«Αν θες να είσαι ομάδα που έχει φιλοδοξίες για το πρωτάθλημα πρέπει να νικάς αυτά τα παιχνίδια». Αυτή την ατάκα είπε ο Τζέριαν Γκραντ μιλώντας στην κάμερα της NOVA μετά τη 14η συνεχόμενη ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα στην Καταλονία. Ο Αμερικανός έχει και δίκιο και άδικο. Από τη μία πλευρά, πράγματι αυτά τα ματς είναι που ξεχωρίζουν τις σπουδαίες από τις καλές ομάδες. Από την άλλη, ούτε πέρυσι πέρασε το σύνολο του Εργκίν Αταμάν από τη Βαρκελώνη, όμως την πήρε την Ευρωλίγκα.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν το «τριφύλλι» φέρει στην Ευρωλίγκα τον Νίκολα Γιόκιτς, τον Στεφ Κάρι και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα βρει τον τρόπο να ηττηθεί στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Το συγκεκριμένο γήπεδο, που δεν είναι δα και... κολαστήριο, έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «κακό δαίμονα» του Παναθηναϊκού, λες και το «κάρμα» του παίρνει πίσω τις σπουδαίες «παραστάσεις» που έχει δώσει εκεί στο παρελθόν.

Το ανησυχητικό δεν είναι η ήττα, αλλά το πώς ήρθε αυτή. Άλλωστε, αν ρωτούσε κανείς οποιονδήποτε φίλο του Παναθηναϊκού ποιο παιχνίδι της Regular Season θεωρεί πιο πιθανό να συνδυαστεί με αρνητικό αποτέλεσμα, πιθανότατα η πρώτη του απάντηση θα ήταν αυτό στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Όμως, η εικόνα που έδειξαν οι «πράσινοι» στο δεύτερο μέρος μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με αυτή πριν το σερί πέντε νικών που άλλαξαν τελείως το αφήγημα της φετινής σεζόν για την ομάδα. Και αυτό μόνο καλό δεν είναι.



Πριν φτάσουμε εκεί, όμως, να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Το πρώτο ημίχρονο του «επτάστερου» μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνει αν θέλει να γίνει «οκτάστερος». Ο Παναθηναϊκός «μπλόκαρε» τους περιφερειακούς της Μπαρτσελόνα, δεν της επέτρεψε να βρει ούτε σπιθαμή χώρου να τρέξει, απέφυγε τα λάθη και ανανέωσε πολλές επιθέσεις, κερδίζοντας κατά κράτος τους γηπεδούχους στο λεγόμενο «hustling» και δείχνοντας ικανός να σπάσει επιτέλους την... κατάρα της Βαρκελώνης.

Κι ενώ φαινόταν ότι οι «πράσινοι» είχαν βρει τον τρόπο για να πάρουν τη νίκη, στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν ακριβώς τα αντίθετα. Φυσικά, η βελτίωση των Καταλανών ήταν αισθητή, όμως αυτό δεν δικαιολογεί το πόσο εύκολα έχασε η ομάδα του Εργκίν Αταμάν την αψεγάδιαστη συγκέντρωση που έδειξε στο πρώτο μέρος. Τα 2 λάθη του πρώτου ημιχρόνου έγιναν 7 στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι 30 πόντοι της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο έγιναν 29 στο τρίτο δεκάλεπτο. Τα 0 τρίποντα των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος έγιναν 6 στην τρίτη περίοδο.

Προφανώς, κάποια στιγμή οι «μπλαουγκράνα» θα βελτίωναν το ποσοστό τους. Όμως, ο Παναθηναϊκός τους το έκανε πολύ εύκολο στην τρίτη περίοδο με αρκετούς τρόπους. Αρχικά, έχασε την ένταση στην περιφερειακή άμυνα που έδειξε στο πρώτο 20λεπτο, με αποτέλεσμα οι γκαρντ της Μπαρτσελόνα και κυρίως ο Νταρίο Μπριθουέλα να αρχίσουν να βρίσκουν ρυθμό. Τα πολλά λάθη επέτρεψαν στους γηπεδούχους να βρουν αρκετούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, και επίσης πολυάριθμα ελεύθερα σουτ. Οι μέχρι τότε υποτονικοί 7.000 Καταλανοί οπαδοί άρχισαν να κερδίζουν τη μάχη με τους 1.500 φίλους του Παναθηναϊκού και το «νερό» μπήκε στο «αυλάκι».



Παράλληλα, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε τη μία κακή επιλογή μετά την άλλη στην επίθεση. Μετά από ένα διάστημα στη «ζώνη του λυκόφωτος», ο Κέντρικ Ναν όχι μόνο δεν έβαλε 25+ πόντους, αλλά έκανε πιθανώς το χειρότερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, έχοντας 7 πόντους με 3/15 σουτ και λάθη που κόστισαν στην οικονομία του αγώνα. Είναι σίγουρα ανησυχητικό για μία ομάδα με τόσο ταλέντο, πως γνωρίζει ήττα κάθε φορά που ο σούπερ σταρ της δεν είναι σε καλό βράδυ. Ακόμη και γι' αυτόν τον υπερπαίκτη, οι 25 πόντοι σε κάθε αγώνα είναι κάτι πολύ δύσκολο, και οι «πράσινοι» χρειάζονται plan-b για τις μέρες που ο πρώην NBAer δεν μπορεί να κουβαλήσει το σκοράρισμα.

Και κάπου εκεί, έρχονται οι πολλές και ανησυχητικές ομοιότητες με παιχνίδια του Παναθηναϊκού από το δύσκολο διάστημα στις αρχές του Δεκέμβρη. Στο πρώτο παιχνίδι που «στράβωσε» μετά από καιρό, οι «πράσινοι» παραδόθηκαν πολύ γρήγορα στα «νεύρα». Φυσικά, το physical game της Μπαρτσελόνα έπαιξε τον ρόλο του, αλλά για να γίνεις πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα πρέπει να απαντάς σε αυτό το παιχνίδι με το ίδιο ακριβώς «νόμισμα» και όχι να το αφήνεις να χαλάσει το «μυαλό» σου.

Επίσης, μετά από καιρό, ο Κέντρικ Ναν άρχισε να τα βάζει με τους διαιτητές και είχε μία μικρή «μανούρα» με τον Κέβιν Πάντερ. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε ηρεμήσει αισθητά το τελευταίο διάστημα, όμως η σκληρή άμυνα των Καταλανών στα όρια του φάουλ (τα οποία μερικές φορές ξεπεράστηκαν) τον έκανε πάλι να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, κάτι το οποίο συνετέλεσε στην κακή του εμφάνιση. Ο Ναν είναι ο καλύτερος εαυτός του, όταν έχει το απόλυτο straight face και δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά το αντίπαλο καλάθι.

Κάπως έτσι, στο φινάλε είχαμε εικόνες που θύμισαν Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Ο πρώην ΝΒΑer αποβλήθηκε με 5 φάουλ όντας έξαλλος με την αντιμετώπισή του από τη διαιτησία, ο Αταμάν έκανε μετά το ματς δηλώσεις περί αμερικάνικου ποδοσφαίρου και οι «πράσινοι» απέτυχαν να πάρουν μία νίκη που θα πιστοποιούσε με εμφατικό τρόπο ότι αποτελούν ακόμη την team to beat στην Ευρωλίγκα.

Φυσικά, μία ήττα σε ένα τόσο δύσκολο γήπεδο δεν αναιρεί τις τρομερές εμφανίσεις του προηγούμενου διαστήματος. Οι πέντε σερί νίκες με τρεις 100άρες (και μία 96άρα) αποτελούν μία διόλου ευκαταφρόνητη συγκομιδή και επανέφεραν ορθώς τον ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι τέσσερα από τα πέντε αυτά ματς ήταν στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει τώρα να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να παίξει σαν «επτάστερος» και μακριά από το «κάστρο» του, καθώς στο πρώτο πολύ απαιτητικό «τεστ» έμεινε... μετεξεταστέος. Το θετικό γι' αυτόν είναι ότι έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία την Παρασκευή στη Βιτόρια...

Υ.Γ.: Αν μπορεί κάτι να κρατήσει ο Παναθηναϊκός από αυτό το παιχνίδι, είναι η «πιστοποίηση» πως ο Τσεντί Οσμάν έχει βρει για τα καλά τον ρυθμό του. Ο Τούρκος φόργουορντ ήταν τρομερά aggresive σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έδειξε τον «τσαμπουκά» που απαιτείται σε τέτοια ματς. Αν έβαζε και τις βολές θα είχε κάνει... ρεκόρ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube