Τελικά ισχύει το γεγονός πως στην αυλαία του μεταγραφικού παζαριού προκύπτουν καλύτερες ευκαιρίες ή είναι μύθος;

Μια ομάδα που παίζει καταμεσής του καλοκαιριού προκριματικά, αξίζει να περιμένει το φινάλε των μεταγραφών ή πρέπει να έχει κλείσει όλες τις τρύπες της από νωρίς;

Είναι εύκολο για έναν ελληνικό σύλλογο να προσεγγίσει «καλούς» ποδοσφαιριστές χωρίς εγγυημένη παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Ο Ολυμπιακός «τρέχει» να καλύψει πολλά κενά λίγο πριν τραγουδήσει η «χοντρή κυρία» και το ρεπορτάζ αναφέρει πως πάει για τέσσερις έως δέκα μεταγραφές.

Οι Πειραιώτες ψωνίζουν συνήθως με μεγάλη συχνότητα τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού. Το sport-fm.gr θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν στο φινάλε, υπενθυμίζοντας πως φέτος, οι ελληνικές ομάδες έχουν δικαίωμα μεταγραφής μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και ελεύθερων παικτών μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτοί που ανήκουν ακόμα στον Ολυμπιακό


Ο Γκάρι Ροντρίγκες αποκτήθηκε πέρυσι, ως ελεύθερος. Αν και έχει παρουσιάσει αρκετές «εκλάμψεις» και το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο, οι συχνοί τραυματισμοί του, δεν τον έχουν αφήσει να βοηθήσει πραγματικά την ομάδα του. Αποτελεί τον μοναδικό παίκτη της λίστας που αγωνίζεται ακόμα στον σύλλογο.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μαμαντού Κανέ, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του κόντρα στον Ολυμπιακό, στις αναμετρήσεις με την Νέφτσι Μπακού και οι ιθύνοντες του συλλόγου έσπευσαν να τον αποκτήσουν. Αν και παρέμεινε δανεικός στην ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, γύρισε άρον-άρον τον χειμώνα για να γίνει μια έξτρα λύση στη μεσαία γραμμή, ελέω και Κυπέλλου εθνών Αφρικής. Πρόσφατα τον δάνεισε στην κυπριακή Πάφο.



Υπό το ίδιο στάτους έφυγε και ο Μάξι Λοβέρα για τον Ιωνικό. Ο Αργεντινός, αποκτήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας του. Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν μέχρι τέλους την επένδυση τους, ύψους 3,3 εκατομμύρια ευρώ, γι' αυτό και παραχωρείται δανεικός ο ποδοσφαιριστής τα τελευταία χρόνια αντί να παραχωρηθεί με μεταγραφή.

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με την παρουσία του στον σύλλογο, αλλά ανήκει ακόμα στο δυναμικό της ομάδας είναι ο Πορτογάλος Πέπε. Ο 25χρονος, αποκτήθηκε από τη Βιτόρια Γκιμαράες, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η παρουσία του με τα «ερυθρόλευκα», έδειξε πως πρόκειται για έναν νωθρό και χωρίς ένταση στο παιχνίδι του παίκτη.

Αυτοί που δεν απέδωσαν


Παρόμοια περίπτωση με τον Πέπε είναι και ο συμπατριώτης του Τιάγκο Σίλβα. Ο 29χρονος, γεννημένος στην Λισσαβώνα, αγωνίστηκε κυρίως ως επιτελικός μέσος και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για την τεχνική του. Του έλειψε όμως η διάρκεια και απέφευγε να «βάλει τα πόδια του στη φωτιά».

Ο Ντρίσα Ντιακιτέ, μετακόμισε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2012. Ο παίκτης από το Μάλι, ήταν ένα πραγματικό «εργαλείο», στην προηγούμενη ομάδα του, Νις. Ο 37χρονος όμως πλέον, «πολυθεσίτης», αγωνίστηκε σε μόλις 10 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και δεν δικαίωσε επ ουδενί το βιογραφικό του.

Ο Μπρούνο Βιάνα, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πάουλο Μπέντο, που γνώριζε τον παίκτη από την κοινή τους παρουσία στη Κρουζέiρο. Τα προβλήματα όμως που υπήρχαν εκείνη την χρονιά στο αριστερό άκρο της άμυνας, ανάγκασαν τον νεαρό τότε Βραζιλιάνο να καλύψει πολλές φορές το κενό της θέσης, παρότι δεξιοπόδαρος. Στην Ελλάδα έμεινε μόλις έναν χρόνο.

Ως ανερχόμενος ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε και ο Ματίας Ναουέλ, με παραστάσεις σε Βιγιαρεάλ, Μπέτις και Μπαρτσελόνα Β’. Ο Ισπανός σε έντεκα παιχνίδια είχε απολογισμό μόλις ένα γκολ και μία ασίστ και κρίθηκε αναγκαία η παραχώρηση του ως δανεικό μεσούσης της σεζόν, στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Ο Γιασίν Μπενζιά αποκτήθηκε για να δώσει έξτρα λύσεις στο κέντρο του Ολυμπιακού. Ήταν εμφανές όμως πως ο παίκτης δεν μπορούσε να αποδώσει ως κεντρικό χαφ, καθώς και ο ίδιος προτιμούσε να παίζει πιο μπροστά. Μετά την αναμέτρηση στη Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα, για το Champions League, ο παίκτης μπήκε στο «ψυγείο» και επιστροφή δεν υπήρξε ποτέ.

Ο Μπρούνο Γκασπάρ «επωφελήθηκε» την «μανία» του Ολυμπιακού να θέλει στο ρόστερ έναν ποδοσφαιριστή να μπορεί να αγωνιστεί κάλλιστα και στις δύο θέσεις των μπακ. Προσωπική επιλογή του Πέδρο Μάρτινς που απλά «ξεκούρασε» σε κάποια παιχνίδια τους Ομάρ Ελαμπντελαουί και Τσιμίκα. Μια χρονιά αργότερα, παρόμοιο ρόλο ανέλαβε ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ, με λίγο-πολύ τα ίδια αποτελέσματα.

Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ, ήρθε πέρυσι στον Ολυμπιακό ως δανεικός από την Μπράιτον, για να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στα άκρα της άμυνας. Ο Πολωνός μπορεί να αγωνιστεί και ως δεξί μπακ και ως αριστερό. Αν και φάνηκε η διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς να εμπιστευτεί τον νεαρό, η απόδοση του, τον ώθησε πολύ γρήγορα στη Β’ ομάδα, χωρίς να εντυπωσιάσει ούτε εκεί.

Η μεταγραφή του Ρούμπεν Βινάγκρε, ως δανεικού με οψιόν αγοράς, από τη Γουλβς προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας. Ο Πορτογάλος όμως στην πραγματικότητα, δεν ενθουσιάστηκε στο ενδεχόμενο να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν έδειξε ποτέ κάποιον στοιχειώδη ζήλο για να πετύχει. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η καριέρα του παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αφού πλέον αγωνίζεται στην Premier League, με τη φανέλα της Έβερτον.

Μια από τις μεγαλύτερες «βόμβες», όλων των εποχών για το ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν η επιστροφή του Γιάγια Τουρέ. Ο Ιβοριανός που «εκτόξευσε» την καριέρα του μέσα από τις εμφανίσεις του, με τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2005/2006, γύρισε στο λιμάνι της «καρδιάς» του 13 χρόνια αργότερα. Σε ηλικία 35 χρονών όμως, το σώμα του δεν τον βοήθησε να πιάσει τα στάνταρ της απόδοσης του και έτσι μετά από τρεις μήνες, το συμβόλαιο του λύθηκε.



Ξεχωριστή περίπτωση ο Γκονζάλο Πασιένσια. Ο Πορτογάλος δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου με τα «ερυθρόλευκα», καθώς διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά του. Ο δανεισμός του από την Πόρτο έληξε πρόωρα και ο παίκτης γύρισε στην χώρα του. Φόρεσε μόλις μια φορά τη φανέλα των Πειραιωτών. Πλέον αγωνίζεται στη Θέλτα Βίγκο, ενώ την περσινή χρονιά, κατέκτησε το Europa League με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη


Ο Μπρούμα, αποκτήθηκε με το σκεπτικό να γίνει ο αντί-Ποντένσε. Τα συχνά προβλήματα τραυματισμού, αλλά και τα κακά τελειώματα των φάσεων από μέρος του, δεν δικαίωσαν σε καμία στιγμή το πλούσιο βιογραφικό του. Βέβαια υπήρξαν πολλά παιχνίδια που η απόδοση του Πορτογάλου, κρίθηκε ικανοποιητική, χωρίς όμως να καταφέρει να μπει στα «παπούτσια» του προκατόχου του.



Ένας «πόθος» χρόνων, υλοποιήθηκε την τελευταία μέρα των μεταγραφών, το καλοκαίρι του 2016. Ο Όσκαρ Καρντόσο, έγινε παίκτης του Ολυμπιακού και ο κόσμος του Ολυμπιακού «πλημμύρισε» από ενθουσιασμό. Τα μόλις τρία γκολ, η ατυχία και τα δοκάρια, στέρησαν από τον Παραγουανό την ευκαιρία να αφήσει το «στίγμα» του με τα «ερυθρόλευκα».

Τα εφτά γκολ και η μία ασίστ του Ταρίκ Ελιουνούσι, σε 36 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του ποδοσφαιριστή με τα «ερυθρόλευκα». Ο Νορβηγός, βρέθηκε σε μία χρονιά που η ομάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η «μπάλα πήρε πολλούς», με τον ίδιο να έχει ικανοποιητική παρουσία, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει.

Παρόμοια περίπτωση και ο Άλεξ Ρομάο. Ο Τογκολέζος, φόρεσε και το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού και διακρίθηκε για το πείσμα και την οξυδέρκεια του. Η ποιότητα του ήταν εμφανής αλλά για να ξεχωρίσει περαιτέρω με την παρουσία του, μάλλον έπρεπε να έχει βρεθεί στο λιμάνι κάποιες χρονιές νωρίτερα.

Αυτοί που ξεχώρισαν


Η επιμονή του Ερνέστο Βαλβέρδε για την απόκτηση του Πάμπλο Ορμπάιθ, ανάγκασε την διοίκηση να του κάνει το χατίρι, την προτελευταία μέρα του Αυγούστου του 2011. Ο «σκληροτράχηλος» αμυντικός μέσος, με την μπαλιά «διαβήτη», δικαίωσε πέρα για πέρα τον «Τσινγκούρι». Ο τρόπος που «έπαιζε» τη θέση, μνημονεύεται μέχρι σήμερα από τον κόσμο των «ερυθρόλευκων».

Μια χρονιά μόνο, αλλά αρκετή για να δείξει την ποιότητα του, για τον Ζαν Μακούν. Ο Καμερουνέζος αποκτήθηκε ως δανεικός με οψιόν εφτά εκατομμύρια ευρώ, από την Άστον Βίλα, αλλά το ποσό αυτό, κρίθηκε μεγάλο στο τέλος της χρονιάς. Με τους «ερυθρόλευκους» πραγματοποίησε 30 συμμετοχές, με δύο γκολ και δύο ασίστ, όντας καθοριστικός στην πορεία της ομάδας μέχρι τους 16 του Europa League.

Στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, η παρουσία του Τζαμέλ Αμπντούν «κρίθηκε» ως αποτυχημένη. Η δεύτερη όμως, ήταν εξαιρετική για τον Αλγερινό, που σε 38 αγώνες, βρήκε δίχτυα 11 φορές και μοίρασε 12 ασίστ. Η μοναδική του κακή στιγμή μέσα στη σεζόν, η κόκκινη κάρτα που αντίκρισε με τη Λεβάντε, στο Θιουδάδ ντε Βαλένθια, για τους 32 του Europa League.

Καλοκαίρι του 2014 και ο Ολυμπιακός αποκτά από την Άντερλεχτ, δανεικό με οψιόν αγοράς, τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος «μεγαλουργεί» με τα χρώματα των Πειραιωτών και σε συνδυασμό με το παρελθόν του, στο αδελφικό σωματείο του Ολυμπιακού, Ερυθρό Αστέρα, γίνεται σύνθημα στα χείλη του κόσμου. «Μοσχοπουλήθηκε» στην Κρίσταλ Πάλας, έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ και η επιστροφή του «μνημονεύετε», κάθε χρόνο.

Ο Μπράουν Ιντέγε «φόρτωσε» 28 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, κατά την παρουσία του στον Ολυμπιακό. Ο Νιγηριανός αγαπήθηκε από τον κόσμο χάρις ορισμένα σπουδαία τέρματα του, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε εγχώρια ντέρμπι. Έμεινε μιάμιση σεζόν και παραχωρήθηκε στην κινέζικη Τιαντζίν Τέντα για 12 εκατομμύρια ευρώ.



Τελευταία μέρα των μεταγραφών και ο Ολυμπιακός, με εισήγηση του Πέδρο Μαρτίνς, αποκτά των Ζοσέ Σα, για να αποτελέσει τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα του Ανδρέα Γιαννιώτη. Η καλή του εμφάνιση στην Ιταλία, κόντρα στη Μίλαν και το λάθος του Γιαννιώτη στην εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού με 1-0 από τον ΠΑΟΚ, έδωσαν την ευκαιρία στον Πορτογάλο τερματοφύλακα. Αυτός την «άρπαξε από τα μαλλιά» και έγινε ο «κέρβερος» κάτω από τα γκολπόστ των «ερυθρόλευκων», μέχρι το 2021, όταν και έκανε πραγματικότητα το όνειρο του να αγωνιστεί στην Premier League, με τη Γουλβς.

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube