· Η επιλογή του Μεντιλίμπαρ όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε με παίκτη παραπάνω κόντρα στον Βόλο λόγω της αποβολής του Βιγιαφάνιες ήταν να μην αλλάξει τίποτα από πλευράς σχηματισμού στη δική του ομάδα. Κάποιοι θα περιμέναμε να παίξει πιο επιθετικά, για να εκμεταλλευθεί την αριθμητική διαφορά, αλλά ο Βάσκος δεν το είδε έτσι και προτίμησε να αφήσει την ομάδα του όπως την είχε ξεκινήσει.

· Ακόμη και όταν άρχισε να κάνει αλλαγές, ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει με το γνωστό σχηματισμό, το 4-2-3-1. Απλά ο Ελ Κααμπί πήρε τη θέση του Κωστούλα, ο Μασούρας του Βέλντε και ο Στάμενιτς του Μπιανκόν με οπισθοχώρηση του Ντόη στο κέντρο της άμυνας. Ήταν αλλαγές κατά βάση προσώπων και όχι θέσεων, όπως λέμε. Με τον έμπειρο προπονητή προφανώς να μην ήθελε να ρισκάρει το παραμικρό, βλέποντας την ομάδα του να μην είναι καλά.

· Και όμως, εν τέλει οι αλλαγές αποδείχθηκε ότι βοήθησαν την ομάδα. Ο Ελ Κααμπί έκανε αισθητή την παρουσία του, ο Στάμενιτς έβγαλε μία ζωντάνια παρά τα οποία λάθη του (πήρε και μία κίτρινη κάρτα για φάουλ), ενώ ο Μασούρας μπήκε στο 70' και στο 73' βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα κλειδώνοντας το τρίποντο. Παρεμπιπτόντως, ο Έλληνας διεθνής σκόραρε μπαίνοντας ως αλλαγή για πρώτη φορά μετά από περίπου 16 μήνες, από το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1, όταν είχε μπει στο παιχνίδι στο 77' και πέτυχε γκολ στο 78'! Έτσι και τώρα, χρειάστηκε πολύ λίγο χρόνο για να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, με την πρώτη του επαφή, σκοράροντας με το αριστερό, όπως και ο Ρόντινεϊ, αν και για τους δύο άσους το καλύτερο πόδι τους είναι το δεξί.



· Μόνο όταν έγινε και το 2-0, οπότε ο Ολυμπιακός και να ήθελε να την χάσει τη νίκη δεν θα μπορούσε να τη χάσει, ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να παίξει πιο επιθετικά, και δη με δύο καθαρούς σέντερ φορ, σε ένα κλασικό 4-4-2, με τον Γιάρεμτσουκ αντί του Τσικίνιο. Ο Ουκρανός για λίγα λεπτά, μόλις 15, από το 81' έως το 96', έπαιξε παρτενέρ του Ελ Κααμπί και αν μη τι άλλο προσπάθησε να φανεί. Είχε ένα δυνατό σουτ, έστω άστοχο, δεχόμενος την μπάλα από τον Στάμενιτς στο 89', ενώ βρήκε στο 94' πολύ ωραία τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός καθυστέρησε να σουτάρει και πήγε να αλλάξει πλευρά, άργησε και κόπηκε.

· Ήταν μία λάθος επιλογή του Ελ Κααμπί, ο οποίος από τη στιγμή που είχε στρωμένη την μπάλα στο αριστερό του πόδι σε θέση βολής, πολύ απλά έπρεπε να σουτάρει. Ίσως επηρεάστηκε από την ευκαιρία που είχε χάσει λίγα λεπτά νωρίτερα, στο 83', όταν σούταρε από παρόμοια θέση, και ο αντίπαλος γκολκίπερ τον νίκησε. Εκεί, το σφάλμα του περσινού πρώτου σκόρερ του Ολυμπιακού, ήταν ότι άνοιξε λίγο περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε το κοντρόλ.

· Μπορεί, ωστόσο, κάποιος να παρατηρήσει ότι σε αυτό το μικρό διάστημα που ο Ολυμπιακός έπαιξε πιο επιθετικά, με το καθαρό 4-4-2, και τους Ελ Κααμπί και Γιάρεμτσουκ μπροστά, έβγαλε πέντε καλές στιγμές, με τέσσερις τελικές και τη χαμένη ευκαιρία του Ελ Κααμπί στο φινάλε για σουτ από καλή θέση. Και μπορεί να έχει να κάνει αυτή η επιθετική παραγωγικότητα ασφαλώς και με την κόπωση των παικτών του Βόλου στο τέλος, παίζοντας με τον παίκτη λιγότερο, αλλά προσωπικά δεν θα μου προξενήσει καμία έκπληξη αν το ξαναδούμε αυτό το 4-4-2 με τον Μαροκινό και τον Ουκρανό τουλάχιστον σε διαστήματα στα αμέσως επόμενα παιχνίδια…

δ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube