Ελλάδα

Βγαίνει μπροστά: Τα απίστευτα στατιστικά του Ναν στα τέσσερα elimination games του Παναθηναϊκού!

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα απίστευτα στατιστικά του Κέντρικ Ναν, στα τέσσερα παιχνίδια της φετινής σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει απειληθεί να χάσει σειρά σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.

Μία πολύ γνωστή φράση στον χώρο του αθλητισμού, η οποία προέκυψε μάλλον από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, είναι το «when the going get's tough, the tough get going». Σε... χαλαρή μετάφραση, «όταν η κατάσταση γίνεται σκληρή, οι σκληροί βγαίνουν μπροστά». Στη φετινή τρομερή σεζόν του Παναθηναϊκού AKTOR, τον ρόλο του «σκληρού» έχει πιθανότατα ο Κέντρικ Ναν.

Ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε από τους «πράσινους» στις 31 Οκτώβρη του 2023 και πολύ γρήγορα άλλαξε το στάτους του «τριφυλλιού» από μία συμπαθητική ανερχόμενη ομάδα στο πιθανώς κορυφαίο σύνολο στην Ευρώπη. Ο πρώην NBAer έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει όσο κανείς το παιχνίδι της ομάδας του Εργκίν Αταμάν, αφού όταν πάρει μπρος στο σκοράρισμα δεν υπάρχει κανένα «αντίδοτο» για την αντιμετώπισή του.

Ένα από τα τρομερά και μάλλον απροσδόκητα χαρακτηριστικά του Ναν είναι οι ηγετικές του ικανότητες. Συνήθως, το «στερεότυπο» των Αμερικανών σκόρερ λέει πως «εξαφανίζονται» στα δύσκολα, όμως για τον γκαρντ του Παναθηναϊκού ισχύει ακριβώς το αντίθετο, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει μπροστά σε κρίσιμα σημεία, έχει βάλει κομβικά σουτ, και έχει πάρει παιχνίδια που άλλαξαν την τύχη της ομάδας του.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο χαρακτηριστικό, αν δει κανείς τα στατιστικά του 28χρονου στα λεγόμενα elimination games, στα παιχνίδια δηλαδή όπου ο Παναθηναϊκός ήταν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς σε περίπτωση ήττας θα έχανε μία σειρά. Αυτό έχει συμβεί στη φετινή σεζόν τέσσερις φορές, δύο στα playoffs με τη Μακάμπι (Game 4 και Game 5) και δύο στους τελικούς με τον Ολυμπιακό (Game 3 και Game 4).

Οι «πράσινοι» έχουν 4/4 μέχρι στιγμής σε τέτοιου είδους παιχνίδια, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Ναν. Ξεκινώνας από το Game 4 με τη Μακάμπι στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός, που μέχρι τότε είχε κάνει μέτρια σειρά, έδειξε τον πραγματικό του εαυτό όταν έπρεπε. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 27 πόντους (6/8 δίποντα, 3/7 τρίποντα) και έβαλε μαζί με τον Κώστα Σλούκα σχεδόν όλα τα μεγάλα σουτ που υπέγραψαν το «διπλό» του Παναθηναϊκού και την επιστροφή της σειράς στο ΟΑΚΑ.



Λίγες μέρες αργότερα, στο «καυτό» Ολυμπιακό Στάδιο, ακολούθησε ένα ακόμη «one Nunn show». Η Μακάμπι ζόρισε το «τριφύλλι» όσο μπορούσε, όμως ο πρώην NBAer έκανε αδιανόητη εμφάνιση με 26 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 6/10 τρίποντα, πετυχαίνοντας μάλιστα 13 πόντους στην τελευταία περίοδο, μαζί με όλα τα μεγάλα σουτ που «τέλειωσαν» τους Ισραηλινούς και έστειλαν τον Παναθηναϊκό στο Final Four.

Και περνάμε τώρα στους τελικούς της Stoiximan Basket League. Γι' ακόμη μία φορά, ο Ναν ξεκίνησε μάλλον μέτρια τη σειρά, καθώς δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει στα δύο πρώτα ματς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τις νίκες και να μοιάζει μία «ανάσα» από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλοι μιλούσαν για την ανάγκη να βρει ο Αμερικανός το «χέρι» του, και αυτός το έκανε με χαρακτηριστικό τρόπο.



Στο τρίτο παιχνίδι των τελικών, στο ΟΑΚΑ, πήρε από το «χέρι» τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στη νίκη, παίζοντας ουσιαστικά σε όλο το ματς (39 λεπτά συμμετοχής). Η δημιουργία των «πρασίνων» ήταν ελλιπής, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Ναν από το να πετύχει 21 πόντους, σχεδόν όλους με ατομικές ενέργειες, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει το πολύτιμο ροζ φύλλο και να μείνει ζωντανή για τίτλο.

Η εμφάνιση αυτή στο Μαρούσι ήταν μάλλον, ωστόσο, το... ορεκτικό, αφού ο «υπερσκόρερ» του Παναθηναϊκού έκανε μία ακόμη καλύτερη στο ΣΕΦ, υπό σαφώς πιο απαιτητικές και εχθρικές συνθήκες. Στο Game 4, σκόραρε 25 πόντους με 7/10 δίποντα και 3/8 τρίποντα, ενώ 13 από αυτούς ήρθαν στην τελευταία περίοδο και έφεραν στην ουσία τη νίκη στο «τριφύλλι», που ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και πλέον μοιάζει, έστω και με μικρό προβάδισμα, φαβορί για το πρωτάθλημα.



Για να κάνουμε, επομένως, μία «σούμα», ο Ναν έχει στα τέσσερα elimination games του Παναθηναϊκού μέσο όρο 24,75 πόντων, πετυχαίνοντας συνολικά 99. Τα ποσοστά του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, αφού αριθμεί 23/35 δίποντα (65%) και 14/30 τρίποντα (46%). Τα... ακραία νούμερα, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί, αφού οι «πράσινοι» στις εν λόγω αναμετρήσεις σε Βελιγράδι, ΟΑΚΑ και ΣΕΦ βρίσκονται συνολικά στο +51 (!) με τον Ναν στο παρκέ, επίδοση που είναι με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη η κορυφαία της ομάδας.

Φυσικά, υπάρχει ένα ακόμη elimination game, αυτό της Παρασκευής (14/06, 21:15) στο ΟΑΚΑ, όπου θα κριθεί ο τίτλος της Stoiximan Basket League. Οτιδήποτε και να συμβεί εκεί, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός διαθέτει μάλλον τον πιο προικισμένο επιθετικά παίκτη στην Ευρώπη, ο οποίος όχι μόνο μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, αλλά το κάνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό όταν η ομάδα του τον χρειάζεται. Εκτός σημαντικού απροόπτου, μάλιστα, οι «πράσινοι» θα έχουν τον Ναν στο ρόστερ και για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια, κάτι που αποτελεί από μόνο του εχέγγυο επιτυχίας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x