«Τι έγινε ρε παιδιά;». Κάπως έτσι αντέδρασαν οι γνωρίζοντες από ΝΒΑ όταν η ΑΕΚ τάραξε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ το βράδυ της Κυριακής ανακοινώνοντας τον Μπεν ΜάκΛεμορ. Μιλάμε, άλλωστε, για κίνηση που θα χαρακτηριζόταν «βόμβα» ακόμη και για ομάδα Ευρωλίγκας, πόσω μάλλον για μια που αγωνίζεται στο «φτωχότερο» (πλην τίμιο) Basketball Champions League.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για παίκτη με εννιά χρόνια καλής καριέρας στο ΝΒΑ, με 571 παιχνίδια στο ενεργητικό του και που στην τελευταία του σεζόν εκεί το 2021/22, είχε 64 εμφανίσεις με 10,2 πόντους και 20,1 λεπτά κατά μέσο όρο. Για έναν αθλητή που επελέγη στο ντραφτ του 2013 στο νούμερο «7», ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν στο «15». Και για έναν αθλητή που έκανε συμβόλαια συνολικής αξίας 31 εκατ. δολαρίων όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ.



Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά


Ο Μπεν ΜάκΛεμορ θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία στο… λήμμα «σούτινγκ γκαρντ» στο λεξικό του μπάσκετ. Είναι κλασικό «δυάρι», όχι κόμπο γκαρντ, ούτε πλέι μέικερ ή «τριάρι». Το μακρινό σουτ είναι το μεγάλο του όπλο. Μπορεί να εκτελέσει κινούμενος αστραπιαία πίσω από τα σκριν, μπορεί να ακροβολιστεί και να το «μπουμπουνίσει» σε catch and shoot καταστάσεις ως ελεύθερος σκοπευτής, αλλά μπορεί το ίδιο εύκολα να σουτάρει αποτελεσματικά από ντρίμπλα, με step back ή κάνοντας επανατοποθέτηση μετά από προσποίηση. Η δε μηχανική του είναι άψογη, αφού ξέρει να τοποθετεί άψογα τα πόδια του, σηκώνεται ψηλά για να εκτελέσει και έχει γρήγορο release, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να μαρκαριστεί. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα ποσοστό 36,3% στην καριέρα του στο ΝΒΑ (36,2% είχε την τελευταία του σεζόν στους Μπλέιζερς), ενώ είχε 42% στη μοναδική του σεζόν στο NCAA με το Κάνσας και 33,3% στην Κίνα. Μάλιστα, το 2021/22 στο Πόρτλαντ είχε δύο παιχνίδια με οκτώ εύστοχα τρίποντα, ένα με έξι και πέντε με πέντε!



Ο ΜάκΛεμορ δεν «γράφει» πολλές ασίστ, καθώς κρατά ελάχιστα την μπάλα στα χέρια του και λειτουργεί περισσότερο off ball στην επίθεση. Μπορεί για το NBA να ήταν σχετικά μέσης αθλητικότητας, αλλά για την Ευρώπη η ταχύτητα, η έκρηξη και το άλμα του περισσεύουν για να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο και να επιτεθεί στο καλάθι. Έστω κι αν ο χειρισμός της μπάλας ή τα drive μέσα σε πολυκοσμία δεν είναι το φόρτε του, αφού προτιμά να τελειώνει τις φάσεις (αν όχι με τρίποντο) με pull up σουτ μέσης απόστασης ή με floater/runner.

Στην άμυνα παρότι δεν είχε τη φήμη του σπουδαίου ρολίστα δεν ήταν αδύναμος κρίκος. Αν και κοντός για τη θέση του (1,91μ.) έχει άνοιγμα χεριών που ξεπερνά τα 2,00μ., κάτι που τον βοηθά να είναι τουλάχιστον αποτελεσματικός στα μετόπισθεν, ενώ έχει μεγάλο άλμα. Το απέδειξε και το 2014, όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game πηδώντας πάνω από τον καθισμένο σε θρόνο Σακίλ Ο’ Νιλ φορώντας φανέλα «Σακ-Λεμορ». Νικητής πάντως εκείνη τη σεζόν ήταν ο Τζον Γουόλ.



Πάντως (επειδή όπως είπαμε δεν του… πολυαρέσουν οι επαφές) δεν είναι ιδιαίτερα καλός ριμπάουντερ και δεν σπάει τόσο εύκολα τα σκριν. Γενικότερα, θα λέγαμε πως είναι μια εξελιγμένη μορφή του Γιάνις Στρέλνιεκς, από τον οποίο υστερεί σε δημιουργία, αλλά υπερτερεί σχεδόν σε όλα τα άλλα.

Γιατί δεν έμεινε στο ΝΒΑ και γιατί δεν θάμπωσε στην Κίνα;


Το ερώτημα «γιατί ο Μπεν ΜάκΛεμορ με αυτό το βιογραφικό δεν έμεινε στο ΝΒΑ;» είναι εύλογο. Ο Αμερικανός γκαρντ έπεσε θύμα της πληθώρας γκαρντ που υπάρχουν εκεί. Φυσικά δεν τον βοήθησε το γεγονός ότι παίζει αποκλειστικά στο «2» και δεν θεωρείται κορυφαίου επιπέδου σε αθλητικότητα και άμυνα. Οι Μπλέιζερς δεν τον κράτησαν γιατί ήθελαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο Άνφερνι Σάιμονς στα γκαρντ και θεώρησαν πως ο ΜάκΛεμορ δεν «κολλούσε» τόσο με τον (επίσης εξαιρετικό σουτέρ αλλά επίσης αδύναμο αμυντικά) σούπερ σταρ της ομάδας, Ντέμιαν Λίλαρντ. Παράλληλα επένδυσαν στο ρούκι Σάνον Σαρπ, αλλά και τον εξαιρετικό αμυντικό Τζος Χαρτ.



Ο ίδιος πέρσι το καλοκαίρι έψαχνε κάτι παραπάνω από το μίνιμουμ συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να κλείσει αρχικά αρκετές πόρτες και τελικά να... ξεμείνει χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και υπέγραψε στην Κίνα. Εκεί έπεσε «θύμα» του περιορισμού στη χρήση των ξένων στις πεντάδες, με αποτέλεσμα να κάνει μόλις 9 εμφανίσεις και με 12,9 λεπτά ανά αγώνα, γιατί προτιμήθηκαν ο πάουερ φόργουορντ Τρόι Γκίλενγουοτερ (21,8 πόντους σε 23,2 λεπτά ανά αγώνα) και ο-γνωστός από τη θητεία του στη Μακάμπι-Σίλβεν Λάντεσμπεργκ (15,8 πόντους σε 21,3 λεπτά ανά αγώνα). Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΜάκΛεμορ έπαιξε πάνω από 10 λεπτά μόνο σε δύο παιχνίδια και σε αυτά είχε 19 και 18 πόντους αντίστοιχα.

Αν έχει κίνητρο και όρεξη, θα κάνει διαφορά


Για την αξία του Μπεν ΜάκΛεμορ δεν χωρά αμφιβολία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και τουλάχιστον βάσει βιογραφικού ένας από τους κορυφαίους ΝΒΑερ που έφερε ποτέ η ΑΕΚ, πλάι σε ονόματα όπως των Κερτ Ράμπις, Ντάνι Βρέινς, Ρολάντο Μπλάκμαν και Βίκτορ Αλεξάντερ. Το θέμα είναι αν θα έχει κίνητρο και όρεξη να αποδείξει πως δεν… ξόφλησε στα 30. Εφόσον δεν έρθει για «τουρισμό», μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά σε μια ομάδα που δείχνει να χτίζει κάτι εξαιρετικό φέτος.



Με τον εγκεφαλικό Λάνγκστον Χολ (που όλα δείχνουν πως θα είναι η επόμενη κίνηση), τον αρχισκόρερ Τζόρνταν ΜακΡέι, τον πολύπειρο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και έναν πολύ ανανεωμένο και βελτιωμένο ελληνικό κορμό με Φλιώνη, Καράμπελα, Νετζήπογλου, Κουζέλογλου και Χατζηδάκη, αλλά και με τον Ζοάν Πλάθα στο τιμόνι, η ΑΕΚ μοιάζει να δημιουργεί στον 100o χρόνο από την ίδρυσή της ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Όχι για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τους «αιώνιους», αλλά για να τους ζορίσει και ενδεχομένως να τους πάρει ένα-δυο ματς, να παλέψει για το (πιο ανοιχτό σε εκπλήξεις» Κύπελλο και να πρωταγωνιστήσει στο Champions League. Τι κρίμα που εκεί η τιμωρία της FIBA θα περιορίσει την προσέλευση στο 20% της χωρητικότητας;

ΥΓ: Ασφαλώς τα ban δεν κάνουν καλό στη φήμη ενός κλαμπ. Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μη συμμετοχή των παικτών που αποκτήθηκαν τη νέα σεζόν, όπως διαβεβαιώνουν από την ΑΕΚ. Άλλωστε ποιος σοβαρός παίκτης ή ατζέντης θα έκανε deal με την ΚΑΕ αν υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για κάτι τέτοιο;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια

TAGS: A.E.K.