Ο αείμνηστος Hall of Famer Τζον Γούντεν, ο οποίος ως προπονητής του UCLA κατέκτησε δέκα φορές μέσα σε δώδεκα χρόνια τον τίτλο του κολεγιακού πρωταθλήματος, είχε πει κάποτε: «Αν ήμουν ένας νέος προπονητής, θα ήμουνα εξαιρετικά προσεκτικός στην επιλογή βοηθών».

Είναι πασιφανές πως το ίδιο έπραξε και ο Δημήτρης Ιτούδης διαλέγοντας τον Ανδρέα Πιστιόλη ως δεξί του χέρι.
Έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι από μικρός στο «κουρμπέτι», καθώς πρώτα τον εμπιστεύτηκε ο Ομπράντοβιτς στο τεχνικό του επιτελείο στον Παναθηναϊκό. Πλέον, έπειτα από 15 χρόνια αριθμεί πέντε κατακτήσεις Ευρωλίγκας.

Ο βοηθός προπονητή της πρωταθλήτριας Ευρώπης, μίλησε στο sport-fm.gr για τον Μάικ Τζέιμς, τον Γουίλ Κλάιμπερν και το τι κάνει εν μέσω καραντίνας, τονίζοντας παράλληλα τα σημαντικά στοιχεία του σύγχρονου μπάσκετ. Επιπλέον, έδωσε απαντήσεις για το αν το συμβόλαιο του Ντάρουν Χίλιαρντ τελειώνει, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εκλιπόντες της οικογένειας Γιαννακόπουλου.



Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Πιστιόλη στον Νίκο Μπιντέλα:

-Πώς παραμένετε ενεργός πάνω στη δουλειά σας αυτό το διάστημα;
«Παρακολουθώντας βίντεο και αναλύοντας κάποιες φάσεις από την ομάδα μας. Επιπλέον, βλέπω παίκτες απ’ όλη την Ευρώπη, ώστε να μείνω ενημερωμένος για το τι υπάρχει εκεί έξω».

-Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε το τι θα ισχύσει όσον αφορά τα συμβόλαια των παικτών. Με τις περικοπές στα δικά σας τι γίνεται;
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Ακόμα όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η λίγκα ή όχι. Μετά θα παρθούν οι αποφάσεις».

-Είστε σε μία ομάδα η οποία στοχεύει πάντα στην κορυφή. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η Ευρωλίγκα, αν αυτό δεν επιτευχθεί θα είναι αποτυχία;
«Στην παρούσα κατάσταση και με τις συνθήκες που ζούμε τώρα πραγματικά δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχίες και επιτυχίες. Βέβαια γενικότερα το να μιλάς για αποτυχία μίας ομάδας επειδή δεν πήρε έναν τίτλο είναι λίγο υπερβολικό. Κάθε χρόνο μόνο ένας μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι είναι αποτυχημένοι».



-Εσείς σαν προπονητής έχετε στο μυαλό σας το σενάριο που λέει ότι θα συνεχιστεί η σεζόν και το άλλο που λέει ότι τελείωσε και πάμε για την επόμενη χρονιά. Στην πρώτη περίπτωση όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι ανησυχίες σας, στην δεύτερη περίπτωση ποιες είναι αυτές;
«Στην περίπτωση που δεν συνεχιστεί η σεζόν αυτό που μας ανησυχεί είναι η φυσική κατάσταση των παικτών, οι οποίοι μένουν πολύ καιρό χωρίς παιχνίδια και χωρίς προπονήσεις. Επίσης, μας ανησυχεί το ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες για την επόμενη σεζόν, καθώς και η οικονομική επίπτωση για το μέλλον του μπάσκετ».

-Πόσο δύσκολη ήταν για εσάς η φετινή χρονιά, καθώς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε σημαντικές αποχωρήσεις;
«Στο επίπεδο της ΤΣΣΚΑ δεν υπάρχει εύκολη σεζόν. Αυτό που αλλάζει είναι το είδος της δυσκολίας, καθώς και το τι είναι αυτό που σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Προφανώς υπήρχε πολύ μεγάλο διάστημα προσαρμογής στο να καταλάβουν οι παίκτες τι θέλουμε από αυτούς, αλλά και εμείς οι ίδιοι να μάθουμε καλύτερα τους παίκτες μας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχαμε σε αυτή τη σεζόν ήταν ο τραυματισμός του Κλάιμπερν. Αυτό μας κόστισε αρκετά, γιατί στον σχεδιασμό της ομάδας, βασίσαμε πάρα πολλά στις ικανότητές του».



-Απ’ ότι φαίνεται ο Τζέιμς είναι κοντά στην ανανέωση. Οπότε μπορούμε να πούμε πως είναι ένα κερδισμένο στοίχημα, επειδή όταν αποκτήθηκε πολλοί είχαν την απορία αν θα μπορούσατε να τον βάλετε σε καλούπι;
«Ο Μάικ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος καταφέραμε να εξελίξουμε το παιχνίδι του. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τη λέξη καλούπι, το σημαντικό είναι να πούμε ότι προσθέσαμε και εμείς και ο ίδιος καινούργια κομμάτια στο παιχνίδι του και ότι βελτιώσαμε κάποιες αδυναμίες του, χωρίς να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα προτερήματά του. Αυτή η βελτίωση είναι διαδικασία που δεν σταματάει. Αν μείνει μαζί μας και του χρόνου ελπίζω να συνεχίσουμε την εξέλιξη».

-Το καλούπι ήταν μία εκδοχή, η άλλη είναι έφεση που έχει στο isolation game και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ. Ποια άλλα απαιτούνται στη σημερινή εποχή του αθλήματος;
«Προφανώς η αθλητικότητα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου μπάσκετ. Από κει και πέρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποδώσει ένας παίκτης. Το θέμα είναι να έχεις το κατάλληλο σύνολο γύρω σου, ώστε η ομάδα, ο προπονητής σου και οι συμπαίκτες σου να σε βοηθήσουν να αναδειχτεί το ταλέντο σου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παικτών οι οποίοι δεν καλοί αθλητές, αλλά κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο Σίμον, ο οποίος χωρίς να είναι καλός αθλητής κάνει μεγάλη διαφορά για την ομάδα του και βοηθάει τους συμπαίκτες του στο μέγιστο βαθμό. Πιθανώς σε ένα άλλο σύνολο, σε μία άλλη ομάδα αυτό το είδους παίκτη να μην μπορούσε να αποδώσει».

-Ένα ακόμα συμβόλαιο που τελειώνει είναι αυτό του Χίλιαρντ. Πιστεύετε πως αυτός ο παίκτης χάνει πόντους στα μάτια όλων μας, επειδή κλήθηκε να μπει στα παπούτσια του Χίγκινς;
«Ο Ντάρουν έχει και για του χρόνου συμβόλαιο. Είχε υπογράψει για 1+1 με σχεδόν αυτόματη ανανέωση. Από κει και πέρα σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι για έναν παίκτη που βρίσκεται μόλις στη δεύτερή του σεζόν στην Ευρώπη. Το μόνο πρόβλημά του φέτος ήταν η αστάθεια, αλλά έχει δείξει ότι έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη για την ομάδα μας. Επίσης, ποτέ δεν βάζουμε ταμπέλες ή πίεση σε παίκτη πως ήρθε να αντικαταστήσει κάποιον άλλον και κατά συνέπεια να δημιουργούμε μία μόνιμη σύγκριση. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν και κατά κανόνα το αποφεύγουμε».

-Η απουσία του Κλάιμπερν σας ανέτρεψε τα σχέδια. Του χρόνου θα παίξει μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό και πολλούς μήνες απραξίας. Αυτό επηρεάζει και τα σχέδιά ενόψει της επόμενης σεζόν;
«Όχι δεν αλλάζει κάτι. Ο τραυματισμός δεν είναι το τέλος της καριέρας ενός παίκτη. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην διαδικασία αποκατάστασης, αλλά και στη δουλειά του ίδιου του παίκτη. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε είχαμε επιλέξει να μην πιέσουμε για την επανένταξή του, αλλά αποφασίσαμε να αφιερώσουμε όλη τη σεζόν στην αποκατάστασή του. Του χρόνου περιμένουμε να δούμε τον παίκτη τον οποίο γνωρίζουμε και πάνω στον οποίο βασιζόμαστε».

-Είναι ο Κουφός και ο Μπέικερ απόδειξη πως μετά από μία καριέρα στην Αμερική η πρώτη σεζόν στην Ευρώπη είναι δύσκολη;
«Δεν περιμέναμε αυτούς του δύο για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα. Αυτό είναι κάτι διαπιστωμένο διαχρονικά στην Ευρώπη. Πέρα από την προσαρμογή, αυτοί οι δύο παίκτες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είναι λογικό και αναμενόμενο όταν κάνεις πάρα πολλές μεταγραφικές κινήσεις σε μία ομάδα ότι δεν είναι δυνατόν όλες να πάνε καλά».

-Η λειψανδρία γηγενών και ποιοτικών παικτών σε σχέση με το παρελθόν αποτελεί πρόβλημα για εσάς όσον αφορά την στελέχωση του ρόστερ;
«Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγική διαδικασία στη Ρωσία είναι σε πτώση. Ωστόσο, ειλικρινά δεν θα το περιόριζα μόνο στη Ρωσία αυτό, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Από την μέρα που ήρθαμε όμως στην ΤΣΣΚΑ είχαμε βάλει ως στόχο να χρησιμοποιήσουμε τα τμήματα υποδομής στο έπακρο. Νομίζω του χρόνου θα δούμε για πρώτη φορά μετά από καιρό την ομάδα να στελεχώνεται με αρκετούς νεαρούς παίκτες από τα τμήματα υποδομής. Αυτό θα είναι περισσότερο για την τοπική λίγκα παρά για την Ευρώπη».

-Πρόσφατα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Εσείς τι θυμάστε από εκείνον;
«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν μία προσωπικότητα που σημάδεψε όχι μόνο τον Παναθηναϊκό αλλά γενικότερα το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ίδιο ισχύει και για τον αδερφό του Θανάση, αλλά για μας που ήμασταν στην ομάδα ισχύει και για τον Κώστα Γιαννακόπουλο. Μιλάμε για ανθρώπους που μπορείς να πεις ότι το να δουλεύεις μαζί τους ήταν προνόμιο. Η αγάπη τους και η αφοσίωσή τους στον Παναθηναϊκό ήταν κάτι το οποίο δύσκολα θα το ξαναζήσουμε. Αυτό που θυμάμαι και νομίζω το ίδιο θα πουν και οι περισσότεροι είναι η απλότητά τους σαν άνθρωποι και η γνησιότητά τους. Η γενιά μας ποτέ δεν θα τους ξεχάσει».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ποια ήταν η καλύτερη μεταγραφή Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και ποιον παίκτη θα «έκλεβαν» από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας;

Ευρωλίγκα: Δεύτερη γηραιότερη ομάδα ο Ολυμπιακός - Στις πιο νεανικές ο Παναθηναϊκός

Πρώτος στα Power Rankings του Basketnews ο Παναθηναϊκός, δεύτερος ο Ολυμπιακός

Τα εισιτήρια του Ολυμπιακού για το ματς με τη Ζάλγκιρις και το δώρο για τους 100 πρώτους

Ο Κοζέρ επέλεξε την καλύτερη ατμόσφαιρα σε γήπεδο Euroleague - Οι θέσεις των ΟΑΚΑ και ΣΕΦ

«Κολοσσός» από το Λονδίνο προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να πάρει μερίδιο της Euroleague!

CEO Euroleague: «Στο χέρι των ομάδων να δημοσιοποιούν τα συμβόλαια των παικτών»

Fly With The Stars: Με τον Παναθηναϊκό AKTOR στο Βερολίνο

O Λάρκιν απαντάει στον Τοσκάνο: «Ας έρθει στην Ευρώπη να δει. Αλλά ας βρει πρώτα συμβόλαιο»

Μάικ Τζέιμς: «Δεν είναι η Ρεάλ η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αλλά ο Παναθηναϊκός»