sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτοί κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο

Δεν απολαμβάνουν τη δόξα των ποδοσφαιριστών ούτε έχουν τα λεφτά των προέδρων, αλλά ως ενδιάμεσοι, οι ατζέντηδες κινούν τα νήματα στο χώρο και κανείς μα κανείς δεν θέλει να τους βρει απέναντί του.

Όταν δουλεύεις στο ραδιόφωνο, η πρώτη συμβουλή που θα ακούσεις από τα στόματα των παλιότερων συνήθως αφορά εκείνους τους αφανείς ήρωες, τους ηχολήπτες, που δίχως να το ξέρεις κρατούν την τύχη σου στα χέρια τους. «Αυτούς τους τύπους δεν τους θες εχθρούς σου, δεν τους θες απέναντί σου», λένε οι σοφές παλιές καραβάνες και έχουν δίκιο.

Στο χώρο του ποδοσφαίρου, τέτοιο ρόλο έχουν μάλλον οι ατζέντηδες, οι εκπρόσωποι των παικτών που μέσα στο πέρασμα του χρόνου παγιώθηκαν ως απαραίτητα γρανάζια του συστήματος και σταδιακά μεταλλάχθηκαν σε κυρίαρχους του παιχνιδιού. Σαν σύγχρονες… προξενήτρες είναι υπεύθυνοι για κάθε… γάμο εκεί έξω, αλλά και για «αρραβώνες» που χάλασαν την τελευταία στιγμή, με πολλές από αυτές τις «μη μεταγραφές» να μένουν στα όρια του μύθου για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα ναυάγια.

Του Νικόλα Ακτύπη
(Με στοιχεία από το Forbes και την Dailymail)

Ο καθένας από αυτούς βγάζει στο «παιχνίδι» ένα κομμάτι του εαυτού του. Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν αστέρια μεγαλύτερα και από αυτά που εκπροσωπούν. Άλλοι προτιμούν πιο διακριτική προσέγγιση. Σχεδόν όλους όμως ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, τους συνοδεύει ένας τουλάχιστον αστικός μύθος που αφορά κάποια σπαρταριστή ιστορία με έναν πελάτη τους. Μια ιστορία που επίσημα δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε ποτέ και συνήθως είναι χαρακτηριστική της προσωπικότητάς του καθενός εξ αυτών.

Πρόσφατα το Forbes δημοσίευσε τη λίστα των πιο πλούσιων και -υπό μία έννοια- πιο ισχυρών διαμεσολαβούντων προσώπων στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εκείνων που μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός κάθε προέδρου, εκτελεστικού διευθυντή ή διευθυντή ποδοσφαίρου μιας ομάδας.

7. Τόμας Κροθ
inner

Ως ποδοσφαιριστής δεν ήταν για… πέταμα, κάθε άλλο. Είχε όμως ταβάνι που αποτυπώνεται στη μία και μοναδική συμμετοχή του στην εθνική Γερμανίας. Ωστόσο, ο Τόμας Κροθ έπαιξε την μπάλα της ζωής του από τη στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του και αποφάσισε να παραμείνει στο χώρο ως ατζέντης. Οι πελάτες του (μεταξύ αυτών και ο γνωστός μας Χοσέ Χολέμπας) αγωνίζονται κατά κύριο λόγο στην Bundesliga και η διαμαντόπετρα της συλλογής του είναι δίχως αμφιβολία ο Μάνουελ Νόιερ.

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 198 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του φτάνει τα 20 εκατομμύρια.

6. Φερνάντο Φελίτσεβιτς
inner

Έπαιζε ράγκμπι… Σπούδασε διαφήμιση… Και έπιασε το τζακ-ποτ της ζωής του όταν ταξίδεψε στην Τοκοπίγια και μίλησε για ώρα με μια κυρία που αποδείχθηκε πως ήταν η μητέρα του νεαρού –τότε- Αλέξις Σάντσες. Την έπεισε πως θα έκανε το καλύτερο δυνατό για το παιδί της και το απέδειξε. Έχοντας σαν βάση του τη Χιλή, είδε τις μετοχές των παικτών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο -και κατά συνέπεια τη φήμη του και τις απολαβές του- να εκτοξεύονται μετά τις επιτυχίες της εθνικής σε Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα. Πλην του επιθετικού της Άρσεναλ, πελάτες του είναι ποδοσφαιριστές όπως ο Βιδάλ και ο Κλαούντιο Μπράβο.

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.


5. Μίνο Ραϊόλα
inner

Ίσως το απόλυτο πρότυπο και παράδειγμα για ανθρώπους με όνειρα στο χώρο. Ο γιος του Ιταλού μετανάστη που μεγάλωσε στο Χάρλεμ και δούλευε στην οικογενειακή πιτσαρία, μεγάλωσε για να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Ο Ραϊόλα, ατζέντης του Κασάμι, έχει τη φήμη πως συχνά πείθει τους παίκτες του να αλλάζουν ομάδα ώστε να κερδίζει και αυτός μέσω εκείνων περισσότερα χρήματα. Για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραμένει κόκκινο πανί από την ημέρα που πήρε τα μυαλά του Πογκμπά και εκείνος δεν ησύχασε μέχρι να πάρει μεταγραφή στη Γιουβέντους. Στην ατζέντα υπάρχουν μερικά μυθικά ονόματα, όπως εκείνο του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τη συμπληρώνουν οι Μπαλοτέλι, Λουκακου και άλλοι.

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 252 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.


4. Χοσέ Οτίν
inner

Ο Χοσέ Αντόνιο Μαρτίν Οτίν προτιμά να τον αποκαλούν Πετόν και είναι ένας τύπος που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Κλώτσησε το τόπι επαγγελματικά σε πολλές ισπανικές ομάδες, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του, από μικρό παιδί ονειρευόταν να παίξει μπάλα αλλά και να αναλύει τακτικά αγώνες σε διάφορα Μέσα. «Ποτέ», συνεχίζει, «δεν ήταν όνειρό μου να γίνω ατζέντης»! Έμελλε να γίνει ένας από τους καλύτερους στο χώρο, με πελάτες μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα του ισπανικού ποδοσφαίρου, στα γεωγραφικά όρια του οποίου εξαντλείται η δράση του. Φερνάντο Τόρες, Πέδρο, Χεσούς Νάβας, Χάβι Μαρτίνεθ επαγγελματικά του ανήκουν.

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 260 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του αγγίζει τα 26 εκατομμύρια.


3. Βόλκερ Στρουθ
inner

Το όνομα Βόλκερ Στρουθ μάλλον δεν σας λέει πολλά. ΟΚ… Του Μάριο Γκέτσε; Του Μάρκο Ρόις; Του Τόνι Κρος; Δεν μπορεί, κάτι θα θυμηθήκατε. Αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του χώρου, που όπως συμβαίνει συχνά με τους ισχυρούς, εκτός από φίλους έχει και εχθρούς. Μεταξύ των τελευταίων κάποιοι συγκαταλέγουν και τον τεχνικό της Μπάγερν Πεπ Γκουαρντιόλα, τον οποίο ο Στρουθ κατηγόρησε ευθέως το καλοκαίρι που μας πέρασε για το γεγονός πως δεν χρησιμοποιεί αρκετά τον Γκέτσε, κατηγορώντας τον Καταλανό ότι καταστρέφει το «παιδί» του.

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 377 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του πλησιάζει τα 38 εκατομμύρια.


2. Τζόναθαν Μπαρνέτ
inner

Είναι ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τη μετακίνηση έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό από μόνο του περιγράφει τα έργα και τις ημέρες του Μπαρνέτ στον οποίο –πέρα από το εντυπωσιακό ποδοσφαιρικό πελατολόγιο (Σο, Χαρτ, Τζόνσον)- πιστώνουν και τον Λένοξ Λιούις, τον πυγμάχο που γκρέμισε Χόλιφιλντ και Τάισον και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ…

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 389 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του φτάνει τα 40 εκατομμύρια.


1.Ζόρζε Μέντες
inner

Φτάσαμε στο απόλυτο αφεντικό. Τον άνθρωπο που αναλαμβάνει κάθε φορά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο νιώθει δυστυχής, να τον κάνει να νιώθει λίγο καλύτερα βάζοντας υπογραφή σε κάποιο νέο συμβόλαιο. Ο Ζόρζε Μέντες είναι το απόλυτο αφεντικό του χώρου, μακριά από κάθε άλλον. Ενδεικτικό της ευγνωμοσύνης του Πορτογάλου σούπερ σταρ προς το πρόσωπό του και της αναγνώρισης της δουλειάς του είναι πως πρόσφατα του έκανε δώρο ένα ελληνικό νησί! Ακόμη και αυτό το… στριμμένο άντερο ο Σερ Άλεξ είχε να πει μια καλή κουβέντα για αυτόν. «Υπάρχουν κάποιοι καλοί ατζέντηδες, αλλά δεν χρειάζεσαι όλα τα δάχτυλα του χεριού σου για να τους απαριθμήσεις. Ο Ζόρζε είναι ένας»…

Έχει εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 850 εκατ. ευρώ και η προμήθειά του ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x