Η αλήθεια είναι ότι με το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού δεν… πλήττεις ποτέ, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή προκύπτουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία αφορά τη μεταγραφή του Νεμάνια Νέντοβιτς στον Ερυθρό Αστέρα.

Εντελώς απρόσμενα λοιπόν και με συνοπτικές διαδικασίες, ο Σέρβος γκαρντ κίνησε γη και ουρανό για να επιστρέψει στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, κάτι που προκάλεσε απορίες από τη στιγμή που έδειχνε διατεθειμένος να ηγηθεί της νέας προσπάθειας του «τριφυλλιού». Τουλάχιστον βάσει όσων υποστήριζε ο ίδιος μέσω social media.

ΟΚ, επαγγελματίας είναι ο Νέντοβιτς και επέλεξε να γυρίσει στην αγαπημένη του ομάδα. Το αποδεχόμαστε και προχωράμε παρακάτω. Δεν χρειάζεται να φέρουμε την καταστροφή, ούτε μιζέρια και εσωστρέφεια για τη φυγή ενός παίκτη. Το θέμα είναι ότι ο «εκβιαστικός» τρόπος από την πλευρά του ατζέντη δεν ήταν ο… πρέπον και δεν άρεσε καθόλου στους ιθύνοντες της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός όμως έχει επιβιώσει και έχει αντέξει από πολύ (και πολλές) χειρότερες καταστάσεις ή αποχωρήσεις παικτών και προπονητών. Δεν θα κάτσει να… σκάσει επειδή έφυγε ο Σέρβος γκαρντ. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ο 31χρονος ομόρφυνε πολύ και γλύκανε με την ποιότητά του το προβληματικό παιχνίδι της ομάδας αυτή τη διετία και προσέφερε τις περισσότερες από τις (λίγες) καλές στιγμές στους φίλους του «τριφυλλιού» σε αυτό το διάστημα.

Το φαρμακερό του jump shoot, οι… τριποντάρες από τα 8 και 9 μέτρα (όπως εκείνο μπροστά στον Φαλ, στο ΣΕΦ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος), οι πιρουέτες και τα «ζογκλερικά» του, αλλά και τα εξαιρετικά τελειώματά του στο αντίπαλο καλάθι ήταν μερικά από αυτά που θα θυμόμαστε από εκείνον. Υπήρχαν όμως και κάποιες αρνητικές στιγμές, καθώς στις κακές βραδιές του ήταν σχεδόν καταστροφικός για την ομάδα, ενώ είχε και τη γνωστή ευπάθεια στους τραυματισμούς.



Από τη δική τους πλευρά, οι «πράσινοι» στήριξαν όσο περισσότερο μπορούσαν τον Νέντοβιτς αυτή τη διετία. Τόσο στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε την πρώτη σεζόν, όσο και στους τραυματισμούς που προέκυψαν όλο αυτό το διάστημα. Τον πίστεψε, τον εμπιστεύτηκε και γι’ αυτό τον λόγο ανανέωσε το συμβόλαιό του για δύο ακόμα χρόνια. Φυσικά και ο Σέρβος έδωσε όσα μπορούσε στην ομάδα.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν το «τριφύλλι» βγαίνει κερδισμένο ή χαμένο από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τον αντικαταστάτη του, αλλά και από τις κινήσεις που θα γίνουν για ολοκληρωθεί το παζλ του ρόστερ. Και στο τέλος της… ημέρας από το τι θα πράξει η ομάδα στο παρκέ. Ας δούμε και τα υπόλοιπα δεδομένα.

Καταρχάς, απώλεσε έναν ποιοτικότατο παίκτη (τον πιο ποιοτικό του), με χαρίσματα που δεν συναντάς εύκολα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έναν παίκτη με πολλά… κιλά μπάσκετ μέσα του, που μπορούσε να κάνει τη διαφορά και είχε μοναδική «σύνδεση» με το αντίπαλο καλάθι. Αντιστάθμισμα είναι το γερό βαλάντιο που προκύπτει από το συμβόλαιο και το buy out του Σέρβου (περί το ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά), που του επιτρέπει να ενισχυθεί.

Συν τοις άλλοις, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει στο ρόστερ του έναν δυσαρεστημένο παίκτη. Ορθώς έπραξε λοιπόν και δεν στήλωσε εμπόδια στην αποχώρησή του. Από την άλλη, οι «πράσινοι» έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν μια ομάδα που δεν θα είναι τόσο εξαρτημένη από τις προσωπικές εμπνεύσεις του Νέντο. Αρνητικό φυσικά ότι ξεκινάει πάλι από την αρχή τον σχεδιασμό του και χάνει έναν παίκτη που είχε δεθεί με τους φιλάθλους της ομάδας.

Περί Ράντονιτς


Να αναφερθούμε και λίγο στην πρόσληψη του Μαυροβούνιου τεχνικού. Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» κινήθηκαν στοχευμένα και υπομονετικά στην περίπτωσή του και στο τέλος βγήκε κερδισμένοι. Δεδομένα, ο 52χρονος αποτελούσε την καλύτερη δυνατή επιλογή από τους διαθέσιμους -ελεύθερους- προπονητές, αφού δεν μπορούσε να «σπάσει» συμβόλαια (π.χ. Πασκουάλ).



Είναι γνωστό ότι οι ομάδες του Ράντονιτς είναι σκληροτράχηλες, συμπαγείς και στηρίζονται στην πιεστική τους άμυνα. Σε αυτό το κομμάτι, περιμένουμε να δούμε κάτι ανάλογο με τον Παναθηναϊκό της πρώτης θητείας του Πεδουλάκη. Από την άλλη, θα έχει ενδιαφέρον τι προσαρμογές θα κάνει στον τρόπο παιχνιδιού του ο έμπειρος προπονητής, που πλέον έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Στα πλεονεκτήματα του Μαυροβούνιου ότι είναι «ψημένος» στον πρωταθλητισμό, γνωρίζει πολύ καλά από ντέρμπι-φωτιά (και την πίεση που τα συνοδεύουν), ενώ έχει αποκτήσει πλέον και τεράστια εμπειρία από την Ευρωλίγκα.

Η περιβόητη κανονικότητα


Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μπει στη ζωή όλων όσων ασχολούνται με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό η λέξη «κανονικότητα», με αφορμή ένα ποστάρισμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Καταρχάς, είναι δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ενεργοποιήθηκε εκ νέου και δηλώνει παρών στην επόμενη μέρα του «οργανισμού», κάτι που θα αποτελέσει εχέγγυο όσον αφορά το οικονομικό σκέλος.

Από ‘κει και πέρα, ανέφερε ότι θα επαναφέρει την κανονικότητα στο ελληνικό μπάσκετ και ότι τα καλύτερα έρχονται για το «τριφύλλι». Ειδικά για το δεύτερο σκέλος, θα πούμε «μακάρι» να συμβεί και άμεσα. Για τους «πράσινους» όμως η κανονικότητα θα έρθει μόνο με την ισχυροποίηση του ρόστερ και με το χτίσιμο μιας ομάδας που θα πάψει να αποτελεί τον φτωχό συγγενή της Ευρωλίγκας.



Έχουμε σημειώσει και παλιότερα ότι εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των «εσόδων-εξόδων», τα δύο τελευταία χρόνια ήταν μαρτυρικά για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ένα… υπερωκεάνιο σαν τον «Εξάστερο» έπλεε ακυβέρνητο, με συνέπεια πολλές βαριές ήττες, αλλά και την πανταχόθεν έλλειψη σεβασμού προς το «τριφύλλι». Από διαιτητές μέχρι παράγοντες. Άλλωστε και ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ανάρτησή του ανέλαβε τις ευθύνες που τον βαραίνουν για την κατάσταση της ομάδας.

Επίσης, η επιλογή για το ξήλωμα των πάντων (Πρίφτης, Διαμαντίδης, Αλβέρτης, Παππάς) τον Απρίλιο δεν βγήκε σε καλό βάσει αποτελεσμάτων, αφού οι «πράσινοι» ήταν ακόμα… λιγότερο ανταγωνιστικοί στους τελικούς με τον Ολυμπιακό και σύρθηκαν στη σειρά με τη Λάρισα. Τώρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα του οργανισμού. Να επανέλθει ο Παναθηναϊκός στα γνωστά του στάνταρ και να επιστρέψει μεταξύ των ομάδων που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα…

Υ. Γ. Ο κύριος Λιόλιος έδωσε μια συνέντευξη Τύπου προ ημερών, στην οποία απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα πιο σημαντικά ερωτήματα που του τέθηκαν.

Υ. Γ. 2 Σίγουρα έγιναν λάθη στον σχεδιασμό του περασμένου καλοκαιριού, ωστόσο δεν υπήρχε και η ανάλογη οικονομική ευχέρεια για να «μακιγιαριστούν» οι όποιες αστοχίες και να ληφθούν καλύτερες αποφάσεις όσον αφορά τη στελέχωση του ρόστερ. Εκτός αν θεωρούμε ότι είναι εύκολο να βρεις playmaker από το πάνω ράφι με 300-400 χιλιάδες ευρώ ή ότι με τα 180 χιλιάδες ευρώ του Φλόιντ, μπορείς να βρεις αξιόλογο backup του Παπαγιάννη. Σίγουρα πάντως θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ο Ντιαλό, ο οποίος δεν αξιολογήθηκε σωστά και πήγε στη Μονακό, όπου απέδειξε τη χρησιμότητά του.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube