sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Γιοβάνοβιτς που ξέρει πού ήρθε και η ιδανική αντίπαλος για τον Ιωαννίδη

Η διαφορά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον προπονητή της Ιρλανδίας, Χεϊμίρ Χάλγκριμσον, όπου αμφότεροι έκαναν το Σάββατο το ντεμπούτο τους και ο Φώτης Ιωαννίδης που ετοιμάζεται για ακόμα μία παράσταση.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Ιρλανδία στο Δουβλίνο το βράδυ της Τρίτης (10/09, 21:45) και έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της: Να νικήσει και να παραμείνει στην κορυφή του ομίλου, περιμένοντας το ματς κόντρα στην Αγγλία με ηρεμία. Μια ευκαιρία, που η ίδια τη δημιούργησε με τη νίκη κόντρα στην Φινλανδία, στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ντεμπούτο έκανε το περασμένο Σάββατο και ο Χεϊμίρ Χάλγκριμσον, ο νέος προπονητής της εθνικής Ιρλανδίας. Όχι, βέβαια, τόσο επιτυχημένο όσο ο Γιοβάνοβιτς. Μπορεί να έπαιζε απέναντι στο μεγαθήριο και φαβορί του ομίλου, την Αγγλία, ωστόσο η εμφάνιση της Ιρλανδίας ήταν απογοητευτική. Ήττα 2-0 χωρίς να καταφέρει να προβάλει την παραμικρή αντίσταση και χωρίς να καταφέρει να παρουσιάσει ένα πλάνο.

Και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία. Ο Γιοβάνοβιτς ήξερε πού ήρθε. Γνώριζε τους παίκτες και οι παίκτες τον γνώριζαν, ενώ παράλληλα φαίνεται πως έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά των παικτών του. Στον αντίποδα, ο Χάλγκριμσον, ο οποίος προσελήφθη τον Ιούλιο από την Ιρλανδία, ακόμα «ψάχνεται».

Ο Ισλανδός προπονητής έχει εμπειρία από πάγκους εθνικών ομάδων. Έχει περάσει με επιτυχία από τη χώρα του, την Ισλανδία, με την οποία προκρίθηκε και στο Euro του 2016, ενώ μέχρι τον Ιούλιο ήταν ο εκλέκτορας της Τζαμάικα. Ωστόσο πήγε σε μια χώρα τώρα που δεν γνωρίζει τους παίκτες της, τη νοοτροπία της και ίσως δεν τα μάθει ποτέ. Πάντως αν ποτέ τα καταφέρει, η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί χρόνο.

Βέβαια , η Ιρλανδία και πριν προσλάβει τον Χάλγκριμσον βρισκόταν σε κρίση. Έχει κερδίσει μόλις δύο από τα 17 παιχνίδια που έχει δώσει στο Nations League από την έναρξη της διοργάνωσης, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει μόλις δύο νίκες, γεγονός που σηματοδοτεί το πρόβλημα του ηθικού στην ομάδα. Στα τελευταία της 9 επίσημα παιχνίδια, αν εξαιρέσουμε τους αγώνες με το πολύ αδύναμο Γιβραλτάρ, σκόραρε μόλις δύο γκολ. Το ένα από κόρνερ (κόντρα στην Ελλάδα) και το άλλο με πέναλτι!

Οι συγκυρίες για να φύγει η Ελλάδα από το Δουβλίνο με το διπλό είναι πολύ ευνοϊκές. Η «γαλανόλευκη» αφενός θα αντιμετωπίσει ένα σύνολο χωρίς ταυτότητα, καθοδηγούμενο μάλιστα από κάποιον που ακόμα προσπαθεί να μάθει το ρόστερ του. Αφετέρου, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα παίξει κόντρα σε μια ομάδα που στερείται αυτοπεποίθησης και ηθικού. Κάτι, φυσικά, που ενισχύεται αν λάβουμε υπόψη και τις δύο νίκες που πέτυχε η Ελλάδα κόντρα στην Ιρλανδία πέρυσι, για τα προκριματικά του Euro 2024.





Στον αγώνα με την Αγγλία η έλλειψη αυτοπεποίθησης ήταν ολοφάνερη. Ειδικά στο πρώτο μέρος, οι Ιρλανδοί δεν ήταν αποφασιστικοί ούτε στις μονομαχίες ούτε στα μαρκαρίσματα, ενώ ήταν ξεκάθαρο το πρόβλημα που είχε η άμυνα στις μπαλιές που δεχόταν στην πλάτη της. Έτσι, άλλωστε, η Ιρλανδία δέχθηκε και το πρώτο γκολ από τα «Τρία Λιοντάρια». Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Χάλγκριμσον μετά το ματς: «Είχαμε πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων και στο να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Ένιωθα ότι πάντα διστάζαμε».

Στο δεύτερο μέρος ο Χάλγκριμσον άλλαξε λίγο την ομάδα του και κατάφερε να τη βελτιώσει. Η Ιρλανδία είχε παραπάνω ενέργεια, πίεζε περισσότερο και έβγαλε παραπάνω ένταση. Βέβαια, αν δεν ήταν ο τερματοφύλακας της σε καλή μέρα, ο Κουίβιν Κέλεχερ της Λίβερπουλ, το σκορ θα μπορούσε να είχε ξεφύγει.

Μια ομάδα που φαντάζει ιδανική αντίπαλος για τον Φώτη Ιωαννίδη. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού βρίσκεται σε «ημιάγρια» κατάσταση. Αν μυριστεί «αίμα» θα σε… σκοτώσει. Με τη Φινλανδία έκανε ακριβώς αυτό και ένα ματς, που μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο δεν έμοιαζε εύκολο, εξελίχθηκε σε περίπατο. Εκμεταλλεύτηκε το λάθος κοντρόλ του Χραντέτσκι και άνοιξε το σκορ. Έπειτα έδωσε την πάσα στον Τσιμίκα, από τον οποίο προήλθε η παράλληλη για το 2-0. Είχε δοκάρι με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και λίγο πριν βγει, διαμόρφωσε το τελικό 3-0 με το δεύτερο προσωπικό του γκολ. Ο ορισμός του «one man show». Κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει και με την Ιρλανδία.

Εθνική Ελλάδος: Ο Γιοβάνοβιτς  και η Ιρλανδία που είναι ιδανική αντίπαλος για τον Ιωαννίδη

Το ματς χρειάζεται προσοχή. Η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει την Ελλάδα και ο Χάλγκριμσον τον Γιοβάνοβιτς. Δεν αποκλείεται ο Ισλανδός προπονητής να αλλάξει ακόμα και διάταξη, από τριάδα στην άμυνα να πάει σε τετράδα, θέλοντας να πιάσει «αδιάβαστη» την ομάδα του Ιβάν. Για αυτό και είναι σημαντικό να μπει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο γήπεδο και να επιβληθεί από την αρχή. Σε όλους τους τομείς, κόβοντας άμεσα όποιον «αέρα» μπορεί να έχουν οι γηπεδούχοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x