Επικαιρότητα

Κικίλιας: «Φέτος κάηκαν 14.300 στρέμματα δάσους»

«Το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Το σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν κατά τη φετινή περίοδο είναι 24% κάτω από τον μέσο όρο της 20ετίας, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί 4.500 φωτιές, στην πιο δύσκολη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 ετών, το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι 24% κάτω από το μέσο όρο 20ετίας».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φέτος κάηκαν 14.300 στρέμματα δάσους έναντι 116.000 στρεμμάτων, που είναι ο μέσος όρος καμένων δασικών εκτάσεων τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς επίσης και οι εθελοντές, οι δασικοι υπάλληλοι, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αυτοδιοίκηση και η ΕΛ.ΑΣ.

«Πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «δύο κύρια εργαλεία» που συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια, το νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους αυξημένους πόρους που έχει εξασφαλίσει η Πολιτική Προστασία για την αναβάθμιση της δραστηριότητάς της. «Ηδη υπογράφουμε και παραλαμβάνουμε έργα 1,8 δισ. ευρώ σε διαγωνισμούς, όπως επτά νέα Canadair, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, στολές για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα γίνονται συνεχώς προσλήψεις, σημειώνοντας ότι και η Δασική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ έκανε προσλήψεις δασαρχών, μετά από 40 χρόνια. «Γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσει και η εκπαίδευση στα σχολεία για το κομμάτι της αντοχής στην κλιματική κρίση και σε κάθε περίπτωση, προσέξτε, ζούμε μία εποχή κρίσεων και πιέσεων με πολέμους στην περιοχή μας, με πανδημίες, με την κλιματική κρίση και οι πολιτικοί κρίνονται όχι από αυτά τα οποία λένε ελαφρά τη καρδία δεξιά και αριστερά εν είδει προηγούμενων δεκαετιών. Κρίνονται αυστηρά από τα έργα τους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Αυτό που είναι σημαντικό για τον πολίτη είναι να μπορείς να βοηθήσεις στα προβλήματά του, να είσαι στο πλευρό του και να τον στηρίζεις», επισήμανε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x