Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με «γλυκόπικρη γεύση» την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν, αφού έδειξε μεν σαφώς βελτιωμένο αγωνιστικο πρόσωπο, όμως δεν κατάφερε να πετύχει το 2Χ2 παρόλο που έδειξε πολύ ικανός γι' αυτό στα πρώτα 35 λεπτά του αγώνα με την Αναντολού Εφές.

Το σίγουρο είναι πως το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει κάνει ήδη «άλματα» προόδου σε μερικούς τομείς του παιχνιδιού, ίσως και γρηγορότερα απ' όσο θα περίμενε κανείς. Με τόσα νέα πρόσωπα στο ρόστερ τα οποία μάλιστα άλλαξαν τις ισορροπίες στο rotation, έμοιζε πολύ πιθανό οι αυτοματισμοί να αργήσουν να έρθουν, ωστόσο από πολύ νωρίς οι Πειραιώτες παίζουν το μπάσκετ που αρέσει στον προπονητή τους σχεδόν στην εντέλεια.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε μερικά νούμερα από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός είναι τρίτος στις ασίστ κατά μέσο όρο (19,8 ανά παιχνίδι), όμως το νούμερο αυτό λέει τη μισή αλήθεια, καθώς επηρεάζεται από τη γενικότερη επιθετική συγκομιδή της ομάδας.

Το εντυπωσιακό στατιστικό είναι πως το 73,8% των εύστοχων σουτ εντός πεδιάς των «ερυθρόλευκων» προέρχεται από τελική πάσα. Φυσικά, η επίδοση αυτή είναι με διαφορά η κορυφαία στη διοργάνωση! Και μάλιστα, ο Ολυμπιακός τα κάνει αυτά όντας η 7η καλύτερη ομάδα στο ποσοστό λαθών ανά κατοχή (16,4%) και η στην αναλογία ασίστ/λαθών (1,7).

Όσο ευοίωνα είναι τα νούμερα στη δημιουργία, άλλο τόσο προβληματίζουν αυτά στο ριμπάουντ, που αποτελεί προς το παρόν την «αχίλλειο πτέρνα» για την ομάδα του Πειραιά, και τη βασική αιτία για τις δύο ήττες που έχει υποστεί στην Πόλη από Φενέρ και Εφές. Ο Ολυμπιακός είναι ταυτόχρονα η χειρότερη ομάδα στα επιθετικά και τα αμυντικά ριμπάουντ, κάτι που σίγουρα έχει να κάνει με την απουσία δύο βασικών ψηλών στις πρώτες αγωνιστικές, όμως φάνηκε πως δεν αρκούσε η παρουσία του Μουσταφά Φαλ για να διορθωθεί.

Για του λόγου το αληθές, οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν το 59,7% των διαθέσιμων αμυντικών ριμπάουντ (χειρότερη επίδοση στη λίγκα) και παράλληλα κατεβάζουν μόλις το 23% των διαθέσιμων επιθετικών ριμπάουντ. Συνολικά, με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός κάνει δική του την κατοχή μόλις στο 43% των περιπτώσεων που διεκδικεί «σκουπίδια» σε άμυνα και επίθεση.

Παράλληλα, όμως, αξίζει μια ματιά και στην... ανάποδη πλευρά, δηλαδή στα στατιστικά των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Αν συγκεντρώναμε τις επιδόσεις των Φενέρμπαχτσε, Ζάλγκιρις, Αρμάνι Μιλάνο και Αναντολού Εφές κόντρα στους Πειραιώτες σε μία ομάδα, αυτή θα ήταν με διαφορά η κορυφαία rebounding ομάδα σε όλη την Ευρωλίγκα. Οι αντίπαλοι των Κυπελλούχων Ελλάδας μαζεύουν 15 επιθετικά «σκουπίδια» κατά μέσο όρο, ανανεώνοντας την κατοχή μετά το 40% των σουτ που εκτελούν. Κάτι που είναι πραγματικά κρίμα, αφού ο Ολυμπιακός υποχρεώνει μέχρι στιγμής τους αντιπάλους του σε αρκετά χαμηλά ποσοστά, όμως τραβάει μόνος του το «σκαμπό» κάτω από τα πόδια του...

Το θετικό για την ομάδα του Πειραιά είναι ότι το πρόβλημα στα ριμπάουντ είναι σε μεγάλο βαθμό επιλύσιμο. Ο λόγος είναι ότι τα κορμιά που χρειάζονται υπάρχουν στο ρόστερ, ενώ σε πολύ λίγο καιρό θα προστεθεί σε αυτά ακόμη ένα, αυτό του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Ολυμπιακός είναι μία «ψηλή» ομάδα με πολύ μέγεθος στο υλικό της, επομένως το ζήτημα που αντιμετωπίζει είναι περισσότερο διάθεσης να «σκυλιάσουν» οι παίκτες του για την κατοχή. Όταν αρχίσει να γίνεται αυτό, οι «ερυθρόλευκοι» θα ανεβάσουν πάρα πολύ το επίπεδό τους, αφού επιθετικά βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικό δρόμο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δείξει πολλάκις την ικανότητά του να «εξάψει» τη μαχητικότητα των παικτών του, επομένως αυτό θα χρειαστεί να κάνει και τώρα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube