Η ολοκλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου σε Champions, Europa & Conference League βρήκε την Ελλάδα να μένει με τρεις ομάδες, μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Νόα.

Ο δε Παναθηναϊκός, λύγισε στα πέναλτι από τον Άγιαξ και έχασε την ευκαιρία να κλειδώσει από τώρα την παρουσία σε league phase, με τα δύο ματς απέναντι στη Λανς να είναι κρίσιμα, καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού οι «πράσινοι» μένουν εκτός Ευρώπης.

Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει πλήγμα για τον σύλλογο αλλά κατ’ επέκταση και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που προσπαθεί να εδραιωθεί στην πρώτη 15άδα της βαθμολογίας της UEFA.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας είναι 15η, με 350 βαθμούς περισσότερους από τη Σκωτία που ακολουθεί, ενώ η 14η Δανία είναι στο +275, έχοντας μείνει βέβαια με δύο ομάδες και μία μονάχα εγγυημένα σε league phase.

Η Ελλάδα έχει στάνταρ δύο, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, με τις προβλέψεις της σελίδας Football Meets Data να κάνουν λόγο για αποκλεισμό του «τριφυλλιού» και ελληνικό 2/4 το φθινόπωρο.



Για τη Σκωτία, προβλέπεται πως θα υπάρξει αποκλεισμός του τέταρτου εκπροσώπου (Κιλμάρνοκ) με τις τρεις σίγουρες Σέλτικ, Ρέιντζερς και Χαρτς να απομένουν, ενώ για τη Δανία οι πιθανότητες δείχνουν πως η Κοπεγχάγη θα μπει στο league phase του Conference – αποκλείοντας την... Κιλμάρνοκ!

Η συνάντηση των δύο ομάδων στα playoffs ευνοεί τη χώρα μας, καθώς μία εκ Δανίας ή Σκωτίας θα χάσει σίγουρα έναν εκπρόσωπο, ενώ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η δεύτερη ξεκίνησε τη σεζόν με πέντε ομάδες.

Όπερ σημαίνει πως οι βαθμοί που κερδίζει κάθε ομάδα διαιρούνται δια πέντε και όχι δια τέσσερα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας και των Σκανδιναβών.

Από τις υπόλοιπες χώρες που εμπλέκονται στην κούρσα, αφήνουμε εκτός τη 13η Αυστρία, που έχει εγγυημένα τέσσερις ομάδες σε league phase, επομένως κοιτά προς τα πάνω, την ώρα που το 12ο Ισραήλ την έχει άσχημα, καθώς θα έχει μονάχα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Ευρώπη φέτος.

Μπορεί λοιπόν να έχει 1.375 βαθμούς περισσότερους από την Ελλάδα, ωστόσο με μίνιμουμ διπλάσιους εκπροσώπους η χώρα μας μπορεί να κάνει την προσπέραση κατά τη διάρκεια της σεζόν.



Για τη χώρα μας, το σημαντικό είναι να τερματίσει στο φινάλε της σεζόν τουλάχιστον εκεί που είναι τώρα, στη 15η θέση, προκειμένου να έχει και τη μεθεπόμενη σεζόν πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, με την είσοδο στη δωδεκάδα να δίνει επίσης πέντε θέσεις αλλά μία παραπάνω για τα προκριματικά του Europa.

Εάν δε, υποχωρήσουμε από 16οι και κάτω, επιστρέφουμε στις τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη από το 2025 και μετά, σενάριο φυσικά καταστροφικό – με τη 17η Ελβετία να είναι επίσης στο κόλπο, έχοντας 875 βαθμούς λιγότερους από τη χώρα μας αλλά και τέσσερις ομάδες ακόμα στην Ευρώπη, τις δύο με εξασφαλισμένη παρουσία σε league phase.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο θα παίξει σε πρώτη φάση το τι θα γίνει στα playoffs, με τον Παναθηναϊκό να αποδεικνύει απέναντι στον Άγιαξ πως έχει τα φόντα για κάτι καλό στην Ευρώπη φέτος, την ώρα που θα περιμένουμε να δούμε τι απώλειες θα έχουν οι χώρες που βρίσκονται κοντά μας στον βαθμολογικό πίνακα.

Πάντως η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένα μίνιμουμ 14 ματς σε league phase, που θα γίνουν 16 αν ο ΠΑΟΚ αποκλείσει τη Σάμροκ Ρόβερς και μπει στο Europa League αντί στο Conference. Εάν δε, τα καταφέρει και ο Παναθηναϊκός, πάμε για 20 αγώνες στη χειρότερη των περιπτώσεων!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x