Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, αλλά δεν… μετρά. Η Εθνική μπήκε σε αγωνιστικούς ρυθμούς στο τουρνουά του Πο, με μία νίκη και δύο ήττες απέναντι σε Σερβία, Γαλλία και Κροατία. Από αυτά βγήκαν τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα για τις αδυναμίες και τα ατού της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη. Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να τα αποκρυπτογραφήσει με τη βοήθεια των αριθμών.

Πληγή τα ριμπάουντ: Η Εθνική έχασε τη μάχη των ριμπάουντ και στα τρία παιχνίδια που έδωσε, με Σερβία (37-21, με 11 επιθετικά), Γαλλία (38-25, με 13 επιθετικά) και Κροατία (30-25, με 5 επιθετικά).

Αρκετά κλεψίματα: Ο Φώτης Κατσικάρης ζητά πίεση στην μπάλα και… απλωμένα χέρια. Αυτά έχουν οδηγήσει σε πολλά κλεψίματα, συνολικά 25 στα τρία ματς του Πο, με την Εθνική να παίρνει συνολικά 42 πόντους από λάθη αντιπάλων.

Προσοχή στα λάθη: Η προσπάθεια για γρήγορο παιχνίδι, οδηγεί σε λάθη. Η Εθνική δεν έκανε πολλά (12,3 ανά αγώνα), αλλά τα πλήρωσε (δέχτηκε 40 πόντους από λάθη στο τουρνουά). Με την προσθήκη του μετρ Καλάθη σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Εμπιστοσύνη σε Αντετοκούμπο: Παρότι 19χρονος και πρωτάρης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Στα τρία ματς του Πο έπαιξε για 65:50 συνολικά έχοντας 19 πόντους (3/6 βολές, 8/13 δίποντα, 0/6 τρίποντα), 15 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα. Οι υπόλοιποι δύο «νέοι», Αθηναίου και Μπόγρης, έπαιξαν πολύ λιγότερο, περίπου 14 λεπτά έκαστος.

Περιφερειακή άμυνα: Η Εθνική παρουσιάστηκε αρκετά ευάλωτη στην περιφερειακή άμυνα δεχόμενη πολλά μακρινά σουτ. Οι τρεις αντίπαλοί της είχαν 24/70 τρίποντα.

Η μοναξιά του Μπουρούση: Πέραν του Μπουρούση, η Εθνική δεν έχει πάρει από τη θέση «5» όσα περίμενε. Ενώ ο πρώτος είχε 34 πόντους και 17 ριμπάουντ σε περίπου 70 λεπτά, ο Βουγιούκας είχε 6 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 32 λεπτά, ενώ ακόμη πιο «φτωχή» σε χρόνο και επιδόσεις ήταν η παρουσία Γλυνιαδάκη και Μπόγρη. Η επιστροφή του Πρίντεζη, αν κι όχι… σέντερ, θα δώσει σκορ κοντά στο καλάθι στην ελληνική ομάδα.

Επιστροφή και… Κάουνας

Η αποστολή της Εθνικής έχει ήδη πάρει από το πρωί το δρόμο της επιστροφής από το Πο κι αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα. Μετά τις απαραίτητες ανάσες θα συνεχιστούν οι προπονήσεις στο ΟΑΚΑ και την Πέμπτη η αποστολή θα αναχωρήσει για το Κάουνας, όπου θα λάβει μέρος σε ένα ακόμη τουρνουά. Στις 16/8 θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Λιθουανία (19:00), στις 17/8 τη Σλοβενία (16:15) και στις 18/8 τη Νέα Ζηλανδία (17:15), πριν ακολουθήσουν τα δύο τελευταία φιλικά με την Τουρκία, στις 20/8 στο ΟΑΚΑ και δύο μέρες μετά την Κωνσταντινούπολη. Πριν το ερχόμενο τουρνουά πιθανώς να έχουμε και τα πρώτα «κοψίματα», με την αποχώρηση από την προετοιμασία ενός ή δύο παικτών. Η τελική δωδεκάδα δεν αναμένεται πάντως πριν τελειώσουν τα φιλικά.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube