Κάθε άλλο παρά σωστή ήταν η απόφαση των Γκρίζλις να μην επιλέξουν τον Νίκολα Γιόκιτς στο ντραφτ του 2014.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας του Μέμφις, Τζον Χόλιντζερ, ανέφερε πως εκείνη τη χρονιά έβλεπαν ως μεγάλο ρίσκο να επιλέξουν τον «άγνωστο» Σέρβο, υπό τον φόβο μάλιστα να χάσουν τον Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος τότε ήταν στο πικ της αγωνιστικής του καριέρας. Παρ’ όλα αυτά, ο Χόλιντζερ φάνηκε να κατάλαβε το λάθος του…

Τελικά, ο Νίκολα Γιόκιτς είχε επιλεγεί στο ντραφτ από τους Νάγκετς, στον δεύτερο γύρο και στο νούμερο «41», ενώ δέκα νούμερα πιο κάτω, δηλαδή στο «51», ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος επιλέχθηκε από τους Νικς.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τον Νίκολα Γιόκιτς και να τον αφήσουμε στην Ευρώπη για ένα-δύο χρόνια, αλλά το ντραφτ του 2014 είχε αρκετό ταλέντο και έτσι το βλέπαμε ως πολύ μεγάλο ρίσκο να τον επιλέξουμε και να τον αφήσουμε εκτός ομάδας. Αυτό, θα επηρέαζε και την ομάδα σε πολλούς τομείς. Είχαμε τότε τον Μαρκ Γκασόλ, ο οποίος ήταν στο πικ της καριέρας του και ήθελε πολύ… θάρρος για να κάνεις ανταλλαγή τον Γκασόλ και να χτίσεις μία ομάδα γύρω από τον Γιόκιτς. Ωστόσο, ένα δίδυμο Γιόκιτς-Κόνλεϊ θα ήταν εξαιρετικό, εάν υπολογίζαμε κιόλας τι θα μπορούσαμε να πάρουμε από την ανταλλαγή του Γκασόλ…» είπε αρχικά ο Τζον Χόλιντζερ στο «Athletic» και συμπλήρωσε:

«Είχαμε μία μεγάλη λίστα παικτών από το NCAA και το εξωτερικό και ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν πρώτος στη δεύτερη λίστα. Όμως, είχαμε πολλά ερωτηματικά γύρω από το όνομά του, εάν θα μπορούσε να μαρκάρει ή θα τον… σκότωναν στο πικ εν ρολ. Άνθρωποι κοντά στον Νίκολα μας είπαν ότι του άρεσε να κάνει ιππασία όταν ήταν μικρός και πως τη λάτρευε και πως δεν έμοιαζε με μπασκετμπολίστα. Τον είχα δει στη Σερβία και σε ματς Αδριατικής λίγκας, όπου δεν είχε φοβερά ποσοστά, αλλά φαινόταν ότι είχε πολύ ταλέντο. Και τότε, ακόμη και ο Τζάρνελ Στόουκς ήταν πιο ψηλά από εκείνον στη λίστα μας».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube