Ευρώπη

Νίκολα Λαπροβίτολα: Ένας γυρολόγος MVP που ψάχνει λιμάνι

Στα 29 του χρόνια ο Αργεντινός γκαρντ της Μπανταλόνα, Νίκολα Λαπροβίτολα, αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στην ACB, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα των απανταχού φίλων της πορτοκαλί «θεάς».

Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια ώστε το βραβείο του MVP, στην κανονική διάρκεια της ACB, να καταλήξει ξανά στα χέρια Αργεντίνου παίκτη.

ταν την σεζόν 2006/2007, όταν ο μεγάλος Λουίς Σκόλα απέσπασε τον συγκεκριμένο τίτλο, οδηγώντας αργότερα την τότε TAU Ceramica μέχρι την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Σήμερα, ένας 29χρονος από τα προάστια του Μπουένος Άιρες ήρθε από το πουθενά και κατάφερε να κάνει όλο το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό να παραμιλάει με τις επιδόσεις του.

Ο Νίκολα Λαπροβίτολα στην δεύτερη χρονιά του στην Καταλονία, πήρε από το χέρι την Μπανταλόνα, βοηθώντας την να προκριθεί στα playoffs του ισπανικού πρωταθλήματος μετά από τέσσερις σεζόν. Μάλιστα, τα νούμερα του Αργεντίνου με ιταλικό διαβατήριο έχουν κάνει ήδη την Ρεάλ Μαδρίτης να τον «ορέγεται».

Σε 34 παιχνίδια η στατιστική υπηρεσία «έγραψε» 582 πόντους πόντους(17.2 μ.ο) και 217 ασίστ (6.4 μ.ο) σε περίπου 31 λεπτά συμμετοχής. Χάρη στο 17.2 που είχε ως μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης αναδείχθηκε MVP, ενώ με τις παραπάνω επιδόσεις του «αναρριχήθηκε» στην πρώτη θέση των σκόρερ και την δεύτερη των πασέρ.



Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την αναγνώριση της σκληρής προσπάθεια του Λατίνου μπασκετμπολίστα μόνο εύκολη δεν ήταν. Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στην αργεντίνικη Λανούς, στην οποία έμεινε για τα επόμενα έξι χρόνια, όταν και μεταπήδησε στην βραζιλιάνικη Φλαμένγκο.

Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, έκανε την εμφάνιση του το πρώτο μεγάλο δείγμα του αψεγάδιαστου λατινοαμερικάνικου ταπεραμέντου που διαθέτει. Σε μόλις δυο χρόνια, κατάφερε να αποτελέσει βασικό παρανομαστή για την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων, ενός Παναμερικανικού κυπέλλου και ενός Διηπειρωτικού κυπέλλου, στο οποίο μάλιστα ψηφίστηκε ως MVP.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους κυνηγούς ταλέντων της Ευρώπης και έτσι το 2015 η λιθουανική Λιέτουβους Ρίτας τον έκανε δικό της. Μετά από μόλις πέντε μήνες, έκανε το μεγάλο βήμα στην Ισπανία και την Εστουδιάντες. Στα μέσα του 2016 κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα «κερδίζοντας» ένα συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο του NBA από τους Σαν Αντόνιο Σπέρς, παρόλο που το 2012 δεν είχε επιλεχθεί στην διαδικασία του draft.

Με τον χρόνο συμμετοχής εκεί να είναι μικρός (μόλις 18 παιχνίδια με 3.3 πόντους μ.ο), επέστρεψε στην Ισπανία και την Μπασκόνια, όπου και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Στο τέλος της σεζόν υπέγραψε στην Ζενίτ από την οποία και αποχώρησε έξι μήνες αργότερα, για να μετακινηθεί στην Μπανταλόνα όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο ύψους 1,90 δημιουργός-σκόρερ-εκτελεστής που σίγουρα θα μας απασχολήσει το φετινό καλοκαίρι τόσο για το σε ποια ομάδα θα επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του αλλά και για τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο της Κίνας με την φανέλα των Νοτιαμερικανών, παρέλαβε το βραβείο του με έναν μοναδικό και άκρως συγκινητικό τρόπο. Κατά την διάρκεια συνέντευξης του, οι γονείς του που είχαν ταξιδέψει από την Αργεντινή εμφανίστηκαν στο γήπεδο παραδίδοντας του το βραβείο του MVP και μαζί με τους συμπαίκτες του έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε αυτή την όμορφη έκπληξη.

Δείτε το βίντεο




Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Τελικός Γιουρόπα Λιγκ: Σούπερ απόδοση* σε Αζάρ πρώτο σκόρερ και τροπαιούχο Τσέλσι & Ομπαμεγιάνγκ πρώτο σκόρερ και τροπαιούχο Άρσεναλ! *Όροι και προϋποθέσεις

Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x