Τα αξιόλογα γεγονότα που έδωσαν διαφορετικό χρώμα στο 2013 είναι αμέτρητα. Τα κυριότερα όμως χωράνε σε είκοσι μοναδικά κλικ των σημαντικότερων στιγμών της χρονιάς και το sport-fm.gr σας τα παρουσιάζει με χρονολογική σειρά.


Ο μύθος του είχε καταρρεύσει λίγους μήνες πριν, με τον οριστικό του αποκλεισμό από τις αθλητικές δραστηριότητες και την αφαίρεση των μεταλλίων του. Η δημόσια παραδοχή των ουσιών που πήρε ο Λανς Άρμστρονγκ όμως στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ –αν και από πολλούς χαρακτηρίστηκε στημένη- αποτέλεσε το πρώτο αθλητικό σοκ του 2013.


Ένα μήνα αργότερα ο Όσκαρ Πιστόριους όπλισε έναντι στην σύζυγό του Ρίβα Στέενκαμπ, με την «παγωμένη» εικόνα του χρυσού παραολυμπιονίκη στο δικαστήριο να προκαλεί ανατριχίλα.


Ο τραυματισμός ενός θρύλου «πάγωσε» τον μπασκετικό πλανήτη. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα που υπέστη ο Κόμπι Μπράιαν ήταν το πρώτο «χτύπημα» που τον κράτησε έξω για οκτώ μήνες. Το δεύτερο σοκ ήρθε στις 20 Δεκεμβρίου, όταν βγήκε νοκ-άουτ για ενάμιση μήνα με τραυματισμό στο αριστερό γόνατο.


Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ… Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού τα σάρωσε όλα μέσα στο 2013, κατακτώντας το τρεμπλ με τους τρεις εγχώριους τίτλους που διεκδίκησε.


Με δάκρυα στα μάτια βρήκε το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τους παίκτες της ΑΕΚ στο ματς με τον Ατρόμητο, στις 21 Απριλίου 2013. Η «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των «κιτρινόμαυρων» γράφτηκε με τον βαθμολογικό υποβιβασμό της ομάδας απ’ τη Super League.


Με μια λαμπερή τελετή ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος και αυτή του Κυπέλλου Ελλάδας για την περίοδο 2012-13, γιορτάζοντας το με κάθε επισημότητα στο Καραϊσκάκη.


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού «έβαψε» την Ευρώπη… κατακόκκινη. Με θρυλική ανατροπή επί της Ρεάλ Μαδρίτης οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το back to back και έγραψαν ιστορία στην παρουσία των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.


Ο 19χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο σήκωσε ψηλά την σημαία της Ελλάδας στα Drafts του NBA. Η ανάδειξή του στην 15η θέση των drafts του άνοιξε τον δρόμο που τον οδήγησε απ’ τα Σεπόλια, όπου γεννήθηκε, στα σαλόνια του NBA με την φανέλα των Μιλγούοκι Μπακς.


Μετά από 27 χρόνια από την πρώτη του παρουσία στον πάγκο του Ολντ Τράφορντ και 38 τρόπαια ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σήκωσε το… τελευταίο του. Ο θρυλικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπε το «αντίο» απ’ την τεχνική ηγεσία των «κόκκινων διαβόλων» αφήνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο με το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου.


Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ η Τσέλσι επανήλθε σε… θρόνο, αυτή τη φορά όμως του Γιουρόπα Λιγκ, επικρατώντας με 3-1 της Μπενφίκα.


Απ’ τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ έφυγε χωρίς κούπα. Έχασε το πρωτάθλημα λίγο πριν κόψει το νήμα απ’ την Πόρτο. Έχασε και το Κύπελλο Πορτογαλίας απ’ την Γκιμαράες. Όλα αυτά τα δεινά τράβηξε μέσα στο 2013 η Μπενφίκα που διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεον της κακοδαιμονίας.


Τίτλους τέλους σε 20 χρόνια καριέρας έγραψε φορώντας το περιβραχιόνιο της Παρί σεν Ζερμέν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Με δάκρυα στα μάτια ο 38χρονος άσσος βγήκε για τελευταία φορά αλλαγή και γνώρισε την αποθέωση.


Η Μπάγερν ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας της Ντόρτμουντ στον γερμανικό εμφύλιο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο θρίαμβός της συνδυάστηκε με το τελευταίο αντίο απ’ τους πάγκους του Γιουπ Χάινκες, ο οποίος έκλεισε την 50χρονη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο.


Στην πρώτη… μετά Ομπράντοβιτς χρονιά, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας σε έναν επεισοδιακό τελικό του Ολυμπιακού. Και συνέχισε… «αλώνοντας» το ΣΕΦ δυο φορές στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε για 33η φορά στην ιστορία του.


Στην κορυφή του κόσμου «κολύμπησε» ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο απ’ το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας.


Σε μια χρονιά που τα προβλήματα των κολυμβητηρίων «πνίγουν» τις προσπάθειες των αθλητών του υγρού στίβου, η Εθνική ομάδα πόλο Νεανίδων επέπλευσε. Και όχι μόνο παρουσιάστηκε με αξιώσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αυστραλίας, αλλά ανέβασε την ελληνική σημαία στην κορυφή, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.


Είναι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Και όμως έπρεπε να φτάσει το 2013 για να κατακτήσει την πρώτη θέση την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.


Μια απρόσμενη διάκριση για τα ελληνικά χρώματα έφερε μαζί του ο Παναγιώτης Γκιώνης απ’ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.


«Πάμε Βραζιλία» είναι το σύνθημα απ’ τις 19 Νοεμβρίου. Η Εθνική ομάδα πανηγύρισε την πρόκριση στο ερχόμενο Μουντιάλ ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ρουμανίας στα μπαράζ και έδωσε το έναυσμα για… σάμπα μέχρι το καλοκαίρι του 2014.


Την είσοδό του στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στις 16 Δεκεμβρίου, μετά τη νίκη του με 3-1 επί της Άντερλεχτ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου εκτός από τους Βέλγους, αντιμετώπισε την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπενφίκα.

Εύα Ζαχαριουδάκη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube