Τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου στην Τουρκία, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ διατήρησε τα… σκήπτρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που έγινε στα γήπεδα της Ισπανίας.
Για δεύτερη σερί διοργάνωση η Team USA κατέβασε την… αφρόκρεμά της που αποτελούνταν από παίκτες όπως Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντέρικ Ρόουζ, Κένεθ Φαρίντ, Κάιρι Ίρβινγκ, Τζέιμς Χάρντεν και Άντονι Ντέιβις κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο για πέμπτη φορά στην ιστορία της και μάλιστα αήττητη με ρεκόρ 9-0. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έγιναν η τρίτη χώρα που έφτασε σε back-to-back κατάκτηση του χρυσού σε Παγκόσμιο μετά τις Βραζιλία (1959 και 1963) και Γιουγκοσλαβία (1998-2002).
Το ασημένιο μετάλλιο σε εκείνο το Παγκόσμιο είχαν πάρει οι Σέρβοι, ενώ το χάλκινο πήγε στη Γαλλία και ήταν το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση.
Από ‘κει και πέρα, στη διοργάνωση του 2014 έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα Ανδρών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στα 19 του και ως δευτεροετής στο ΝΒΑ με τους Μπακς ο «Greek Freak» δεν είχε γίνει ακόμη ο λαμπερός αστέρας που θαυμάζει όλος ο πλανήτης τώρα. Η «επίσημη αγαπημένη» ήταν στον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου και με βάση την εικόνα της είχε ανοίξει η… όρεξη για διάκριση. Κι αυτό γιατί, σε ένα γκρουπ με Κροατία, Αργεντινή, Σενεγάλη, Πουέρτο Ρίκο και Φιλιππίνες, το συγκρότημα του Φώτη Κατσικάρη τερμάτισε στην πρώτη θέση και αήττητο, κάνοντας το 5-0.
Ωστόσο, στην πρώτη φάση των νοκ άουτ και συγκεκριμένα στους «16» η πορεία της Ελλάδα σταμάτησε εκεί. Αντίπαλος της «επίσημης αγαπημένης» ήταν η Σερβία. Με κορυφαίους τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς νίκησε με το άνετο 90-72 και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά, με την Ελλάδα να τερματίζει στην 9η θέση.
Οι Σέρβοι επιβεβαίωσαν και στη φάση των «8» τον ρόλο του φαβορί, συντρίβοντας 84-56 τη Βραζιλία. Από ‘κει και πέρα, πήραν εύκολα το εισιτήριο για τα ημιτελικά και οι ΗΠΑ και Λιθουανία, απέναντι σε Σλοβενία και Τουρκία αντίστοιχα. Ωστόσο, η έκπληξη έγινε στο ματς ανάμεσα στη Γαλλία και την οικοδέσποινα Ισπανία. Σε ένα παιχνίδι πολύ χαμηλού ρυθμού, αλλά τη «φούρια ρόχα» πολύ κατώτερη του αναμενόμενου, οι «τρικολόρ» επικράτησαν 65-52.
Ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λιθουανία ήταν μία… παράσταση για έναν ρόλο από την Team USA, η οποία έφτασε στη νίκη με το εμφατικό 96-68. Ο άλλος ημιτελικός με τη Σερβία και τη Γαλλία ήταν μία πραγματική «μάχη» και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί και στη φάση των ομίλων, με τους «τρικολόρ» να παίρνουν τη νίκη με μία βολή στο τέλος του Ζοφρέ Λοβέρν με σκορ 74-73. Ωστόσο, στο νοκ άουτ ματς ήταν η σειρά των Βαλκάνιων να… απαντήσουν. Εκεί, οι Σέρβοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους στα κρίσιμα σημεία και επικρατώντας 90-85, προκρίθηκαν στον τελικό.
Στον τελικό, οι ΗΠΑ δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους Σέρβους και φτάνοντας στη νίκη με το εντυπωσιακό 129-92, κατέκτησαν το τρόπαιο. Για την Team USA οκτώ παίκτες είχαν διψήφια αριθμό πόντων, με τους Ίρβινγκ και Χάρντεν να ήταν κορυφαίοι με 26π. και 23π. αντίστοιχα.
Αντίθετα, πολύ μεγάλο ματς έγινε στον μικρό τελικό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λιθουανία. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή μέχρι το τέλος, με τους «τρικολόρ» να παίρνουν την οριακή νίκη με σκορ 95-93 και να πανηγυρίζουν το χάλκινο μετάλλιο. Κορυφαίος ήταν ο Νικολά Μπατούμ με 27 πόντους.
Τα highlights του μικρού τελικού
Αναφορικά με τα βραβεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, ο Κάιρι Ίρβινγκ αναδείχθηκε MVP. Ο Αμερικανός γκαρντ ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 12,1 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ και 1,9 κλεψίματα, αλλά τις καλύτερές του εμφανίσεις έκανε στα δύο τελευταία ματς. Ο Ίρβινγκ ήταν φυσικά και στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τον συμπατριώτη του Κένεθ Φαρίντ, τον Γάλλο Νικολά Μπατούμ, με τον Σέρβο Μίλος Τεόντοσιτς και τον Πάου Γκασόλ από την Ισπανία.
Επίσης, στο Παγκόσμιο του 2014 γράφτηκε μία πολύ όμορφη ιστορία από τους Φινλανδούς φιλάθλους. Μπορεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας να έκανε μόλις μία νίκη στη διοργάνωση, ωστόσο πάνω από 10.000 συμπατριώτες τους έδωσαν τον δικό τους… χρώμα στο Μπιλμπάο, όπου έδρευε ο όμιλος της ομάδας τους.