• Για όποιον πρόσεξε λίγο καλύτερα τα φιλικά τεστ του Ολυμπιακού και ειδικότερα το τελευταίο, με τη Ρόμα, επί ιταλικού εδάφους, ήταν εύκολο να παρατηρήσει ότι οι «ερυθρόλευκοι» με απαίτηση του Μεντιλίμπαρ το πήγαν ένα βήμα πιο πάνω στο κομμάτι της πίεσης ψηλά στον αντίπαλο!

• Θα έλεγα ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού το πήγε σε άλλο επίπεδο. Πλέον η οδηγία δεν είναι να πρεσάρουν ψηλά οι έξι παίκτες του κέντρου και της επίθεσης. Αυτό που ζητάει, και που γίνεται, ο Βάσκος είναι εφτά παίκτες του (οι έξι στα χαφ και την επίθεση, αλλά κι ο αριστερός μπακ) να παίζουν πολύ ψηλά, σχεδόν στις παρυφές της αντίπαλης περιοχής! Και οι άλλοι τρεις, οι δύο στόπερ και ο δεξιός μπακ, να παίζουν κι αυτοί κάτω από τη σέντρα, προς την περιοχή του αντίπαλου και δη όχι στο χώρο της σέντρας, αλλά τουλάχιστον πέντε μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή!

• Πραγματικά με αυτό τον απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού ο Μεντιλίμπαρ ψάχνει δύο πράγματα.

Πρώτον, να βρει ευκαιρίες η ομάδα του μέσα από κλεψίματα της μπάλας η, λάθη του αντίπαλου κοντά στην περιοχή του, κάτι που βέβαια είναι πιο εύκολο με τις μικρότερης δυναμικότητας ομάδες, αφού αυτές που βρίσκονται σε πιο υψηλό επίπεδο, όπως η Ρόμα κι ο Άγιαξ, είναι δουλεμένες έτσι ώστε να αποφεύγουν τα πουλήματα της μπάλας σε αυτό το σημείο, δηλαδή εκεί γύρω από την περιοχή τους.

Και δεύτερον, κι εξίσου σημαντικό, να ανακτάει ο Ολυμπιακός πιο εύκολα την μπάλα ακόμη κι όταν ο αντίπαλος βρει την άκρη και αντεπεξέλθει στην πίεση. Γιατί πολλές φορές, για να καταφέρει να αποφύγει το λάθος από το πρες, η άλλη ομάδα διώχνει μακριά την μπάλα η, τέλος πάντων, δεν μπορεί να οργανώσει σωστά τις επιθέσεις της και χάνει την μπάλα, που περιέρχεται πάλι στα πόδια των παικτών του Μεντιλίμπαρ, που έτσι ακόμη κι αν δεν απειλούν οι ίδιοι πρεσάροντας ψηλά, τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν αμυντικά.



• Ακριβώς, όμως, εδώ υπάρχει ένα ρίσκο, το οποίο ξέρει ότι πρέπει να πάρει ο Μεντιλίμπαρ, για να δουλέψει αυτό το πλάνο: εάν η αντίπαλη ομάδα μπορέσει και σπάσει την πίεση ψηλά έχοντας την μπάλα στα πόδια της, ο Ολυμπιακός αμυντικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πολύ απλά, γιατί θα αμύνεται με λίγους αμυντικούς η, πιο σωστά, με λιγότερους απ΄ όσους πρέπει. Το είδαμε αυτό πολύ έντονα στο πρώτο φιλικό με τον Άγιαξ, στο α΄ ημίχρονο, αλλά σε κάποιες στιγμές και εναντίον της Ρόμα. Υπάρχει μία χαρακτηριστική φάση στο α΄ ημίχρονο, με τη Ρόμα να βγαίνει στην επίθεση με τέσσερις παίκτες και τον Ολυμπιακό να αμύνεται με δύο! Μόνο και μόνο εξαιτίας της κακής πάσας του φορ της Ρόμα προς συμπαίκτη του, δεν κινδύνευσαν τελικά οι «ερυθρόλευκοι».

• Με τον Μεντιλίμπαρ να μην κάνει καμία έκπτωση στο συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού (ακόμη και στο 80ο λεπτό, ο Ολυμπιακός πρέσαρε ψηλά με οκτώ παίκτες!), η ομάδα έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να ζει επικινδύνως σε παιχνίδια με ισχυρές ομάδες, στην Ευρώπη και στα ντέρμπι. Και η άλλη να τελειοποιήσει τον τρόπο του παιχνιδιού του, λειτουργώντας σα ρολόϊ, με τις επιστροφές όλων των παικτών, κι όχι μόνο των μπακ, άρα και των χαφ και των μέσων να είναι τέλειες, έτσι ώστε να καλύπτονται τα όποια κενά.

• Με τη δεύτερη επιλογή, που είναι και η επιθυμητή, να χρειάζεται πολύ δουλειά, άρα και πολύ χρόνο…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube