Περηφάνια και ευθύνη για την αποστολή που του ανατέθηκε να οδηγήσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ νιώθει ο Αντρέα Τρινκιέρι, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Ο Ιταλός προπονητής μιλά για την Ελλάδα, την οικονομική κρίση, τη σχέση του με το Θεό και το χρήμα, όπως και για το ποδόσφαιρο. Αναλυτικά:
-Τι σας έρχεται στο νου με τη λέξη Ελλάδα;
«Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό όταν με ρωτούν για την Ελλάδα είναι πολιτισμός. Γιατί το μέλλον έχει γραφτεί από το παρελθόν. Μπορείς να μάθεις από το παρελθόν, ελάχιστες χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν ιστορία ανάλογη με αυτή της Ελλάδας».
-Αν σας ζητούσε ένας άγνωστος να συστηθείτε τι θα απαντούσατε;
«Ότι είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος γιατί κατάφερα να κάνω το πάθος μου επάγγελμα. Είμαι ένας άνθρωπος παθιασμένος με αυτό που κάνω και πολύ απαιτητικός πρώτα απ' όλα με τον εαυτό μου και μετά από τους άλλους. Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ από το πρωί κάθε μέρα να συμπεριφέρομαι έξυπνα. Αυτός είναι ο καθημερινός μου σκοπός».
-Η άποψή σας για την οικονομική κρίση, είναι τεχνητή ή πραγματική;
«Είναι πραγματική. Όμως τώρα ορισμένοι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους έγιναν σαν τους αρχαίους Ρωμαίους αυτοκράτορες και δίνουν ζωή ή θάνατο κινώντας τον αντίχειρα πάνω ή κάτω».
-Το μπάσκετ τι είναι για εσάς;
«Πιστεύω ότι είναι μακράν το καλύτερο σπορ. Είναι σαν να παίζεις σκάκι την ώρα που τρέχεις και άλλοι 5 άνθρωποι ταυτόχρονα να προσπαθούν να σε νικήσουν και να σε ρίξουν στο έδαφος. Πρέπει να σκεφτείς αλλά δεν έχεις χρόνο».
-Είναι σωστό επαγγελματίες αθλητές που χτυπούν μια μπάλα, ή βάζουν γκολ να κερδίζουν πολλά χρήματα, να απολαμβάνουν αγαθά και γιατροί, επιστήμονες, να μην έχουν τέτοια προνόμια;
«Είναι επικίνδυνο να σκεφτόμαστε έτσι. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι έτσι, τότε είναι καλύτερα να κλειδωθείς στο σπίτι σου και να μην βγεις έξω γιατί έτσι είναι ο κόσμος. Σε έναν τέλειο κόσμο που γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και επιστήμονες με τις υπηρεσίες ή τις ανακαλύψεις τους θα έσωζαν ζωές, θα έπρεπε αυτοί να ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όσον αφορά τις αμοιβές. Όμως δεν είναι έτσι. Όλα έχουν να κάνουν με την σόου μπίζνες και τα σπορ είναι ένα σημαντικό κομμάτι από την ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μην υποτιμάτε την αξία της χαράς και των συναισθημάτων που προσφέρουν τα σπορ. Γιατί σε τελική ανάλυση τι κάνει ένας αθλητής; Προσφέρει, χαρά και συναισθήματα στον κόσμο».
-Που οριοθετείται μια επιτυχία για την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ;
«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινάμε με το τι θα θεωρούσα εγώ επιτυχία, γιατί εάν το έκανα θα ήταν σαν να έβαζα τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα. Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα, ούτε ο ίδιος προπονητής, ούτε ο καλύτερος παίκτης. Αυτό που πραγματικά θέλω, είναι να εκπληρώσω αυτή την αποστολή στο 100%. Είμαι περήφανος που είμαι προπονητής στην εθνική ομάδα της Ελλάδας. Νιώθω μεγάλη ευθύνη και είμαι σε συνεχή επαγρύπνηση για να φτάσω αυτή την αποστολή ως το τέρμα».
-Πιστεύετε στον Θεό;
«Ναι αλλά με τον δικό μου τρόπο».
-Υπάρχει κόλαση και παράδεισος;
«Υπάρχει κάτι. Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Είναι πολύ απλό να πεις κόλαση και παράδεισος αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή».
-Στη δύναμη του χρήματος πιστεύετε;
«Δύσκολη ερώτηση. Θα ήθελα πάρα πολύ να απαντήσω όχι, αλλά ορισμένες φορές η δύναμη του χρήματος κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Όμως είναι πολύ σημαντικό να έχεις σωστή σχέση με τα χρήματα. Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά δεν θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για να κάνουμε τις επιλογές μας. Στην δική μου περίπτωση τα χρήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά χωρίς χρήματα είναι δύσκολο να ζήσεις».
-Η υπόθεση Μποσμάν έφερε τα πάνω κάτω στον αθλητισμό. Δεν είναι λίγο παράξενο να βλέπουμε ιταλικές ομάδες χωρίς Ιταλούς, ελληνικές χωρίς Έλληνες;
«Είναι ένα πρόβλημα και το μεγαλύτερο το αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη γιατί δεν λειτουργούν τα σπορ όπως στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ. Είναι ένα λάθος σύστημα, δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις έναν επαγγελματία αθλητή με έναν οποιοδήποτε άλλο επαγγελματία. Θα έπρεπε να προσαρμόσουν τους κανόνες στα σπορ. Δεν γίνεται ο νόμος, το εργατικό δίκαιο να αντιμετωπίζουν με τα ίδια κριτήρια έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή για παράδειγμα με έναν υπάλληλο σε μια τράπεζα».
-Ως προπονητής τι προτιμάτε έναν ταλαντούχο, που δεν του αρέσει η δουλειά ή έναν εργατικό παίκτη αλλά ατάλαντο;
«Είναι πολύ επικίνδυνη η ερώτηση που κάνατε. Δουλειά μου είναι να πιέζω τους τεμπέληδες παίκτες να δώσουν το 100%. Σε μια ομάδα η χημεία και η ισορροπία είναι οι λέξεις κλειδιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους εργατικούς παίκτες ως παράδειγμα για να πιέσεις τους ταλαντούχους τεμπέληδες και να τους κάνεις να προσπαθήσουν περισσότερο».
-Ποδόσφαιρο παρακολουθείτε;
«Φυσικά».
-Ποια ομάδα σας αρέσει;
«Η Μίλαν».
-Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο;
«Από όσους είχα την τύχη να παρακολουθήσω ο Μάρκο Βαν Μπάστεν».
-Αυτός ήταν κορυφαίος στην εποχή του, τώρα ποιος είναι ο καλύτερος;
«Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, δεν είναι όπως παλιότερα. Τώρα το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο μπίζνες και λιγότερο σπορ. Θα ήταν εύκολο να απαντήσω στην ερώτηση σου επιλέγοντας τον Μέσι ή τον Ρονάλντο, αλλά επαναλαμβάνω το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως παλιά».