Ελλάδα

Αγγελόπουλος: «Το 90-95% των εκκρεμοτήτων της ΑΕΚ έχουν τακτοποιηθεί - Η ευθύνη φέτος βαραίνει εμένα»

Παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Μάκη Αγγελόπουλου, με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να μιλάει, μεταξύ άλλων, για τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν λυθεί στο 90-95%.

Το πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Μάκη Αγγελόπουλου στο κανάλι της Betsson παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (01/06), με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να κάνει τον απολογισμό στον φίλαθλο κόσμο της «Ένωσης».

Ο ισχυρός άνδρας των «κιτρινόμαυρων» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές εκκρεμότητες, κάνοντας λόγο πως το 90-95% έχει λυθεί, ενώ υπογράμμισε πως η φετινή αποτυχία βαραίνει αποκλειστικά εκείνον.

Στάθηκε στην απουσία -πλην μερικών εξαιρέσεων- των οργανωμένων οπαδών από το γήπεδο, ενώ επισήμανε τις σκέψεις του και το όραμά του για το «αύριο» του συλλόγου.

Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Μάκης Αγγελόπουλος στους φίλους της ΑΕΚ:

«Αυτή η συνέντευξη έρχεται 3 χρόνια μετά την συνέντευξη που είχαμε κάνει με τον κόσμο. Μου αρέσει η επικοινωνία αυτή. Είχαμε αναφερθεί στους δύσκολους καιρούς που ήμασταν και είχαμε πει καθαρά ότι περνούσαμε δύσκολα οικονομικά. Έχουμε μια κρίση στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ζητήσει από τον κόσμο να βοηθήσει την ομάδα. Ο Ήφαιστος Λήμνου έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, ο Κωστής Ζομπανάκης αποχώρησε από το Ρέθυμνο. Άρης και ΠΑΟΚ συνέχιζαν με διοικήσεις πρωτοδικείου. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον εμείς δεν κρυφτήκαμε και είπαμε ότι θα τα καταφέρουμε. 3 χρόνια μετά είμαστε εδώ να απαντήσουμε στις ερωτήσεις μας. Είμαστε πολύ καλύτερα απ' ότι είμασταν τότε. Έχει μπει πολύ νερό στ' αυλάκι. Το 95% των προβλημάτων έχει λυθεί και έχουμε καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Για το πότε τελειώνει η ΑΕΚ με τα μπαν και τις οικονομικές εκκρεμότητες: «Το 90-95% έχει τακτοποιηθεί, έχει κλείσει. Άρα σε αυτό το κομμάτι η απάντηση είναι εύκολη. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα δεν ξέρω αν θα μπορούμε να το αναλύσουμε τώρα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πώς προκύπτουν αυτά τα θέματα και πώς προέκυψαν οι οφειλές. Είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία λόγω κορωνοϊού. Εκείνη την εποχή είχαμε τον κόβιντ και τα πενιχρά μας έσοδα είχαν καταβαραθρωθεί. Έχουμε αναλάβει μια σημαντική επένδυση που δεν μπορούσε να περιμένει. Είχαμε δώσει πολλά εκατομμύρια για το γήπεδο και ταυτόχρονα χρηματοδοτήσαμε μια νέα διοργάνωση. Είμαστε η μόνη ομάδα που χρηματοδότησε με 2,5 εκατομμύρια συνολικά το Final 4 και το Final 8. Έχουμε επενδύσει στο γήπεδο και σε δύο διεθνείς διοργανώσεις που μόνο η ΑΕΚ έχει κάνει. Το μεγαλύτερο μέρος έχει τακτοποιηθεί και ένα κομμάτι θα κλείσει τους επόμενους μήνες».

Για τις τιμωρίες της έδρας: «Ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά. Προγραμματίζουμε μια σειρά από κινήσεις που θα θωρακίσουν το γήπεδό μας. Προέρχομαι από τους οργανωμένους και οι οργανωμένοι με παρότρυναν να μπω στην ΚΑΕ και οι οργανωμένοι στήριξαν την ομάδα. Δυστυχώς από τότε που μπήκε το νερό στ' αυλάκι οι οργανωμένοι χάθηκαν από το γήπεδο και όταν εμφανίστηκαν οι προθέσεις τους δεν ήταν αγωνιστικές. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υπάρχουν αλά καρτ οπαδοί. Δεν ανέχομαι ότι ερχόμαστε στο γήπεδο για να δείρουμε 16 συνταξιούχους Ιταλούς ή να δείξουμε την πολιτική μας θέση και να δημιουργήσουμε επεισόδια με 500 Ισραηλινούς. Θέλω να πω σε αυτό ότι η ΑΕΚ είναι αυτοσκοππός, όχι το μέσο για προβολή απόψεων. Και στις δύο περιπτώσεις απ' ότι είδαμε οι οπαδοί ήρθαν, έδειραν και έφυγαν. Αντίστοιχα στο πρώτο παιχνίδι στην Ιερουσαλήμ σε γηήπεδο με 11.000 και 100 δικούς μας δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Με το Μεσανατολικό ασχολείται ο ΟΗΕ δεν θα λυθεί στο γήπεδο. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Όλο αυτό έχει πλήξει τους κατόχους διαρκείας, υπάρχει αναστάτωση. Θα εξωτερικεύσουμε τα μέτρα και εφόσον προκύπτει τιμωρία οι κάτοχοι διαρκείας θα αποζημιώνονται όσοι το θελήσουν, οικονομικά. Θα έχουμε άμεση και έμμεση δράση. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται οπαδός μας για να διαλύει το γήπεδο. Είναι αδιανόητα πράγματα».

Για την αυστηρότητα της ΔΕΑΒ και αν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί: «Με βάση το γράμμα του νόμου δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς η απόφαση ήταν αυτή και δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο. Αυτό θα λυθεί από την Κυβέρνηση. Και για τις δύο υποθέσεις που τιμωρηθήκαμε από την ΔΕΑΒ ο αθλητικός δικαστής μας αθώωσε. Υπάρχει μια δυσαρμονία. Αυτό θα λυθεί με την ύπαρξη δευτεροβάθμιου οργάνου. Για την ποινή που είχαμε στην Πάτρα, ήταν ακατανόητη. Εμείς δεν είχαμε πάρει εισιτήρια. Ήταν υπεύθυνοι οι γηπεδούχοι και η αστυνομία της Πάτρας. Ήταν μια τιμωρία άδικη».

Για το δικό του μερίδιο στην αποτυχία και τι σκοπεύει να αλλάξει: «Το βάρος και η ευθύνη της αποτυχίας βαραίνει αυτόν που ηγείται. Άρα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Ακόμα και αν δεν αγωνίζομαι εγώ, οι άνθρωποι που επέλεξαν τον προπονητή και όλους επιλέχθηκαν από εμένα. 100% η ευθύνη είναι δική μου. Όταν έχουμε το τρίτο μπάτζετ αγωνιστικά και τερματίζουμε έβδομοι κάτι έχει γίνει πολύ λάθος. Αν είναι αποδεκτό μια ομάδα να τα καταφέρει, το τέσσερις δείχνει ότι το πρόβλημα ήμασταν εμείς. Δυστυχώς το μπάτζετ κρίνεται με βάση την τιμή. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία αυτό που παίρνεις. Υπήρχε διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Ο χώρος του θεάματος έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν μπορείς να εγγυηθείς ούτε την τιμή, ούτε την ποιότητα ούτε τη σταθερότητα. Κάτι δεν πήγε καλά, το έχουμε συζητήσει με τους ανθρώπους στην εταιρεία, το συζήτησα και με τους παίκτες. Λίγο η χημεία, λίγο ο προπονητής που δεν ήταν αυτό που θέλαμε, λίγο ότι οι παίκτες ήταν χωρτασμένοι, ίσως που δεν είχαμε και κάποιους ρολίστες να θυσιάζονται για την ομάδα, όλα αυτά μαζί έφταιξαν. Έχουμε κάνει ανάλυση και αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Για το όραμά του: «Είναι ένας χώρος δύσκολος να επιχειρήσει κάποιος. Συγκρούεται η επιχειρηματικότητα με το συναίσθημα. Υπάρχει μια εταιρία που έχω επενδύσει 21 εκατομμύρια 500 χιλιάδες. Υπάρχει και μια ομάδα. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει η ομάδα. Σε μένα υπερίσχυε πάντα το συναίσθημα για την ομάδα. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει λίγο αυτό, ίσως να μπουν πιο πολλά οικονομικά κριτήρια για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ισορροπία για να μην πηγαίνει μόνο προς το συναίσθημα. Αυτό θα βοηθήσει και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας».

Γιατί οι άλλες ΚΑΕ δεν κάνουν κάτι για να σπάσουν το δίπολο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού; «Αυτό που έχει λογική και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δούμε πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Πλέον η ανταγωιστικότητα της λίγκας πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων. Και τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να μπούνε κανόνες ισονομίας. Ξέρουμε όλοι ότι στο ΝΒΑ υπάρχει το σάλαρι καπ. Δεν μπορεί να ξοδεύει ο καθένας όσα θέλει, στη Γαλλία έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και δυο χρόνια. Και απ' ό,τι μαθαίνω, υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί σε άλλες αγορές. Άρα νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να παίξουμε στα ίσα! Με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους όρους. Νομίζω ότι το σάλαρι καπ είναι μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως ορίζουμε το χαμηλότερο μπάτζετ για τις ομάδες, να ορίσουμε και το ανώτατο. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα και την τύχη να ανταγωνιστούν όλους σε ένα παιχνίδι. Προφανώς, σε σειρά αγώνων πάντα θα έχει πλεονέκτημα αυτός με το μεγαλύτερο μπάτζετ αλλά νομίζω ότι σε ένα ματς, όλοι θα έχουν την τύχη να τα καταφέρουν. Πρέπει όλες οι ομάδες να συμφωνήσουν στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, να προσπαθήσουμε να παίξουμε με τους ίδιους όρους οικονομικά.

Δεν είναι δυνατόν ομάδες που έχουν έσοδα από μια ιδιωτική διοργάνωση στην οποία είναι μέτοχοι (Ευρωλίγκα) να έρχονται να μας ανταγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Αυτό νομίζω είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού. Να έχουν δηλαδή έσοδα από μια διοργάνωση στην οποία δεν επιτρέπουν στους άλλους να συμμετάσχουν. Μια κλειστή λίγκα. Στην οποία δεν μπορούμε να παίξουμε εμείς. Όμως αντλούν έσοδα από εκεί και έρχονται και ανταγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η Ευρωλίγκα είναι η μοναδική κλειστή λίγκα σε όλα τα σπορ! Σε όλα! Είτε είναι ποδόσφαιρο, είτε χάντμπολ, βόλεϊ... Το μόνο άθλημα στο οποίο υπάρχει αυτός ο "κόφτης" είναι η Ευρωλίγκα. Οι θέσεις δεν προκύπτουν από το πρωτάθλημα. Άρα ποιο το νόημα του πρωταθλήματος. Και ποιος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα όταν θεωρητικά η ευρωπαϊκή συμμετοχή πρέπει να προκύπτει από την εγχώρια λίγκα. Βλέπετε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο, όπου οι ομάδες διεκδικούν τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" μέσα από τα πρωταθλήματα. Πρωτάθλημα 20 χρόνια μεταξύ των ίδιων ομάδων δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα. Και το λέει αυτό κάποιος, όπου η ΑΕΚ είναι η μοναδική άλλη ομάδα στα τελευταία 20 χρόνια που έχει κερδίσει τίτλους. Μακροπρόθεσμα θα έχει προβλήματα το άθλημα στην χώρα μας. Η παραγωγική διαδικασία έχει κολλήσει, ταλέντα δεν υπάρχουν. Νέοι παίκτες δεν βγαίνουν, ταλέντα δεν υπάρχουν και το σημαντικότερο, δεν βλέπω νέους επενδυτές με όρεξη να ρίξουν χρήματα, επειδή υπάρχει η κατάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού
».

