Στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή «Playball» και τους Μάνο Ζερβάκη, Αλεξάνδρα Αξενίδου και Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, μίλησε ο ζωντανός «θρύλος» του ελληνικού βόλεϊ Κωνσταντίνος Χριστοφιδέλης. Ο βολεϊμπολίστας της Κηφισιάς μίλησε για την επιλογή του να αγωνιστεί στον σύλλογο των βορείων προαστίων αλλά και την πορεία της ομάδας, το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, τους τίτλους που έχει πάρει αλλά και τις... οπαδικές του προτιμήσεις.

Αναλυτικά όσα είπε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή «Playball» και τους Μάνο Ζερβάκη, Αλεξάνδρα Αξενίδου και Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφιδέλης

Γιατί επέλεξε να πάει στην Κηφισιά: «Η Κηφισιά είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί. Πήγε στον τελικό του Κυπέλλου πριν δύο χρόνια, η παρουσία της είναι πολύ ενθαρρυντική. Η ομάδα έχει κάνει το βήμα παραπάνω και πλέον προσπαθεί να διακριθεί. Αυτό που έπρεπε να κάνω εγώ ήταν να βγάλω το “μικρόβιο” του πρωταθλητισμού από μέσα μου. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που οι αντοχές μου λόγω ηλικίας έχουν μειωθεί, οπότε έπρεπε να… απογαλακτιστώ από τον πρωταθλητισμό».

Για τον τρόπο που δουλεύουν στην Κηφισιά και τη διαφορά με τους «μεγάλους»: «Ο τρόπος που δουλεύουμε στην Κηφισιά είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που δουλεύουν στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και παλιότερα τον Ηρακλή. Υπάρχει λιγότερο άγχος, διαφορετικές συνθήκες. Είναι σαν να παίζεις σε μια ερασιτεχνική ομάδα, ωστόσο δουλεύουμε σαν επαγγελματίες. Αυτό σου λύνει τα χέρια και τα πόδια. Είμαστε μια οικογένεια στην Κηφισιά. Το άθλημά μας είχε ανέκαθεν ποιοτικούς ανθρώπους και χαρακτήρες, έτσι είναι και στην Κηφισιά».

Για τους στόχους της Κηφισιάς: «Προσπαθούμε να κάνουμε ένα θαύμα, όπως μας είχε πει και στην αρχή της χρονιάς ο προπονητής. Είχαμε πει ότι ο στόχος είναι η κατάκτηση ενός τίτλου, το Κύπελλο είναι πιο εφικτό. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε χωρίς να παραμελήσουμε το πρωτάθλημα. Το ρόστερ μας δεν είναι το ίδιο δυνατό με τους ανταγωνιστές μας. Είμαστε καλοί παίκτες, έμπειροι, με φιλοδοξίες και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω».

Εάν η πολύ καλή πορεία της Κηφισιάς, ενοχλεί κόσμο: «Σίγουρα, κάποιους ενοχλεί η πορεία μας. Είμαστε λίγοι στην ομάδα αλλά πρέπει να είμαστε υγιείς. Έχουμε 6-7 έμπειρους αθλητές και οι υπόλοιποι είναι νεαροί άπειροι αθλητές. Είμαστε όμως συνειδητοποιημένοι. Αν είμαστε υγιείς θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Από την αρχή ξέραμε ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ δυνατός όπως και ο ΠΑΟΚ και πιστεύω ότι οι δυο τους θα φτάσουν μέχρι τέλους. Ο ΠΑΟΚ θα μοντάρει την ομάδα του, θα κάνει δύο τρεις κινήσεις και θα είναι καλύτερος. Το πρωτάθλημα φέτος είναι πολύ ανταγωνιστικό, όλοι μπορούν να χάσουν από όλους. Αυτό είναι πολύ όμορφο για το πρωτάθλημα και η ανταγωνιστικότητα δίνει μια άγρια ομορφιά στο άθλημα».

Για τις δύο ήττες της Κηφισιάς, από τον Παμβοχαϊκό και την Ορεστιάδα
: «Έχει θέσει ψηλά τον πήχη φέτος ο Παμβοχαϊκός. Ξεπεράσαμε γρήγορα την ήττα της πρώτης αγωνιστικής, ενώ αυτή από την Ορεστιάδα ήταν εκτός προγράμματος, χωρίς να θέλω να μειώσω την ομάδα. Όπως ξαναείπα το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό».

Για το αν έρχεται κόσμος στο γήπεδο: «Περίμενα να ερχόταν περισσότερο κόσμο, γιατί όταν έπαιζα με τον Ολυμπιακό αντίπαλος στην Κηφισιά μαζευόταν πολύς κόσμος. Βέβαια, είναι και ο Ολυμπιακός που όπου και να παίζει μαζεύει πολύ κόσμο»

Για το αν η δήλωση του πριν ορισμένα χρόνια ότι υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό, ισχύει: «Αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος που απέφευγα να μιλάω. Δεν το είχα πει ποτέ, με πήρε ο συνάδελφός σας και μου ζήταγε συγνώμη. Προφανώς συνέβη στον βωμό της δημοσιότητας. Μετά από τόσα χρόνια μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ποια ομάδα υποστηρίζω. Ο Ολυμπιακός ήταν και είναι στην καρδιά μου».

Για το πόσο εύκολο ήταν να αγωνιστεί σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ξανά στον Ολυμπιακό: «Όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό, στον Πανταλέον το είχα πει και μου είχε πει «είσαι τρελός, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Και όμως τελικά επέστρεψα, διότι δεν είχα φύγει με τον καλύτερο τρόπο και ήθελα να επιστρέψω. Δεν υπάρχει όμως τόση αντιπαλότητα όσο στα άλλα αθλήματα. Το μόνο που άλλαζε ήταν η φανέλα και το γήπεδο».

«Ευχάριστη έκπληξη είναι η ομάδα μας. Είχα πολλά προβλήματα στην αρχή, αποσυρθήκαμε από το Λιγκ Καπ, ωστόσο με τις εμφανίσεις και τις νίκες μας φτάσαμε από εδώ που φτάσαμε. Δυσάρεστη έκπληξη θεωρώ πως είναι η πορεία του ΠΑΟΚ, αλλά η έλευση του Καλμαζίδη θα βοηθήσει πολύ την ομάδα».

Για τον Γιάννη Καλμαζίδη: «Είναι ικανός προπονητής, δουλεύει πολύ στην ψυχολογία και φαίνεται από τις ομάδες που έχει προπονήσει».

Για τον λόγο που είχε αποχωρήσει την πρώτη χρονιά από τον Ολυμπιακό: «Μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, η τότε διοίκηση αντιμετώπισε πολλούς αθλητές που είχαν προσφέρει πολλά, όπως ο Κουρνέτας, με αλαζονεία και αυτό ενόχλησε. Ήταν ο βασικός λόγος που αποχωρήσαμε πολλοί αθλητές εκείνη τη χρονιά».

Εάν θα ήθελε να ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό από κάποιο άλλο πόστο: «Με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με την προπονητική όταν σταματήσω να παίζω. Το ότι έκανα, όμως, μια καλή καριέρα δεν σημαίνει ότι θα είμαι το ίδιο και σαν προπονητής».

Για το αν υπάρχει ταλέντο πλέον στην χώρα μας και τους αρκετούς νεαρούς αθλητές που παίζουν στο πρωτάθλημα: «Στην Κηφισιά έχω συμπαίκτες που είναι 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι από τον γιο μου. Αλλά δείχνουν διάθεση να μάθουν και νομίζω πως με ακούνε. Βέβαια, πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο ταλέντο όσο παλιά και είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε. Πρέπει να προλάβουμε τα ικανά παιδιά, να γίνουν καλοί αθλητές και να τους εκπαιδεύσουμε σωστά».

Για τους τίτλους του και ποιον ξεχωρίζει: «Αυτό που θα θυμάμαι για πάντα, είναι το πρώτο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό που κατακτήσαμε στην καυτή έδρα της Ορεστιάδας. Απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, σε μια δύσκολη έδρα. Ήταν ο πρώτος μου τίτλος και τον θυμάμαι πολύ έντονα και μου έχει μείνει χαραγμένος μέσα μου».

Γιατί δεν μπορούν πλέον ελληνικές ομάδες να διακριθούν στην Ευρώπη: «Στην Ευρώπη είναι δύσκολο για μια ομάδα να διακριθεί. Είχαμε την τύχη να κατακτήσουμε με τον Ολυμπιακό δύο ευρωπαϊκά, γιατί είχαμε πολύ δυνατή ομάδα, πολύ καλούς ξένους και Έλληνες παίκτες αλλά είχαμε και την τύχη να μην πετύχουμε πολύ δυνατές ομάδες όπως οι ιταλικές και οι ρώσικες».

Για το λόγο που δεν αγωνίστηκε ποτέ στο εξωτερικό: «Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω στο εξωτερικό. Τις χρονιές που ήρθαν οι προτάσεις όμως, έπαιζα σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα και στον Ολυμπιακό, με τον οποία είχαμε παίξει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε να πάω να παίξω στην Ιταλία, απ’ όπου είχα προτάσεις. Ήμουν κοντά την Κουν, που ήταν πολύ δυνατή ομάδα τότε».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube