Λίγες στιγμές πριν το δεύτερη μάχη των «αιωνίων» τη φετινή σεζόν και πρώτο σε επίπεδο Euroleague, το sport-fm.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Γιώργου Παπαγιάννη και Μουσταφά Φαλ, τη φετινή τους πορεία, αλλά και τα μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα που έχουν, τα οποία μπορούν να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.

Τί έκαναν κόντρα στους «αιωνίους»

Ως είθισται, ξεκινάμε από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό και τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο 24χρονος σέντερ των «πράσινων» έχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό έξι φορές σε επίπεδο Euroleague, με απολογισμό τρεις νίκες και ισάριθμες ήττες.

Απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, ο ψηλός του «τριφυλλιού» μετράει 5.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ, αλλά και 0.8 κοψίματα ανά παιχνίδι. Η καλύτερη και πιο γεμάτη εμφάνισή του ήταν στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι των δύο ομάδων, στις 5 Φεβρουαρίου του 2021, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 8 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 μπλοκ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο διπλό των «πρασίνων» (77-88). Επιπλέον, ήταν εξαιρετικός και στην ήττα με 81-78 στο ΣΕΦ στις 3 Μαρτίου του 2020, έχοντας 10 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Από την άλλη, τώρα ο Μουσταφά Φαλ έχει τεθεί αντιμέτωπος μόλις δύο φορές με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, και αυτές φορώντας τη φανέλα της Βιλερμπάν την περσινή σεζόν. Στο πρώτο παιχνίδι και στη νίκη των Γάλλων με 97-73 στο «Αστρομπάλ» μέτρησε 4 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ είχε 10 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ένα μπλοκ.



Σε εκείνα τα παιχνίδια δε, και στις πρώτες μεταξύ τους «μονομαχίες», ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν απολαυστικός. Και αυτό διότι στο πρώτο ματς κατέγραψε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ στο δεύτερο είχε 18 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 μπλοκ, σε μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές του βραδιές!

Ο 29χρονος Γάλλος του Ολυμπιακού πάντως πήρε τη «ρεβάνς» στο τρίτο ραντεβού τους στα παρκέ σε αυτή την άτυπη μάχη των δυο τους, στο ματς πρωταθλήματος τον περασμένο Νοέμβρη και τη νίκη του Παναθηναϊκού με 81-76 στο ΣΕΦ. Ο Φαλ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ισάριθμα μπλοκ, έναντι των 8 πόντων, 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ που είχε να αντιπαραθέσει ο Παπαγιάννης.

Τα πεπραγμένα της φετινής σεζόν

Κοιτάζοντας τα φετινά στατιστικά του Γιώργου Παπαγιάννη στην Euroleague, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις πως διανύει την πιο μεστή και παραγωγική σεζόν της καριέρας του.

Ο 24χρονος σέντερ σκοράρει πιο πολύ από ποτέ, μαζεύει περισσότερα ριμπάουντ, ενώ έχει δει τον ρόλο και τον χρόνο του στο παρκέ να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στα 16 παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης μετράει 9.3 πόντους (67.4%), 8.1 ριμπάουντ, 1.3 μπλοκ και 0.5 ασίστ σε 27 λεπτά ανά ματς.



Μάλιστα, είναι πρώτος στα αμυντικά (5.8), αλλά και στα συνολικά ριμπάουντ σε όλη την Ευρωλίγκα, ενώ βρίσκεται και στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με τους καλύτερους μπλοκέρ. Ακόμα ένα στατιστικό που ξεχωρίζει για να καταλάβει κανείς τη σεζόν που κάνει ο Παπαγιάννης, είναι πως βρίσκεται στη 12η θέση της κατάταξης με τα καλύτερο Index rating της διοργάνωσης.

Όσον αφορά στα stats του Παναθηναϊκού, ο Παπαγιάννης έχει τον καλύτερο συντελεστή στο net rating (τη διαφορά στο σκορ για το διάστημα που αγωνίζεται ανά 100 κατοχές ) με +6.7 μονάδες, όπως και το καλύτερο defensive rating (πόντους που δέχεται η ομάδα ανά 100 κατοχές) με 108.1 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Φαλ έχει δείξει με το... καλημέρα, πως όχι μόνο έχει ενσωματωθεί στη λογική και το τακτικό κομμάτι του Ολυμπιακού, αλλά εξελίσσεται σε παίκτη «βαρόμετρο» στη μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Σε αυτά τα πρώτα 16 παιχνίδια της Ευρωλίγκας, ο Γάλλος μετράει 8.4 πόντους (67.1% εντός πεδιάς), 4.9 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 0.9 μπλοκ σε κάτι περισσότερο από 22 αγωνιστικά λεπτά μέσο όρο. Αυτό το 67.1% εντός πεδιάς μάλιστα τον κατατάσσει στην 5η θέση της σχετικής λίστας της διοργάνωσης!



Το πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» ο 29χρονος σέντερ, και ειδικά στον τομέα της άμυνας, γίνεται σαφές και από την ανάλυση των advanced stats. Ο Φαλ έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των Πειραιωτών στην κατηγορία net rating με συντελεστή +22.6 (έναντι +6.7 του Παπαπέτρου), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται τόσο στο offensive rating (πόντοι υπέρ ανά 100 κατοχές), όσο και στο defensive rating (πόντοι κατά ανά 100 κατοχές) με 125.7 και 103.1 μονάδες αντίστοιχα.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα

Πέρα από τα νούμερα, τα στατιστικά και την εν γένει πορεία τους στη φετινή σεζόν, ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε και τα αγωνιστικά στοιχεία στα οποία «χωλαίνουν» ή διακρίνονται οι δύο μονομάχοι του «ζωγραφιστού».

Σε εκείνα τα σημεία στα οποία μπορεί να «χτυπήσει» και να εκμεταλλευτεί η αντίπαλη ομάδα, όπως φυσικά και εκείνα πάνω στα οποία θα πατήσουν και θα στηριχθούν οι δύο ομάδες.

Τόσο ο Παπαγιάννης, όσο και ο Φαλ στηρίζονται στα τρομερά φυσικά τους προσόντα και στο μέγεθός τους. Άλλωστε μιλάμε για δύο από τα πιο ψηλά κορμιά της Ευρώπης, με τον πρώτο να βλέπει τον κόσμο από τα 220 εκατοστά και τον άσο του Ολυμπιακού από τα 218 εκατοστά.



Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του Παπαγιάννη είναι η υπεροχή του πάνω από τα στεφάνια. Μαζί με τον Ταβάρες της Ρεάλ, είναι ίσως ο κορυφαίος rim protector στους «αιθέρες», ενώ με τα μακριά του άκρα «σκεπάζει» τον δρόμο προς το καλάθι. Σε αυτό, τον βοηθάει φυσικά και το γεγονός πως έχει βελτιωθεί αισθητά στο footwork, με αποτέλεσμα να ακολουθεί και κοντότερους αθλητές προς το καλάθι.

Επιπλέον, η δυνατότητά του να σουτάρει από μέση απόσταση του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναγκάζει τον «αντίπαλο» ψηλό να τραβηχτεί προς τα έξω ανοίγοντας έτσι διαδρόμους για τους συμπαίκτες του.

Από την άλλη, ένα από τα μειονεκτήματα του άσου των «πρασίνων» είναι το γεγονός πως υστερεί σημαντικά στο παιχνίδι με πλάτη. Επιπλέον, πρόκειται για έναν παίκτη που ποντάρει πολλά στον παράγοντα ψυχολογία. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να τον «εκτοξεύσει», αλλά και να τον κάνει να χαθεί. Για αυτό και το βάζουμε στα... αρνητικά του Έλληνα σέντερ, καθώς αν στραβώσει νωρίς το ματς για τον ίδιο, δύσκολα θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση, με βάση πάντα τα όσα έχουμε δει στο παρελθόν.

Ο Μουσταφά Φαλ με τη σειρά του, ξεχωρίζει για τις αμυντικές του επιδόσεις. Ο Ολυμπιακός έχει «χτίσει» γύρω του όλη την αμυντική του τακτική, αφού παρά το ύψος του έχει την ικανότητα να βγαίνει έξω και να μαρκάρει και κοντύτερους αντιπάλους.

Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι τώρα, μπορεί με ευκολία να ποστάρει και να τελειώσει φάσεις από κοντά, έχοντας καλές κινήσεις στο «ζωγραφιστό». Χρησιμοποιεί εξαιρετικά το κορμί του, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως για τα «κυβικά» του έχει καλή πάσα, διαβάζοντας το γήπεδο είτε από το χαμηλό ποστ είτε από μέση απόσταση.

Το μεγαλύτερο ίσως μειονέκτημα του Γάλλου είναι πως δεν έχει καθόλου παιχνίδι με πρόσωπο στο καλάθι, καθώς πολύ σπάνια θα πάρει προσπάθεια έξω από το «ζωγραφιστό». Επιπλέον, σουτάρει με χαμηλό ποσοστό από την γραμμή των βολών, σουτάροντας φέτος με μόλις 66.7% (28/42).

Τέλος, ένα ακόμα μειονέκτημα είναι πως δεν μπορεί να κάτσει για αρκετό χρόνο στο παρκέ, καθώς «ξεμένει» γρήγορα από δυνάμεις. Το στιλ παιχνιδιού του, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, τον ωθεί να παίζει με επαφές σε ένα πιο physical game, με αποτέλεσμα να κουράζεται και να μην μπορεί να αγωνίζεται για πάνω από 25 λεπτά.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μπρινιόλι για… πρωτάθλημα, Οντουμπάτζο από τα παλιά & Λουτσέσκου παντού: Τα 5 σημεία από το θρίλερ της Τούμπας

Κάρμο, Μπακασέτας, Λιούμπιτσιτς και Ότο: Τα περσινά… διαμάντια του χειμώνα και το πόσο εντέλει βοήθησαν

«Τίποτα δεν τελειώνει εάν δεν σφυρίξει ο διαιτητής»: Ο Παναθηναϊκός του Βιτόρια χτυπά στο φινάλε και γίνεται διεκδικητής

Άρχοντας του... clutch: Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει το 1/4 των βαθμών του στις καθυστερήσεις!

Η επανενεργοποίηση Ελίασον «φτιάχνει» τη χρονιά της ΑΕΚ

Σάκος του μποξ στην Ευρώπη & μόλις πέμπτη στο πρωτάθλημα: Τι έπαθε τέλος πάντων η Ζάλτσμπουργκ;

Με τρεις άσους δεν έχασε κανείς, αλλά πόσο συχνά θα έρχονται;

Ποιος Χάαλαντ; Ο Ίσακ τα… σπάει στην Αγγλία και είναι ο καλύτερος επιθετικός στο Νησί

Κώστας Γαλανόπουλος: Οι χίλιες ζωές που έζησε στην ΑΕΚ

Σοκαριστική δυσαναλογία στα xGoals και στο σκοράρισμα του Χάαλαντ σε 13 ματς