Μετανιώνετε που πήγατε όλοι μαζί στην ΕΡΤ, αλλά τώρα το σύστημα δείχνει να σας εκδικείται; «Σε έναν βαθμό μετανιώνω, γιατί εμείς πάντα βάλαμε πάνω και από την ομάδα το γενικότερο καλό. Το καλό του μπάσκετ από της ομάδας. Πιστεύω ότι σε μία πίτα που θα μεγαλώσει, η ΑΕΚ που είναι ένα συγκεκριμένο brand θα έχει το μερίδιό της. Άρα όσο μεγαλώνει η πίτα, θα μεγαλώνει και το μερίδιο της ομάδας.Δυστυχώς είδα ότι πολλές άλλες ομάδες λειτούργησαν με μικροσυμφέροντα με επενδυτικό ορίζοντα το επόμενο Σάββατο. Δεν είδαν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και όχι κοντόφθαλμα. Επιμένω ότι ούτε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό συμφέρει αυτό. Γιατί το να μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει ότι το να αυξήσουν τα μερίδιά τους οι δύο σε μία συρρικνωμένη πίτα, δεν τους ωφελεί. Όλους ωφελεί, όσοι είμαστε με το μπάσκετ, να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εν κατακλείδι, έχω μετανιώσει, επειδή πολλές φορές είδα ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ατζέντα και μακροπρόθεσμη οπτική που βάλαμε στο τραπέζι».

Ξέρουμε ότι έχετε στα σκαριά αλλαγές για το γήπεδο, πότε θα τις δούμε; «Εγώ προσωπικά, στην πρώτη μου συνέντευξη όταν μπήκα στην ΑΕΚ, είχα υποσχεθεί τέσσερα πράγματα. Είχα πει ότι πρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία της ομάδας, να θυμίσουμε δηλαδή ποια ειναι η ΑΕΚ. Στο θέμα της ιστορίας κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Κάναμε αφιέρωμα για το πρώτο Final Four στο οποίο συμμετείχε ελληνική ομάδα, το 1966, τιμήσαμε παλαιούς παίκτες μας αποσύροντας τις φανέλες τους, βγάλαμε μια καταπληκτική ταινία που βραβεύτηκε διεθνώς, το "1968". Μετά είχα υποσχεθεί την επιστροφή του μπάσκετ στην καθημερινότητα του ΑΕΚτζή, νομίζω ότι και στα καλά και στα κακά, το μπάσκετ έχει μπει στην καθημερινότητα των οπαδών μας. Είχα υποσχεθεί ότι θα παλέψουμε για τίτλους. Το καταφέραμε και αυτό. Και το τελευταίο και πιο σημαντικό ήταν το γήπεδο. Η ομάδα μας στα 100 χρόνια της, έχει παίξει σε 14 διαφορετικά γήπεδα!

Το μέλημά μου, από την πρώτη κιόλας μέρα, ήταν να λύσουμε το θέμα του γηπέδου. Ξεκινήσαμε με την περίπτωση του κλειστού του Γαλατσίου. Και ο λόγος που ξεκινήσαμε με έτοιμα γήπεδα, είναι ότι δεν είχαμε δικό μας οικόπεδο να χτίσουμε το δικό μας γήπεδο. Ήμασταν σε καλό δρόμο, μετά ανατέθηκε μια μελέτη σε έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου από τον Δήμο, για να προτείνει την αξιοποίηση του ακινήτου. Αυτή η μελέτη είχε σαν πόρισμα ότι προκειμένου να πάρει η ΑΕΚ το γήπεδο, θα ήταν καλύτερη η κατεδάφισή του! Και η δημιουργία... φιλοσοφικού περιπάτου! Μετά από αυτό απερρίφθη η πρότασή μας. Μετά είχαμε συζήτηση για το κλειστό του τένις, πληρώσαμε μελέτες, αρχιτέκτονες και μηχανικούς.

Προέκυψαν όμως πολύ σοβαρά προβλήματα στο υπέδαφος του γηπέδου. Περνάει από κάτω ένα ποτάμι... Που έκανε δύσκολη τη στατικότητα του εγχειρήματος που είχαμε στο μυαλό μας. Ύστερα είδαμε την περίπτωση του ποδηλατοδρομίου αλλά είδαμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Πολύ νωρίς είχαμε ήδη διαπιστώσει τα προβλήματα με το στέγαστρο και όλα τα σχετικά. Καταλήξαμε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, το οποίο ήταν στις διαστάσεις που θέλαμε, 10.000 θέσεις. Δεν είναι ένα απλό γήπεδο μπάσκετ, είναι μια Ολυμπιακή Εγκατάσταση όπου μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλα πράγματα. Είναι σε μια περιοχή όπου έχουμε μεγάλη μερίδα των οπαδών μας. Ξεκινήσαμε αυτή την επένδυση, παραλάβαμε ένα χρέπι στην κυριολεξία! Αυτό το γήπεδο δεν είχε ποτέ αδειοδοτηθεί! Ούτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004! Πέντε κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει να το αδειοδοτήσουν. Αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την ΑΕΚ.

Στη συνέχεια επειδή δεν είναι σε πολύ κεντρικό σημείο, αποφασίσαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό, με βάση το γήπεδο. Να δημιουργήσουμε μια πρόταση με εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες σε συνεργασία με έναν παγκοσμίου φήμης κολοσσό, τον όμιλο De Agostini. Να αναπτύξουμε μερικά θεματικά πάρκα έξω από το γήπεδο, το πλάνο είναι να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025. Έχοντας καταλάβει ότι αυτό είναι εντάξει, προχωράμε στην ανάπτυξη πολύ εντυπωσιακών θεματικών πάρκων, θα υπάρξει σχετική συνέντευξη Τύπου. Θα είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο που θα έχει αυτή την πολλαπλότητα εντός και εκτός γηπέδου. Δηλαδή ένας προορισμός για οικογένειες εντός και εκτός γηπέδου. Σαν πρόταση και προσφορά θα είναι μοναδικό. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του γηπέδου, θυμίζω ότι αυτό το γήπεδο έχει κόστος συντήρησης 650.000 ευρώ τον χρόνο, πέραν των άλλων εξόδων. Στα 20 χρόνια που το είχε το κράτος κλειστό, πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ και γύρω στα 5-6 εκατατομμύρια ευρώ σε ψευτοσυντηρήσεις και επενδύσεις. Στοίχισε δηλαδή 20 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Η δική μας παραχώρηση ήταν για 20 χρόνια, τώρα συζητάμε για τα 40 χρόνια. Στα 20 χρόνια λοιπόν το κόστος ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ. Στα 20 χρόνια της ΑΕΚ, τα έσοδα για το κράτος από το ΦΠΑ και τους φόρους είναι της τάξης των 3.7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 74 εκατομμύρια ευρώ στην 20ετία. Καταλαβαίνετε το όφελος για το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως είναι η μοναδική φορά που το κράτος έχει ωφεληθεί τόσο. Θα πει κάποιος ότι είμαστε τρελοί. Δεν είμαστε τρελοί. Το κράτος έχει κερδίσει πολλά, αλλά και εμείς από την άλλη, έχοντας την μόνιμη έδρα μας και μπορούμε να επενδύσουμε εσωτερικά και εξωτερικά, θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολύ σημαντικό κομμάτι εσόδων, που σε λίγα χρόνια θα χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια την ομάδα. Είναι μία win-win συμφωνία, που θα δώσει και σε εμάς μία άλλη διάσταση και πνοή για το μέλλον της ομάδας. Στο θέμα της προσβασιμότητας μιλάμε με το υπουργείο για την κατασκευή στάσης περίπου 500-600 μέτρα από το γήπεδο. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε shuttle bus από τον σταθμό Λιοσίων που σε 5 λεπτά θα πηγαίνουν τον κόσμο και θα τον εξυπηρετούν
».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x