Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια πολύ δυνατή και ουσιαστική προσθήκη, αποκτώντας πριν λίγες ημέρες τον Τικίνιο Σοάρες, προσδίδοντας έτσι βάθος και ποιότητα στην γραμμή κρούσης του, καθώς μαζί με τους Ελ Αραμπί και Χασάν ο 30χρονος φορ αναμένεται να συνθέσουν μια τριάδα «φωτιά»!

Οι «ερυθρόλευκοι» τα τελευταία χρόνια έχουν οικοδομήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την αγορά της Βραζιλίας και κατ' επέκταση με τους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές. Με αφορμή λοιπόν την άφιξη του Τικίνιο, θυμηθήκαμε τις 23 προηγούμενες περιπτώσεις παικτών από την χώρα του... καφέ που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού.


Εντβάλντο

Ο Εντβάλντο Αλβες Τέλες ήταν ο πρώτο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που έπιασε... λιμάνι. Στον Ολυμπιακό ήρθε στη μεταγραφική περιόδου του Ιανουαρίου του 1990 από την Πόρτο, στην οποία κατέγραψε μόλις δύο συμμετοχές και αυτές σαν αλλαγή. Παρόμοια ήταν και η πορεία του στους «ερυθρόλευκους», με τον λατινοαμερικάνο επιθετικό να αγωνίζεται σε τρία παιχνίδια, δύο πρωταθλήματος και ένα λιγκ καπ, προερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο. Το μοναδικό του γκολ με τον σύλλογο πέτυχε στο ματς με τον Ιωνικό για το λιγκ καπ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0 με κεφαλιά 83ο λεπτό. Τον Μάρτιο του 2015 έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 49 ετών.


Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Μετά από τρία χρόνια στην Ελλάδα με τις φανέλες της Ξάνθης και της Καστοριάς, ο Λουτσιάνο μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1998. Ακόμα και σήμερα παραμένει ένας από τους πιο αγαπητούς ξένους που φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» για τους φίλους της ομάδας. Στα τρία χρόνια που έμεινε στον σύλλογο κατέγραψε 93 συμμετοχές με 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας παράλληλα τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας. Σπεσιαλίστας στα φάουλ, αξέχαστο έχει μείνει το γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο» για το Κύπελλο.



Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα

Μακράν ο πιο αγαπητός της σχετικής λίστας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και παίκτης ορόσημο που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Ο «μάγος» ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1999 με την τότε διοίκηση του Σωκράτη Κόκκαλη να δίνει το ποσό των 3 δις. δραχμών (12 εκατ. ευρώ) στην Μπαρτσελόνα για να τον ντύσει στα «ερυθρόλευκα», μετά από μια γεμάτη τριετία στους «μπλαουγκράνα». Στα έξι χρόνια που βρέθηκε στην Ελλάδα κέρδισε άπαντες, φίλους και αντιπάλους, με το τεράστιο ταλέντο και την προσωπικότητά του. Από τους πρωτεργάτες των επιτυχιών του Ολυμπιακού εκείνης της εποχής, μέτρησε συνολικά 207 συμμετοχές με 97 γκολ και 29 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας παράλληλα πέντε πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Επιπλέον, είναι ο τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών για τον σύλλογο, πίσω μόνο από τους Αλεξανδρή, Τζόρτζεβιτς και Αναστόπουλο.

Ζε Ελίας

Έναν χρόνο αργότερα μετά την απόκτηση του Τζιοβάνι, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στη «μηχανή» του έναν ακόμα Βραζιλιάνο, αυτή τη φορά στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο λόγος για τον Ζε Ελίας, ο οποίος μετά από τρία χρόνια στην Ιταλία με τις Ίντερ και Μπολόνια ήρθε στην Ελλάδα έναντι 5.8 εκατ. Ευρώ. Από τους πιο ολοκληρωμένους μέσους που πέρασαν ποτέ από τους «ερυθρόλευκους», αγωνίστηκε για μία τριετία στο Λιμάνι, έχοντας συνολικά 78 συμμετοχές με τέσσερα γκολ. Επίσης ήταν γνωστός για το σκληρό του παιχνίδι, ενδεικτικό είναι πως αντίκρισε 28 κίτρινες και τρεις κόκκινες στη θητεία του με τον Ολυμπιακό.



Έντου Ντρασένα

Ο Έντου Ντρασένα ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2002 με τη μορφή δανεισμού από την βραζιλιάνικη Γκουαρανί. Ο τότε 21χρονος στόπερ είχε όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε πολύ καλό αμυντικό, ωστόσο κάτι το νεαρό της ηλικίας του, κάτι η πρώτη του απόπειρα στην Ευρώπη, δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Στον Ολυμπιακό έμεινε μόνο για ένα εξάμηνο, αφού αποχώρησε το Φεβρουάριο του 2003 για την Κρουζέιρο, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο Λιμάνι με 13 συμμετοχές και ένα τέρμα σε όλες τις διοργανώσεις.

Αλεξάντρε Ντ' Ακόλ

Ο Ντ' Ακόλ ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2004 ως ελεύθερος από την ομάδα της πατρίδας του Κομερσιάλ. Ο τότε 18χρονος επιθετικός παρά το γεγονός πως έμεινε για τρία χρόνια στους Πειραιώτες, δεν μπόρεσε να δείξει την αξία του (15 συμμετοχές, ένα γκολ). Τη σεζόν 2006/07 αγωνίστηκε δανεικός στην Κέρκυρα, ενώ στο τέλος εκείνης της χρονιάς έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε την καριέρα του στην Ελλάδα, παίζοντας κατά σειρά σε Πανιώνιο, Καλλιθέα, Θρασύβουλο, αλλά και ΑΕΚ, Τρίκαλα και Λαμία.

Ριβάλντο

21 Ιουλίου 2004. Ο Ριβάλντο έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με χιλιάδες φίλους της ομάδας να κατακλύζουν τόσο το αεροδρόμιο, όσο και λίγο αργότερα τα γραφεία στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Μια υποδοχή που σε ελληνικό επίπεδο μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του Λάγιος Ντέταρι το καλοκαίρι του 1988.

Το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας, με βασική παρουσία στην εθνική Βραζιλίας, αλλά και στις Μπαρτσελόνα, Μίλαν, ενώ στο πλούσιο παλμαρέ του είχε μεταξύ άλλων ένα Mundial, ένα Champions League και μία Χρυσή μπάλα. Με τα «ερυθρόλευκα» αγωνίστηκε για μία τριετία χαρίζοντας ουκ ο λίγες μαγικές στιγμές, με τις ντρίπλες, τις ενέργειες και τα γκολ του. Με τον Ολυμπιακό κατέγραψε συνολικά 101 συμμετοχές με 43 γκολ και 23 ασίστ, ενώ αλησμόνητος θα μείνει ο τρόπος με τον οποίον έφυγε και τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες του 2007 πριν πάει στην ΑΕΚ.



Βάντερσον

Ο βραχύσωμος εξτρέμ άφησε την πατρίδα του το 2007 σε ηλικία 13 ετών για να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Στην πρώτη ομάδα ανέβηκε το 2009, ωστόσο μέχρι το καλοκαίρι του 2012 όταν και αποχώρησε δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει κάποια επίσημη εμφάνιση.

Λεοζίνιο

Ο 35χρονος πλέον μεσοεπιθετικός της Βιτόρια, ήρθε στον Ολυμπιακό τον χειμώνα του 2007 ως ελεύθερος από τη βραζιλιάνικη Τρέζε. Στους «ερυθρόλευκους» δεν μπόρεσε να πάρει καμία ευκαιρία, με την ομάδα να τον παραχωρεί με τη μορφή δανεισμού τον επόμενη ενάμιση χρόνο σε Μπραουνσβάιγκ και ΟΦΗ αντίστοιχα, πριν μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2008.

Ζούλιο Σέζαρ

Από τους πλέον «τίμιους» Βραζιλιάνους με αξιοπρόσεκτη καριέρα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ο Ζούλιο Σέζαρ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από την Τίγκρες και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε περάσει από Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν. Στα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα κατέγραψε 63 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Για κεντρικός αμυντικός είχε αναπτύξει μια... ιδιαίτερη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, σκοράροντας συνολικά έντεκα φορές, με τα γκολ του απέναντι σε Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League να μένουν χαραγμένα μέχρι και σήμερα στις μνήμες των φίλων της ομάδας.



Λεονάρντο

Ο Λεάντρο Ζεσούς αποτέλεσε μία αξιόπιστη λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού για περίπου μία διετία (2008/10), πριν παραχωρηθεί στη συνέχεια δανεικός στην Ιντερνασιονάλ και αργότερα μείνει ελεύθερος. Ήταν ένα μπακ που είχε τα θέματά του στην άμυνα, όμως τα κάλυπτε με τις αστείρευτες φυσικές δυνάμεις και αντοχές του. Από την ομάδα αποχώρησε έχοντας 57 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και έξι ασίστ, ενώ αποκορύφωμα αποτελεί η εντυπωσιακή κούρσα και το γκολ του στο ματς με την Άρσεναλ για το Champions League (1-0 το 2009).



Ντουντού Σεαρένσε

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός έψαχνε αγωνιωδώς βασικό αμυντικό μέσο. Τον βρήκε και μάλιστα με το παραπάνω στο πρόσωπο του Ντουντού Σεαρένσε, για τον οποίο βγήκαν από τα ταμεία του συλλόγου 6 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τρομερά σωματικά προσόντα, με μπόλικο ταλέντο, ένα πραγματικά... απροσπέλαστο τοίχος στη μεσαία γραμμή των Πειραιωτών. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στα τρία χρόνια που βρέθηκε στην ομάδα έγινε και αρχηγός, δείγμα της ηγετικής του παρουσίας που είχε στα αποδυτήρια. Συνολικά μέτρησε 94 συμμετοχές με 14 γκολ και ισάριθμες ασίστ, κατακτώντας παράλληλα δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Ντιόγκο

Ο Ντιόγκο είναι ίσως το μεγαλύτερο... «what if» στην ιστορία της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2009, ο Ολυμπιακός είδε στο πρόσωπό του τον επόμενο ηγέτη της επίθεσης και έναν παίκτη από τον οποίο θα μπορούσε να έχει μεγάλα κέρδη στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, προχώρησε στην απόκτηση του 23χρονου τότε φορ, βγάζοντας από τα ταμεία του ένα ποσό κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη του χρονιά ήταν αρκετά καλή με 42 συμμετοχές και 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες. Χαρακτηριστικό ήταν το εξαιρετικό γκολ που πέτυχε στον θρίαμβο επί της Μπενφίκα για το UEFA (5-1).

Κάπου εκεί όμως το πράγμα στράβωσε τόσο του ιδιαίτερου χαρακτήρα του όσο και των σχέσεων που είχε με το τεχνικό επιτελείο, γνωρίζοντας μεγάλη πτώση. Μετά από μία κακή σεζόν, δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Φλαμένγκο και Σάντος πριν αποχωρήσει οριστικά από τον Ολυμπιακό τον Μάρτιο του 2013. Σε αυτά τα χρόνια μέτρησε με την «ερυθρόλευκη» 78 συμμετοχές με 23 γκολ και 14 ασίστ.



Λεάντρο Πίντο

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός αγωνιζόταν από το 2007 στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, έχοντας περάσει από τις ηλικιακές ομάδες Κ17 και Κ20. Παρά το γεγονός πως ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2011 και έμεινε μέχρι το 2015, εντούτοις δεν κατέγραψε καμία επίσημη συμμετοχή, πηγαίνοντας ως δανεικός κατά σειρά σε Δόξα Δράμας, Καλλονή, ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία.

Σουμπίνιο

Όπως και ο Λεάντρο Πίντο, έτσι και ο Σουμπίνιο δεν κατέγραψε κάποια επίσημη συμμετοχή στον Ολυμπιακό. Αποκτήθηκε το 2010 από τον Εθνικό, παίζοντας μέχρι το 2013 όταν και έλυσε το συμβόλαιό του με την ομάδα σε Πανσερραϊκό, ΟΦΗ, Λεβαδειακό και Ατρόμητο με τη μορφή δανεισμού.

Λεάντρο Σαλίνο

Ένας πραγματικός «εργάτης» στη δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού για μία γεμάτη τριετία (2013/16), στην οποία κατέγραψε συνολικά 76 συμμετοχές με επτά ασίστ. Παρά το... μικρό σουλούπι του (1.70 ύψος), ξεχώριζε για την εργατικότητα, το πάθος και τη μαχητικότητα που έδειχνε εντός των τεσσάρων γραμμών. Το καλοκαίρι του 2016 ολοκλήρωσε τη θητεία του στον σύλλογο έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.



Φελίπε Σαντάνα

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Φελίπε Σαντάνα τον Ιανουάριο του 2015 από τη Σάλκε με τη μορφή δανεισμού για έξι μήνες, θέλοντας να καλύψει το κενό που υπήρχε στο κέντρο της άμυνας. Καλό το βιογραφικό που τον συνόδευε με παρουσία, πέραν από τους «βασιλικούς μπλε», και στην Ντόρτμουντ, ωστόσο στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τα καλά του στοιχεία, αποχωρώντας το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με μόλις οκτώ συμμετοχές.

Σεμπά

Δεν ήταν ο κλασικός Βραζιλιάνος εξτρέμ που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και περιμένουν οι φίλαθλοι να κάνει τις μαγικές του ενέργειες, τις ντρίπλες και τα «κόλπα» του. Ήταν όμως ένα πέρα για πέρα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των προπονητών του που ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες και το τακτικό πλάνο. Αυτή η προσήλωση σε συνδυασμό με τα τρομερά φυσικά του προσόντα ήταν άλλωστε οι λόγοι για τους οποίους αγωνίστηκε για μία γεμάτη τριετία στον Ολυμπιακό, με 99 συμμετοχές, 11 γκολ και 19 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.



Μπρούνο Βιάνα

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από την Κρουζέιρο έναντι του ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από θερμή εισήγηση του τεχνικού, Πάουλο Μπέντο. Ο τότε 22χρονος στόπερ ήρθε στον Ολυμπιακό με πολύ καλές συστάσεις και στόχος ήταν να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών σε βασικό στέλεχος της ομάδας. Τελικά ο Μπρούνο Βιάνα αγωνίστηκε για έναν χρόνο στους Πειραιώτες μετρώντας 23 συμμετοχές και ένα τέρμα, πριν παραχωρηθεί δανεικός τη σεζόν 2017/18 στην Μπράγκα, η οποία με το τέλος του δανεισμού προχώρησε στην απόκτησή του για 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ιγκόρ Σίλβα

Ο Ιγκόρ Σίλβα έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2018, όταν και αποκτήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης. Στον Ολυμπιακό μπορεί να έμεινε για τρία χρόνια, μέχρι να πωληθεί στην κροατική Οσιγιέκ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές με την «ερυθρόλευκα» και συνολικά 104 αγωνιστικά λεπτά απέναντι σε Παναιτωλικό (14') και ΠΑΣ Γιάννινα (90'). Επιπλέον, δόθηκε δύο φορές δανεικός σε ΑΕΚ Λάρνακας και Οσιγιέκ.

Γκιγιέρμε

Μπορεί να έμεινε μόλις δύο χρόνια στην ομάδα, ωστόσο ο Γκιγιέρμε άφησε το όνομά του χαραγμένο στις μνήμες των φίλων του Ολυμπιακού, καθώς ήταν από τους πιο πλήρεις κεντρικούς χαφ που πέρασαν ποτέ από τον σύλλογο. Ο 30χρονος πλέον άσος, ήρθε το καλοκαίρι του 2018 από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έναντι 2.9 εκατομμυρίων ευρώ. Στη σύντομη παρουσία του, κατάφερε και έγινε αναντικατάστατος στον άξονα των «ερυθρόλευκων», όντας ο παίκτης που με τις ικανότητές του και την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια... πάντρευε ιδανικά και αρμονικά τις γραμμές σε άμυνα και επίθεση. Από την ομάδα αποχώρησε για το 2020 για 6 εκατομμύρια ευρώ με προορισμό την Αλ Σαντ, καταγράφοντας 79 συμμετοχές με 11 γκολ.



Μπρούνο

Ο Μπρούνο ήταν μέλος του «ερυθρόλευκου» ρόστερ μέχρι και πριν μερικούς μήνες, όταν και αποχώρησε ως ελεύθερος με προορισμό τον Άρη τον περασμένο Ιανουάριο. Τα όσα εντυπωσιακά πράγματα είχε κάνει στον Ατρόμητο τη σεζόν 2018/19 του άνοιξαν την... πόρτα για τον Ολυμπιακό, ωστόσο δεν μπόρεσε να σταθεί στο υψηλό επίπεδο και τις απαιτήσεις του συλλόγου. Στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του πρόλαβε να μετρήσει 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Ραφίνια

Ο τελευταίος Βραζιλιάνος που ήρθε στον Ολυμπιακό, πριν φυσικά από την απόκτηση του Τικίνιο προ ολίγων ημερών. Ο 35χρονος μπακ με τεράστια καριέρα στην Μπάγερν Μονάχου (2011/19), άφησε το περασμένο καλοκαίρι την αγαπημένη του Φλαμένγκο με στόχο να ζήσει για ακόμα μία φορά το όνειρο της συμμετοχής στο Champions League.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Ραφίνια ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του, καταγράφοντας 22 συμμετοχές με μία ασίστ, πριν τελικά αποχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό της Γκρέμιο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube