Ευρώπη

Πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας κατά Μπερτομέου

Για αδιαλλαξία κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ευρωλίγκας ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ίνγκο Βάις.

O πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ίνγκο Βάις, ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe Καμίλ Νόβακ και ο εκτελεστικός διευθυντής της Άλμπα, Μάρκο Μπάλντι, συναντήθηκαν σε αθλητικό Forum της γερμανικής τηλεόρασης και συζήτησαν για την κατάσταση που έχει διαμορρφωθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εκφράζοντας τον προβληματισμό τους.

«Η FIBA συνεχίζει κι αναπνέει. Μπορεί να πει κανεί ότι στο τέλος της ημέρας, η FIBA δεν έχει κερδίσει τη μάχη με την Ευρωλίγκα, αλλά δεν ξέρω αν η FIBA ήθελε, ή έπρεπε να την κερδίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως για το γεγονός ότι έχουμε την Ευρωλίγκα και την αποδεχόμαστε ως έχει. Σήμερα έχουμε προβλήματα που δεν αντιμετωπίζαμε πριν από 11 χρόνια. Το Παράθυρο για την Εθνική ομάδα σημαίνει, όπως και στα άλλα σπορ, ότι αυτές θα παίζουν τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο κι τον Σεπτέμβριο. Σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρουσιάσουμε στο γερμανικό κοινό την Εθνική ομάδα κάθε τέσσερις μήνες: Κάτι το οποίο χρειζόμαστε και όπως φαίνεται χρειάζονται και οι φίλαθλοι. Και είναι κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι δεν κάνει κακο στο μπάσκετ. Ωστόσο οι ημερομηνίες δεν ταιράζουν με αυτές που έχει στο μυαλό της η Ευρωλίγκα, η οποία λέει ότι δε θα αφήσει τους παίκτες της διαθέσιμους για τις Εθνικές. Οι γερμανικές ομάδες το κάνουν, οπότε δεν έχουμε θέμα, αλλά διάφορες άλλες χώρες έχουν. Κι αυτό είναι πρόβλημα», τόνισε ο Ίνγκο Βάις.

Εξηγώντας τις ενστάσεις της FIBA απέναντι στην Euroleague είπε: «Είναι καλό να έχουμε σπουδαίο μπάσκετ παντού. Συμφωνώ με τον Μάρκο Μπάλντι ότι η Ευρωλίγκα είναι θαυμάσια. Ομως, εδώ πρέπει να πούμε κάτι σαφές: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ευρωλίγκα. Εχουμε πρόβλημα μόνο με μία εταιρία, όπως είναι η Ευρωλίγκα, που δεν επιτρέπει τους παίκτες να αγωνίζονται στην Εθνική τους. Είναι τρελό να έχουμε παιχνίδια των Εθνικών και των συλλόγων ταυτόχρονα. Δεν είναι καλό για το άθλημα γενικότερα. Οταν πέφτει το ένα ή το άλλο παιχνίδι πάνω σε αυτά των Εθνικών, υπάρχει πρόβλημα. Ισως πρέπει να καλέσουμε τον Πάπα ως διαμεσολαβητή. Προσπάθησα κάποιες φορές να μιλήσω με τον Τζόρντι Μπερτομέου και να σκεφτώ τι μπορούμε να κάνουμε. Θα το ξανακάνω. Αλλά κάθε φορά, αυτό που λέει είναι ότι αυτό που του αναφέρω είναι καλό, είναι πραγματικά καλό, αλλά μετά πάει στο σπίτι, και τρεις μέρες αργότερα, σου στέλνει ένα email και σου λέει: "Α, αυτό που είπες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μένουμε ως είμαστε. Πρέπει να εγκαταλείψετε τα παράθυρα". Εμείς δεν θέλουμε και δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θέλω να έχει παρουσία η Εθνική στο κοινό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Θα παλέψω για αυτό. Συμφωνώ με τον Μάρκο Μπάλντι, δεν θέλω 4 διοργανώσεις. Θέλω να είναι η Ευρωλίγκα η ισχυρότερη διοργάνωση κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι: Και η FIBA και η Γερμανική Ομοσπονδία. Μετά θέλουμε να υπάρχει μία δεύτερη διοργάνωση και δεν με ενδιαφέρει πως τη λένε, αυτό πρέπει να συζητηθεί. Μετά ίσως μία τρίτη διοργάνωση. Και τέλος. Εχουμε πολλούς φιλάθλους και αυτή τη στιγμή νομίζουν ότι είμαστε όλοι τρελοί».

Ο Καμίλ Νόβακ είπε με την σειρά του: «Είναι πάρα πολλές οι 4 διοργανώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Εμείς αυτό που είπαμε ήταν: Δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το κάνουμε μαζί. Εσείς θα αναλάβετε την κορυφαία διοργάνωση, με τις καλύτερες ομάδες, κι εμείς θα πάρουμε τη δεύτερη. Κι έτσι θα είχαμε δύο διοργανώσεις. Και το μόνο που θα έμενε θα ήταν πως θα βρίσκαμε τον τρόπο να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε. αυτό απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά».

Ο Μάρκο Μπάλντι τόνισε επί του θέματος: «Το 2012 η FIBA αποφάσισε να καθιερώσει τα Παράθυρα, κάτι που έγινε το 2017. Και μετά όλα άρχισαν να μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο. Σημερα, έχουμε μία Ευρωλίγκα δύο ταχυτήτων, για το οποίο προσωπικά είμαι επικριτικός. Υπάρχουν 11 ομάδες με εγγυημένη συμμετοχή και κάποιες άλλες που πρέπει να “προκριθούν” για να παίξουν. Εν τέλει, είμαι πεπεισμένος ότι η ποιότητα θα κυριαρχήσει. Το μπάσκετ είναι το πιο …παγκόσμιο σπορ μαζί με το ποδόσφαιρο. Το πιο δύσκολο κομμάτι για τη FIBA είναι -χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα πει στους ανθρώπους της τι να κάνουν- να χτίσουν μία σχέση παγκόσμια, από την πιο εμπορική λίγκα του κόσμο, του ΝΒΑ, μέχρι και το Λουξεμβούργο, όπου κι εκεί υπάρχει μία επαγγελματική λίγκα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να λύσει η FIBA».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x