Σε μια πένθιμη βραδιά λόγω της οδυνηρής απώλειας του Τζορτζ Μπάλντοκ, που μας συγκλόνισε άπαντες, ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε το… καθήκον του και καθάρισε την Μπάγερν Μονάχου (94-79) στα εγκαίνια του ανακαινισμένου «παλατιού» του.

Οι «πράσινοι» μπήκαν… φουριόζοι στο παιχνίδι και με μπροστάρη τον Ναν, έχτισαν διψήφιες διαφορές και δεν επέτρεψαν στους Βαυαρούς να ελπίζουν ότι θα πάρουν κάτι από το ματς. Βέβαια, οι πρωταθλητές Ευρώπης χαλάρωσαν υπερβολικά και μάλλον… σταμάτησαν να παίζουν στο φινάλε της 3ης περιόδου και στις αρχές της 4ης.

Αυτό είχε ως συνέπεια να «βάλουν» στο ματς τους φιλοξενούμενους, που ροκάνισαν τη διαφορά και πλησίασαν στο -5, μεταφέροντας την πίεση στο στρατόπεδο του «επτάστερου». Παρ’ όλα αυτά, το «τριφύλλι» πάτησε το γκάζι στο φινάλε και απομακρύνθηκε για να φτάσει με άνεση -τελικά- στο ροζ φύλλο.

Αυτό συνέβη διότι πλέον έχει τρομερό βάθος στο ρόστερ του και παίκτες με ηγετική προσωπικότητα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα ο Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο (που θα μπορούσε να γίνει τετράποντο αν έβαζε τη συμπληρωματική βολή) στο 70-65 και ξεμπλόκαρε την ομάδα του. Ακολούθως τον… μιμήθηκε ο Μπράουν, ο οποίος ευστόχησε σε ένα απίστευτο τρίποντο από τη γωνία, αλλά και εκείνος αστόχησε στην έξτρα βολή.



Σκεφτείτε απλά ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης σκόραραν 94 πόντους με τον Σλούκα να μένει στο μηδέν (0/3 εντός παιδιάς) και τους Γκριγκόνις, Μήτογλου να συνεισφέρουν ελάχιστα επιθετικά (6 πόντοι με 3/8 εντός παιδιάς συνολικά). Αλλά είναι τέτοια η ποιότητα του ρόστερ του Παναθηναϊκού, που του επιτρέπει να πετυχαίνει κάτι ανάλογο.

Σε ατομικό επίπεδο θα σταθούμε πρωτίστως στον Λεσόρ, ο οποίος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην περσινή, μαγική σεζόν. Ώρες-ώρες ο Γάλλος σέντερ μοιάζει να μην έχει αντίδοτο και κατατροπώνει τους πάντες στο διάβα του. Κόντρα στην Μπάγερν ήταν ασταμάτητος και πέτυχε 22 πόντους με 9/11 δίποντα βάζοντας στα καλάθια τους αντιπάλους του.



Από ‘κει και πέρα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Χουάντσο, που φέτος δείχνει «άλλος άνθρωπος» στο εκτελεστικό κομμάτι και μπαίνει για τα καλά στην εξίσωση. Ο Ισπανός φόργουορντ ήταν χάρμα ιδέσθαι και στις δύο άκρες του παρκέ τελειώνοντας τον αγώνα με νταμπλ-νταμπλ (12 πόντοι, 11 ριμπάουντ).

Ο Ναν ήταν εντυπωσιακός στο ξεκίνημα (σ.σ. 10 πόντοι στο πρώτο δεκάλεπτο), αλλά στην πορεία κάπου… χάθηκε. Βέβαια, ο Αμερικανός γκαρντ «απασχολεί» όλη την αντίπαλη άμυνα ακόμα και σε μια μέτρια εκτελεστικά βραδιά του, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μοίρασε 7 ασίστ, αριθμός-ρεκόρ για εκείνον στην Ευρωλίγκα. Κομβικός στην τελική ευθεία και ο Μπράουν (9 πόντοι, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα).

Θετική παρουσία είχε ο Παπαπέτρου (4 πόντοι, 6 ριμπάουντ), αθόρυβη δουλειά έκανε ο Οσμάν στο πρώτο ημίχρονο, όπου έμοιαζε… καθαρόαιμο σε πολλές περιπτώσεις διασχίζοντας εντυπωσιακά το γήπεδο από τη μία άκρη στην άλλη. Όσο για τον Γκραντ, τι άλλο να πούμε πια. Ο τύπος αποτελεί ήρεμη δύναμη και έναν παίκτη που προσφέρει τα πάντα ακόμα κι όταν δεν του βγαίνει το παιχνίδι.

Η ουσία είναι ότι ο Αταμάν διαθέτει πληθώρα λύσεων και ένα υπερπλήρες ρόστερ, που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί ποικίλα σχήματα και πολλές εναλλακτικές. Μάλιστα, ο Τούρκος προπονητής φαίνεται ότι φέτος «ανοίγει» περισσότερο το ροτέισον: κόντρα στην Μπάγερν χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του, ενώ οι 11 εξ αυτών έπαιξαν για τουλάχιστον 10 λεπτά και ούτε ένας περισσότερα από 29’! Θυμηθείτε τι συζήτηση κάναμε πέρσι γι’ αυτό το θέμα…



Κλείνοντας να σταθούμε στο ανακαινισμένο «παλάτι» των πρωταθλητών Ευρώπης. Το ΟΑΚΑ πλέον μπορεί να συγκριθεί μόνο με γήπεδο του ΝΒΑ και αποτελεί μακράν το καλύτερο κλειστό της γηραιάς ηπείρου. Άλλο επίπεδο το glass floor, ενώ μοναδικό τόνο δίνουν τα φώτα και ο ήχος, όπως και τα led που βρίσκονται περιμετρικά των εξεδρών. Όσο για τα πράσινα καρεκλάκια, απλά προσφέρουν μια ξεχωριστή… Παναθηναϊκή νότα στο κλειστό, το οποίο διανθίζεται και από την απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι χιλιάδες φίλοι του.

Υ. Γ. Ο Παναθηναϊκός πήρε σχεδόν 20 ριμπάουντ περισσότερα (46 έναντι 27) από την Μπάγερν, ενώ έκανε 12 κλεψίματα! Αριθμοί που αξίζει να κρατήσουμε…

Υ. Γ. 2 Μία φάση που δείχνει τη θέληση και την αλλαγή νοοτροπίας των παικτών του «τριφυλλιού» από την περσινή σεζόν: ο Ομπστ βρέθηκε μόνος του με φάτσα το καλάθι και ετοιμαζόταν για ένα εύκολο λέι-απ, αλλά λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο, με τον Γκριγκόνις να τον ακολουθεί και να τον ταπώνει εντυπωσιακά.

Υ. Γ. 3 Ό,τι και να πούμε για τα αθλητικά, δεν υπάρχουν λόγια για μια τόσο ξαφνική απώλεια και τίποτα δεν ξεπερνάει την ανθρώπινη ζωή. Συλλυπητήρια και καλή δύναμη στην οικογένεια του Τζορτζ Μπάλντοκ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube