Όταν στον επαγγελματικό αθλητισμό μπαίνει στη μέση το συναίσθημα, η αλήθεια είναι πολλές καταστάσεις μπερδεύονται, ακόμα και σε βαθμό παρεξηγήσεως και αυτό φρόντισε να το μάθει πολύ καλά η Τσέλσι και συγκεκριμένα ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ήταν ιδεατό το σενάριο της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον θρύλο των «μπλε», Φρανκ Λάμπαρντ, αλλά η αλήθεια είναι όλα έγιναν πολύ νωρίς.

Ο παλαίμαχος χαφ, που συνέδεσε την ποδοσφαιρική του καριέρα με τη φανέλα της Τσέλσι, επέλεξε τη σταδιοδρομία του προπονητή, αποδείχθηκε όμως ότι το άλμα από την Ντέρμπι Κάουντι και την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στους πάγκους της Premier League και ειδικά στον πλέον… ηλεκτρικό, ήταν μια λανθασμένη επιλογή. Μία αστοχία τόσο για τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς που «έκαψε» πολύ γρήγορα ένα χαρτί που θα μπορούσε να του χρησιμεύσει στο μέλλον, όσο και για τον Λάμπαρντ, που πλέον μένει να φανεί πόσο θα δυσκολευτεί να βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι μέρες στην Τσέλσι ανήκουν δικαιολογημένα στους παρόντες, αφού αυτοί κατάφεραν να γράψουν ιστορία και δυνητικά μπορούν να γράψουν τα ονόματά τους με «χρυσά γράμματα». Ωστόσο, πρώτος (μεταξύ ίσων) σε αυτή την πορεία είναι ο Τόμας Τούχελ, που και με τη… βούλα είναι ο πρώτος προπονητής που είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Champions League με διαφορετική ομάδα.



Το «διαζύγιό» του με την Παρί Σεν Ζερμέν τον περασμένο Δεκέμβριο εκτός από απρόοπτο (τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο), ήταν και εντελώς άκομψο από πλευράς Παριζιάνων, καθώς ο Γερμανός ήταν εκείνος που τους είχε οδηγήσει λίγους μήνες πριν στον τελικό του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η πορεία έδειξε ότι χαμένος δεν βγήκε. Με την αποχώρηση του Φρανκ Λάμπαρντ, ο Τούχελ έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο που έχει κάθε προπονητής αυτή την περίοδο, να δουλέψει στην Premier League, και πολύ περισσότερο σε μία Τσέλσι, που έχει πιθανότατα το πληρέστερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της Τσέλσι δεν ήταν τόσο ποιοτικό, όσο θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας, με τον Τούχελ να αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, να μην φέρνει κανέναν ποδοσφαιριστή και τελικά με το ίδιο ρόστερ, έχει φτάσει ήδη στον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας (αποκλείοντας τη Σίτι), στον τελικό του Champions League και είναι σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση της τετράδας.

Από τότε έχουν περάσει περίπου 100 μέρες και ο Τούχελ έχει καταφέρει να τα αλλάξει όλα.

Νίκη με κάθε κόστος


Όταν το αφεντικό του ή πιο σωστά ο εργοδότης σου είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, το θέμα δεν είναι ο τρόπος, αλλά το αποτέλεσμα και ο Τούχελ ως ένας έξυπνος τύπος, του είχε γίνει αντιληπτό ότι για να κερδίσει χρόνο, θα έπρεπε πρώτα κερδίζει ματς και πόντους, αφού η Τσέλσι είχε μείνει μακριά από την τετράδα όταν ανέλαβε. Μέχρι σήμερα έχει βρεθεί στον πάγκο των «μπλε» 24 φορές και μετρά 16 νίκες, έξι ισοπαλίες και δύο ήττες, η μία ήταν σοκαριστική από τη Γουέστ Μπρομ, αλλά η δεύτερη από την Πόρτο ήταν άνευ σημασίας, αφού η πρόκριση επιτεύχθηκε.



Με τον δικό του τρόπο

Μπορεί τα αποτελέσματα να ήρθαν, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν βρήκε κάτι έτοιμο και στρωμένο (όπως για παράδειγμα στην Ντόρτμουντ στη μετα-Κλοπ εποχή), ούτε επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική του Φρανκ Λάμπαρντ. Με το «καλημέρα» και το πρώτο ματς κόντρα στη Γουλβς, ο Γερμανός χρησιμοποίησε το αγαπημένο του 3-4-3 και τις διάφορες παραλλαγές του. Θα αναρωτηθεί κανείς αν είχε τα «εργαλεία» για να αποδώσει αυτή η τακτική… Είπαμε: Η Τσέλσι διαθέτει ίσως το πληρέστερο ρόστερ της ιστορίας της.



Άμυνα και πάλι άμυνα!

Ποτέ η… άμυνα δεν έκοψε εισιτήρια (πόσω μάλλον σε μια περίοδο που δεν υπάρχει καν κόσμος στα γήπεδα), αλλά η άμυνα δίνει τίτλους και με την αλλαγή συστήματος που εφάρμοσε ο Τούχελ, κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά να επιβεβαιωθεί. Είναι απίθανο το στατιστικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό! Σε 24 αγώνες, η Τσέλσι του Τούχελ έχει κρατήσει το μηδέν 18 φορές! Και κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Σε αυτό το εύρος αγώνων έχει δεχθεί μόλις 10 γκολ, τα μισά σε μόλις μία αναμέτρηση, αυτή κόντρα στη Γουέστ Μπρομ που έπαιζε με 10 παίκτες από πολύ νωρίς. Μάλιστα, αυτό που πρέπει να πιστωθεί, είναι ότι Κρίστενσεν και Ρίντιγκερ που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επί Λάμπαρντ είναι πλέον βασικοί.

Bonus fact: Ο Τούχελ κόντρα σε Γκουαρδιόλα, Ζιντάν, Σιμεόνε, Μουρίνιο, Κλοπ και Αντσελότι δέχθηκε μόλις ένα γκολ. Αυτό του Μπενζεμά στη Μαδρίτη.



Ρόστερ

Βέβαια, όλα αυτά ο Τούχελ ενδεχομένως να μην τα κατάφερνε αν δεν είχε αυτό το ρόστερ. Σύμφωνοι, δεν υπάρχει ούτε Εμπαπέ, ούτε Νεϊμάρ, αλλά το βάθος της Τσέλσι, ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν. Ζιρού, Έιμπραχαμ, Χάντσον-Οντόι, Πούλισικ, Τζέιμς, Αλόνσο, Ζουμά, Έμσεσον, Ζίγεκ ήταν στον πάγκο στη δεύτερη αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά οι ίδιοι παίκτες μπορούν πολύ άνετα να είναι βασικοί στην επόμενη αναμέτρηση για το πρωτάθλημα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ακόμα και οι Βέρνερ, Χάβερτς αποτελούν πολλές φορές μέλη του ροτέισον, χωρίς η θέση τους στην ενδεκάδα να είναι εγγυημένη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες «κολώνες» που καθιέρωσε ο Τούχελ. Καντέ (μετά τον τραυματισμό του), Μάουντ, Αθπιλικουέτα, Μεντί, Ζορζίνιο βρίσκονται σχεδόν πάντα στις επιλογές του έμπειρου προπονητή και αποτελούν στυλοβάτες του πλάνου του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube