει τη δυνατότητα για 20 ημέρες και ως το πρώτο ματς στο Europa League, να ετοιμάσει την ομάδα του.
ΥΓ. Επειδή δεν το έχουν αντιληφθεί αρκετοί, ο Μεντιλίμπαρ δεν παίζει με 4-3-3 αλλά με 4-2-3-1. Η διάταξη που επιλέγει είναι αυτή και ορισμένες φορές μοιάζει ακόμη πιο κοντά στο 4-4-1-1, παρά στο 4-3-3 (η διάταξη φαίνεται σχεδόν πάντα, όταν μια ομάδα βρίσκεται σε φάση άμυνας και όχι επίθεσης). Άσχετα αν ο ίδιος επιλέγει ένα οκτάρι στο «10» (σσ. Τσικίνιο). Σε όλη του την καριέρα δεν «αναγνώριζε» τους box-to-box μέσους με τη σημερινή έννοια.
Το «2» στο 4-2-3-1 στο μυαλό του Βάσκου αποτελείται από δύο εξάρια (αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά). Το λέω για να μην μπερδευόμαστε, αλλά και για να αντιληφθούμε ότι στο «2» του άξονα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Έσε, Στάμενιτς, Γκαρθία, Ντόη και ακολουθεί ο Μπακούλας. Και στο «10» ο Τσικίνιο, με τον Μουζακίτη να έπεται… Άρα, ενδεχομένως στο ρόστερ να χωρά και «8» και «10». Στο μυαλό μου τουλάχιστον…
ΥΓ 2. Πόσο ωραίο να βλέπεις τον Κάρμο ξανά στο «Γ. Καραϊσκάκης»…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.