sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η πρώτη ιταλική ομάδα που πήρε ευρωπαϊκή κούπα άφησε πίσω της τον εφιάλτη και είναι ξανά εδώ!

Η Φιορεντίνα προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Conference League και το sport-fm.gr θυμίζει τις προηγούμενες φορές που οι ιστορικοί «βιόλα» έφτασαν σε ευρωπαϊκό ημιτελικό!

Μία σπουδαία μέρα είναι η 20η Απριλίου για τη Φιορεντίνα!

Οι «βιόλα» αν και τα βρήκαν «σκούρα» απέναντι στη μαχητική Λεχ Πόζναν κατάφεραν τελικά να την ξεπεράσουν, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Σε κάποιους μπορεί αυτό το γεγονός να κάνει εντύπωση, όμως για τη Φιορεντίνα κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι... καθημερινότητα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην πρωταγωνιστεί ούτε στο ιταλικό ποδόσφαιρο ούτε στο ευρωπαϊκό, όμως υπήρχε μία εποχή που η ομάδα της Φλωρεντίας πετύχαινε συνεχώς διακρίσεις, πριν... βαρέσει για πολλά χρόνια διάλυση!

Το sport-fm.gr σας θυμίζει, επομένως, τις προηγούμενες φορές που η «βιόλα» κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά μίας από τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

H πρώτη ιταλική ομάδα με ευρωπαϊκό τίτλο


Φιορεντίνα: Επέστρεψε στους ημιτελικούς

Όλα ξεκίνησαν στη μόλις δεύτερη χρονιά ύπαρξης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Φιορεντίνα είχε κατακτήσει το 1956 το πρώτο της «scudetto» κερδίζοντας ένα εισιτήριο για νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπου κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας κατά σειρά τις Νόρκεπινγκ, Γκρασχόπερ και τον Ερυθρό Αστέρα.

Στον τελικό, βρήκε την «κραταιά» τότε Ρεάλ Μαδρίτης των πολλών παικταράδων, λυγίζοντας στον τελικό με σκορ 2-0 χάρη στα γκολ των Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Πάκο Χέντο.



H ίδια ομάδα που έφτασε μέχρι τον τελικό του 1957, συνέχισε το έργο της το 1960-61, σε μία άλλη νεοσύστατη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, η Φιορεντίνα βρέθηκε εκείνη τη σεζόν στον τελικό του νεόδμητου Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρέιντζερς.

Οι «βιόλα» με προπονητή τον πρώην θρυλικό ποδοσφαιριστή Νάντορ Χιντεγκούτι έγιναν η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, καθώς νίκησαν τη Ρέιντζερς με συνολικό σκορ 4-1 στον «διπλό» τότε τελικό! Πρωταγωνιστής ήταν τότε ένας νεαρός με το όνομα Λουίτζι Μίλαν, που σκόραρε τα τρία από τα τέσσερα γκολ των Φλωρεντίνων. Λίγο έλειψε μάλιστα η Φιορεντίνα να επαναλάβει το κατόρθωμά της την επόμενη σεζόν, όταν έφτασε και πάλι στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης όμως έχασε από την Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1!

Φιορεντίνα: Επέστρεψε στους ημιτελικούς

Η κραταιά Φιορεντίνα των 90ς


Φιορεντίνα: Επέστρεψε στους ημιτελικούς

Για περίπου δύο δεκαετίες η ομάδα της Φλωρεντίας έμεινε μακριά από ευρωπαϊκές διακρίσεις, όμως η ώρα της επιστροφής ήρθε τη σεζόν 1989-90. Η Φιορεντίνα είχε τότε έναν ανερχόμενο σταρ, τον Ρομπέρτο Μπάτζο, με τον οποίο οδηγό κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA.

Oι «βιόλα» ήρθαν αντιμέτωποι με τη Γιουβέντους, στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία μεταξύ δύο ιταλικών ομάδων! Η «Γηραιά Κυρία» επιβεβαίωσε την ανωτερώτητά της και νίκησε στην έδρα της 3-1, ενώ ο δεύτερος τελικός έμεινε στο 0-0, με αποτέλεσμα η ομάδα του Τορίνου να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Μάλιστα, ο Μπάτζο πουλήθηκε στη Γιουβέντους ακριβώς την ημέρα του δεύτερου αγώνα, κάτι που εξόργισε τους οπαδούς της Φιορεντίνα!



Αυτή δεν ήταν η μοναδική διάκριση της ομάδας με τα μωβ στη δεκαετία του 1990, αφού τη σεζόν 1996-97 με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι και σταρ πλέον τον Γκάμπριελ Μπατιστούτα έφτασε μέχρι τα ημιτελιά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Ήταν μία περίεργη σεζόν για τη Φιορεντίνα, που βρέθηκε στο κάτω μισό της βαθμολογίας στο ιταλικό πρωτάθλημα όμως τα πήγε εξαιρετικά στην Ευρώπη. Στα ημιτελικά του Κυπελλούχων συνάντησε την Μπαρτσελόνα, που διέθετε τότε κάποια απίστευτα ονόματα όπως ο Ρονάλντο Ναζάριο, ο Λούις Ενρίκε και ο Λούις Φίγκο! Το εμπόδιο ήταν ανυπέρβλητο και η Φιορεντίνα έχασε με 3-1 συνολικό σκορ στους δύο τελικούς, με τους «μπλαουγκράνα» να κατακτούν τελικά τη διοργάνωση.



Η διάλυση και η αναγέννηση


Φιορεντίνα: Επέστρεψε στους ημιτελικούς

Η «αποκαθήλωση» της εξαιρετικής Φιορεντίνα της δεκαετίας του 1990 ήταν πολύ απότομη με την αλλαγή της χιλιετίας. Οι «βιόλα» αντιμετώπισαν έντονα οικονομικά προβλήματα, τα οποία τους οδήγησαν το 2002 να βαρέσουν διάλυση και να βρεθούν στην τέταρτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος ώστε να απαλλαχθούν από τα χρέη!

Η πορεία προς την άνοδο υπήρξε δύσβατη, όμως σταδιακά η Φιορεντίνα γύρισε στα «μεγάλα σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου, καθώς επέστρεψε στη Serie A τη σεζόν 2004-05. Πολύ γρήγορα, ήρθε και η επιστροφή στις σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες!

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2007-08 η Φιορεντίνα, που αντιμετώπισε και την ΑΕΚ στους ομίλους εκείνη τη σεζόν, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όπου συνάντησε, όπως το 1961, τη Ρέιντζερς. Μάλιστα, έφτασε μία ανάσα από τον τελικό, όμως μετά τις δύο ισοπαλίες το ζευγάρι κρίθηκε στα πέναλτι και εκεί «λύγισε» από τους Σκωτσέζους.

Φιορεντίνα: Επέστρεψε στους ημιτελικούς

Τελευταία φορά, μέχρι την... επόμενη, που η Φιορεντίνα έφτασε σε τετράδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ήταν τη σεζόν 2014-15. Mε παικταράδες στο ρόστερ όπως ο Μάριο Γκομεθ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Χουάν Κουαδράδο και ο Γιόσιπ Ίλισιτς, οι «βιόλα» έφτασαν και πάλι μέχρι τον ημιτελικό του Europa League. Μάλιστα, όπως και το 2008, είχαν αντιμετωπίσει νωρίτερα ελληνική ομάδα, αυτή τη φορά τον ΠΑΟΚ, τον οποίο συνάντησαν στους ομίλους.

Φιορεντίνα: Η πρώτη ιταλική ομάδα που πήρε ευρωπαϊκό

Στα ημιτελικά τέθηκαν αντιμέτωποι με τη... δυνάστη του Europa League, Σεβίλλη. Οι Ισπανοί ήταν απλώς ένα επίπεδο πάνω και συνέτριψαν με συνολικό σκορ 5-0 τη Φιορεντίνα, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση και έκτοτε δεν είχαν κάποια λαμπρή πορεία στην Ευρώπη. Μέχρι και σήμερα, που η Φιορεντίνα προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference και οδεύει προς έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Εκεί που ανήκει, δηλαδή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x