«H παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία θλίβεται για την απώλεια του Σενεγαλέζου θρύλου Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Μία φορά ήρωας στο Μουντιάλ, για πάντα ήρωας στο Μουντιάλ».

Ήταν 29 Νοεμβρίου του 2020, όταν η τραγική είδηση του αιφνίδιου θανάτου του ποδοσφαιρικού ήρωα ενός ολόκληρου έθνους έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε ηλικία μόλις 42 ετών, νικημένος από τη σπάνια ασθένεια ALS. Ένας παίκτης που έστω και στη μία σεζόν (2010-11) παρουσίας του στα ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ, πρόλαβε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του μέσω της ποδοσφαιρικής του κλάσης.

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τον αδόκητο χαμό του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, επαναφέρει τη θλίψη στη μνήμη των φίλων της «Ένωσης» (κι όχι μόνο, προφανώς). Ωστόσο, ταυτόχρονα, το μυαλό των τελευταίων πηγαίνει -αναπόφευκτα- και στο πόσο αναγκαίος θα ήταν ένας ποδοσφαιριστής με τα χαρακτηριστικά του στο φετινό σύνολο της αγαπημένης τους ομάδας.



Οι περγαμηνές και η… ρίμα με την Τούμπα



Δεν άργησε να λάβει την αγάπη και τον θαυμασμό των φίλων της ΑΕΚ. Εξάλλου, το βιογραφικό του αν μην τι άλλο τους επέτρεπε να αισιοδοξούν ότι η ομάδα τους προσέθετε κάτι παραπάνω από μια αξιόλογη μονάδα στα χαφ της: Από τη μία, η πενταετής του παρουσία -και μάλιστα ως βασικός- στα γήπεδα της Premier League με τις φανέλες των Φούλαμ και Πόρτσμουθ. Από την άλλη, οι 62 συμμετοχές και τα έντεκα τέρματά του με τη εθνική ομάδα της Σενεγάλης. Σημαντικότερα όλων τα τρία γκολ που πέτυχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, όπου και συστήθηκε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όταν σκόραρε επί της Γαλλίας, σοκάροντας τους «τρικολόρ» (1-0).

Περίπου 100 οπαδοί του «δικεφάλου» βρέθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11 Ιουλίου του 2010. Η υποδοχή που επιφύλασσαν στον Ντιόπ αποθεωτική, με την προτροπή για… ενισχυμένη απόδοση στο γήπεδο της Τούμπας -ελέω και της ρίμας που έκανε το γήπεδο του ΠΑΟΚ με το όνομά του- να κυριαρχεί.



Υπεραπαραίτητος στη σημερινή ΑΕΚ



Η ΑΕΚ προχώρησε σε ολική αναδόμηση του ρόστερ της κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί και στο έως τώρα ξεκίνημά της στη σεζόν, οι ελλείψεις στον χώρο του κέντρου είναι εμφανείς. Άλλοι κάνουν λόγο για ανάγκη απόκτησης ενός δημιουργικού χαφ, άλλοι για έναν καλύτερο στο ανασταλτικό κομμάτι, ώστε να καλουπώσει και την αδυναμία της «Ένωσης» στο αμυντικό τρανζίσιον. Υπάρχουν κι εκείνοι, βέβαια, που επιθυμούν διπλή μεταγραφική ενίσχυση.

Ο Ντιόπ έβγαλε το… ψωμί του κυρίως ως εξάρι μπροστά από τα στόπερ, ωστόσο μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια και στις δύο θέσεις. Κυρίως, όμως, διέθετε την απόλυτη ισορροπία χαρακτηριστικών που απαιτούσε ο νευραλγικός αυτός χώρος του γηπέδου.

Τα χαρακτηριστικά του Ντιόπ που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ΑΕΚ:

* Προσωπικότητα: Πέρα από το εάν η «Ένωση» έχει ή όχι τους κατάλληλους αγωνιστικά παίκτες για τον άξονά της, το σίγουρο είναι ότι δεν διαθέτει κάποιον με την προσωπικότητα που χρειάζεται ο χώρος του κέντρου, προκειμένου να διαχειρίζεται τον ρυθμό του αγώνα αλλά να καθοδηγεί και τους συμπαίκτες του. Η εμπειρία και οι παραστάσεις του ήταν τέτοιες εξάλλου, που μπορούσε να ζητήσει από τον πάγκο της ομάδας να… ηρεμήσει, μετά από γκολ σε τελικό Κυπέλλου, ώστε να μην μεταφερθεί νευρικότητα στους παίκτες (fun fact, μετά το 1-0 του Λυμπερόπουλου στον νικηφόρο τελικό της ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο το 2011).



* Αντίληψη του χώρου - Συνεισφορά στην αμυντική λειτουργία: Σίγουρα, ο Ντιόπ δεν είχε ως προσόν του την ταχύτητα (εάν ερχόταν πιο νέος ίσως και να συνέβαινε). Όμως, διέθετε τέτοια αντίληψη του χώρου και το πού πρέπει να κινηθεί, ώστε να είναι πανταχού παρών προσφέροντας καταλυτικές λύσεις στα μεσοδιαστήματα. Οι συγκεκριμένες αμυντικές αδυναμίες που παρουσιάζει η ΑΕΚ, καθιστούν απαραίτητα και τα λεγόμενα «τρεχαντήρια». Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται κι εκείνος που θα τα καθοδηγήσει και αν μην τι άλλο σε αυτό ήταν εξαιρετικός. Κομβική η παρουσία του σε κλειστούς χώρους, με επιβλητικά και δυναμικά μαρκαρίσματα. Μάλιστα, παρά το ογκώδες σώμα του, δεν απέφευγε να καταφύγει σε τάκλιν. Το ακριβώς αντίθετο.







* Βοήθεια στην κυκλοφορία: Η ανάγκη της ΑΕΚ για ένα οκτάρι «φωνάζει». Δεν ήταν κλασικό τέτοιο ο Ντιόπ. Διέθετε, ωστόσο, στοιχεία, τα οποία θα ήταν ευεργετικά για το σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη: Πάσα με τη μία, ωραίο μοίρασμα του παιχνιδιού και ξεδίπλωμα της επίθεσης, ηρεμία στην κυκλοφορία της μπάλας. Μπορούσε να δώσει ρυθμό στο παιχνίδι της ομάδας.



* Σωματοδομή: Είναι το πιο προφανές χαρακτηριστικό του κι ας αναφέρεται τέταρτο. Πραγματικό ΤΕΙΧΟΣ! Με ύψος 1.94μ. και σώμα… ντουλάπας, ήταν πραγματικά ΑΝΙΚΗΤΟΣ στον αέρα, σχεδόν τρομακτικός. Καθάριζε τα πάντα στο ψηλό παιχνίδι, αποτελώντας τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων σ' αυτόν τον τομέα, ειδικά στις στατικές φάσεις. Σπάνια θα έβλεπες βολέ τερματοφύλακα προς το κέντρο να μην καταλήξει στο κεφάλι του. Τόσο σημαντικός και για τις δεύτερες μπάλες, για τις οποίες ο Γιαννίκης φωνάζει στους παίκτες του.

Ταυτόχρονα, ο όγκος του του επέτρεπε να κρατά με εκπληκτική άνεση την μπάλα, χωρίς να είναι και ο πιο μπαλαδόρος ποδοσφαιριστής που κυκλοφορούσε.

«Έμπλεκες σωματικά μαζί του και έχανες τον χρόνο σου. Πάντα το έβρισκα άβολο να παίζω εναντίον του», σημείωσε εσχάτως ο θρυλικός Πολ Σκόουλς, όταν κλήθηκε να απαντήσει για το ποιοι αντίπαλοι χαφ τον είχαν δυσκολέψει περισσότερο στην Premier League (Πατρίκ Βιεϊρά και Ρόμπι Σάβατζ οι άλλοι δύο).



* Συμμετοχή στο σκοράρισμα: Συνολικά τέσσερα τέρματα είχε πετύχει με την ΑΕΚ. Έχει ανάγκη η «Ένωση» να βρίσκει γκολ από τα χαφ της. Τομέας, στον οποίο ειδικευόταν ο Ντιόπ: Τρομερό δεξί σουτ, γερό πάτημα στο έδαφος και άλμα στον… Θεό, για να πάρει την κεφαλιά στα αντίπαλα καρέ.





Την ίδια στιγμή, είχε και δύο ασίστ στο ενεργητικό του. Μάλιστα, εκείνη με την «ντρίπλα» στο καπνογόνο στο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (για το μετέπειτα πάρε-βάλε στον Μπλάνκο) αποτελεί και το highlight του στα «κιτρινόμαυρα» πεπραγμένα του.



* Ταπεραμέντο: Εάν και το παρουσιαστικό του δεν σε προϊδέαζε, επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα πράο -κι εντός αγωνιστικού χώρου- ποδοσφαιριστή. Παρόλα αυτά, μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε χρόνο dt σε… τσαμπουκαλή, προκειμένου να υπερασπιστεί κάποιον συμπαίκτη του. Όπως είχε κάνει και με τον δυναμικό Πάμπλο Γκαρσία στην Τούμπα (προσπαθώντας να τον ηρεμήσει αρχικά βέβαια).



Η ΑΕΚ δεν διαθέτει χαφ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ωστόσο τουλάχιστον είναι στο χέρι της να αποκτήσει. Εκείνο που, δυστυχώς, δεν γίνεται να αλλάξει, είναι το ότι ο Ντιόπ δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Έτσι… γύρισε τον διακόπτη: Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού με αριθμούς

Πίτσι για Ρουί Βιτόρια στο sport-fm.gr: «Ιδανικός για τον Παναθηναϊκό, θα τον λατρέψουν»!

Σακίλ ΜακΚίσικ: Ο game changer του Ολυμπιακού, καλύτερος από ποτέ

Μπαριέντος στο sport-fm.gr: «Καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ ο Βιτόρια - Ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό»

Ρουί Βιτόρια: Η δουλειά που δεν κρίνεται μόνο από τίτλους και η ιστορία με τον βιολιστή

«Δεν είμαι ήρωας, αλλά ξέρω τι είναι σημαντικό στη ζωή»: Η τραγωδία που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Ρουί Βιτόρια

Τι να πει και ο… Λεβαντόφσκι: Ήταν, τελικά, ληστεία το ότι δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους;

Μπερνάρ στο sport-fm.gr: «Από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου ο Παναθηναϊκός - Δεν θα σταματήσω να τον υποστηρίζω»!

Φεράντο, Παντελίδης, Ράσταβατς: Έκαναν… σεφτέ κόντρα στους αντιπάλους τους!

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα την «αναγκάζει» να αισιοδοξεί ότι το… πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

TAGS: A.E.K.