Μια τεράστια ανάλυση, η οποία δείχνει τη δουλειά που γίνεται σε συγκεκριμένες χώρες και ομάδες, μέσω της οποίας τα έσοδα αυξάνονται υπερβολικά, παρουσιάζει το Football Meets Data με στοιχεία από το CIES.

Στις σχετικές έρευνες που κάνει η εν λόγω σελίδα γίνεται μια ανασκόπηση από το 2015 μέχρι και σήμερα, γίνεται λόγος για τα έσοδα που έχουν τα πρωταθλήματα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ενώ γίνεται αναφορά και στα έξοδα. Αφορά τις αγοραπωλησίες, ουσιαστικά και σε αυτήν τη… σχεδόν δεκαετία οι Πορτογάλοι κυριαρχούν όπως ήταν αναμενόμενο!

Η Primeira Liga, λοιπόν, αποτελεί το πρωτάθλημα με τα περισσότερα έσοδα, με το νούμερο να είναι μυθικό και πολύ μακριά από το… δεύτερο. Συγκεκριμένα, οι πορτογαλικές ομάδες έχουν βάλει συνολικά στα ταμεία τους το ποσό των 2,34 δισ. ευρώ, με την Championship να ακολουθεί με 1,50 δισ., ενώ και η Eredivisie έχει σχεδόν ίδια έσοδα (1,49). Η πρώτη κατηγορία της Βραζιλίας και της Αργεντινής ακολουθούν και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα!

Αναφορικά με τα πρωταθλήματα που… μπαίνουν μέσα; Η Premier League είναι με διαφορά η πιο πολυδάπανη λίγκα και έχει αρνητικό πρόσημο, έχοντας μπει «μέσα» κατά 11,54 δισ. ευρώ! Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί και στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται επίσης τα πρωταθλήματα της Κίνας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.



Ποιες ομάδες, όμως, έχουν ως τώρα τα μεγαλύτερα έσοδα και ποιες τα μεγαλύτερα έξοδα; Κάνοντας μια αντιστοιχία στο μυαλό σας με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορείτε να καταλάβετε πως μια πορτογαλική θα έχει πολλά έσοδα και θα βρίσκεται στην κορυφή και κάποια αγγλική θα βρίσκεται στον… πάτο.

Στην κορυφή των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα αυτήν τη 10ετία φιγουράρει η Μπενφίκα με 816 εκατ. ευρώ κέρδος, για να ακολουθήσουν Άγιαξ και Ζάλτσμπουργκ. Στους πρώτους δώδεκα συλλόγους βρίσκονται και οι άλλοι τρεις μεγάλοι της Πορτογαλίας (Σπόρτινγκ, Πόρτο, Μπράγκα), ενώ υπάρχουν άλλοι δύο ολλανδικοί (Αϊντχόφεν, Άλκμααρ), δύο γαλλικοί (Λιλ, Μονακό), αλλά και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και η Νόρτζελαντ! Όλες, ομάδες με εξαιρετικό σκάουτινγκ αλλά και αξιοζήλευτες ακαδημίες, δείχνοντας τον δρόμο προς τους υπόλοιπους.



Πάμε και στις ομάδες που έχουν μπει για τα καλά μέσα. Στην πρώτη δεκαπεντάδα, λοιπόν, δεν μας προκαλεί καμία απορία, που συναντάμε οκτώ αγγλικούς συλλόγους!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτήν τη δεκαετία έχει έξοδα 1,3 δισ. ευρώ, με το κλαμπ να ξοδεύει δεκάδες εκατ. ευρώ σε κάθε μεταγραφική αγορά. Κάτι που συμπίπτει επί της ουσίας και με την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο και το μοντέλο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος πήγε στράφι.

Η Τσέλσι βρίσκεται στη 2η θέση με έξοδα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί, φυσιολογικά θα λέγαμε, η Παρί Σεν Ζερμέν με 991 εκατ. ευρώ!

Άρσεναλ, Τότεναμ, Σίτι, Νιούκαστλ, Γουέστ Χαμ και Άστον Βίλα βρίσκονται επίσης στις ομάδες με τα περισσότερα έξοδα, ενώ στη σχετική λίστα συναντάμε τη Μίλαν, την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν Μονάχου αλλά και δύο συλλόγους από τη Σαουδική Αραβία: Την Αλ Χιλάλ και την Αλ Νασρ!

Σύλλογοι που επί της ουσίας βασίζονται κυρίως στις πολυδάπανες μεταγραφές τους και στα ισχυρά πορτοφόλια που διαθέτουν, κάνοντας στην άκρη τις υποδομές, το σκάουτινγκ και την ανάδειξη πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube