Το κλείσιμο των μεταγραφικών παραθύρων για τα περισσότερα πρωταθλήματα και η ταινία που προβάλλεται στο Netflix για την μετακίνηση του Λούις Φίγκο από την Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ Μαδρίτης, δίνει αφορμή στο sport-fm.gr να θυμηθεί τις μεταγραφές που «άφησαν εποχή».

Είκοσι χρόνια πριν, το αγαπημένο παιδί των φιλάθλων της Σαμπντόρια, Τζιανλούκα Βιάλι (ένας μαχητής της ζωής, καθώς δίνει αγώνα με τον καρκίνο), «εξαργυρώνει» τις σούπερ χρονιές του, με μεταγραφή στη Γιουβέντους για 16,5 εκατομμύρια ευρώ, σπάζοντας το ρεκόρ του Ρομπέρτο Μπάτζιο (από Φιορεντίνα σε Γιουβέντους για 12.9 εκατ.ευρώ). Η μετακίνηση του από τη Γένοβα στο Τορίνο, «σηματοδοτεί» το «τέλος εποχής» για το «αχτύπητο δίδυμο», Βιάλι-Μαντσίνι.



Είναι 30 Ιουλίου 1996 και ο Άλαν Σίρερ γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο ως εκείνη την στιγμή. Η Νιούκαστλ προσφέρει 18 εκατομμύρια ευρώ στην Μπλάκμπερν για να «ξεκολλήσει» από την δεύτερη θέση. Μάταια όμως, καθώς παρότι ο Άγγλος επιθετικός βρίσκει δίχτυα 25 φορές σε 31 παιχνίδια, οι «Καρακάξες» τερματίζουν πάλι δεύτερες, πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Ένα χρόνο αργότερα, «πρωταγωνίστρια» των μεταγραφών είναι η Μπαρτσελονα. Οι «μπλαουγκράνα», ξοδεύουν «υπέρογκα» για την εποχή ποσά, για να προσθέσουν μαγεία από τη χώρα της «Σάμπα», Βραζιλία. Ο γνωστός μας Ριβάλντο (23.5 εκατ.ευρώ από Ντεπορτίβο Λα Κορούνια) και ο Σόνι Άντερσον (26.25 εκατ.ευρώ από Μονακό) όμως, δεν θα «συνθέσουν μαγική τριάδα», με τον Ρονάλντο Ναζάριο που λίγες ημέρες αργότερα, αποχωρεί για την Ίντερ με 26.5 εκατομμύρια ευρώ και γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή.



Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του θεωρήθηκε ο διάδοχος του Γκαρίντσα, χάρη στην εκπληκτική τεχνική που διέθετε. Ο λόγος για τον Ντενίλσον (τον είδαμε στα μέρη μας με τη φανέλα της Καβάλας), που το καλοκαίρι του 1998, αφήνει την πατρίδα του και τη Σάο Πάουλο για την Μπέτις, έναντι 31.5 εκατομμύρια ευρώ. Οι λιγοστές «αναλαμπές» του όμως, δεν δικαιολόγησαν ποτέ, το μεγάλο ποσό που δόθηκε για την απόκτηση του.



Ο τραυματισμός του Ρονάλντο αναγκάζει την Ίντερ του Μαρτσέλο Λίπι να δώσει το 1999 το ποσό των 46,5 εκατομμύρια ευρώ στη Λάτσιο για την απόκτηση του Κριστιάν Βιέρι. Λίγο καιρό μετά την ανάρρωση του από το πρώτο τραυματισμό, ο Βραζιλιάνος τραυματίζεται ξανά και έτσι ο «Μπόμπο» αναλαμβάνει μόνος του, το σκοράρισμα των «νερατζούρι». Με τη ομάδα του Μιλάνο βρίσκει δίχτυα 123 φορές, σε 190 αγώνες.



Το 2000 πραγματοποιήθηκε μια μεταγραφή που «έμελλε» να αλλάξει την ιστορία του αθλήματος. Η σχεδόν ταυτόχρονη (παρά λίγες μέρες), εκλογή νέου προέδρου σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, «μετατρέπει» τον Λουίς Φίγκο από «σύνθημα στα χείλη» των οπαδών των «Μπλαουγκράνα», σε «προδότη». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, «τάζει» τον Πορτογάλο στους φιλάθλους της Ρεάλ Μαδρίτης και τελικά αναγκάζεται να του προσφέρει τον «ουρανό με τ άστρα», για να υπογράψει στη «βασίλισσα». Τα 60 εκατομμύρια ευρώ που πήραν οι Καταλανοί (τόση ήταν η ρήτρα αποδέσμευσης του), δεν ήταν ο κύριος λόγος που ο «Ιούδας για την Μπαρτσελόνα», αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αυτό που έγινε στην επιστροφή του, με τη φανέλα των «μερένχες», στο «Καμπ Νου», δεν έχει προηγούμενο…



Η υπόσχεση του Πέρεθ να κάνει «γκαλάκτικος», τη Ρεάλ Μαδρίτης, συνεχίστηκε με τον Ζινεντίν Ζιντάν (από τη Γιουβέντους με 77.5 εκατ.ευρώ). Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιά του, σκόραρε 49 γκολ με τους Ισπανούς και έκανε 67 φορές τους συμπαίκτες του χαρούμενους.



Ο «σάλος» που προκάλεσε η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, το 2009, από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει ξαναγίνει… Στην παρουσίαση του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», γέμισε το γήπεδο με 90.000 φιλάθλους. Στην Ισπανία έχει την πιο «παραγωγική περίοδο» της καριέρας του. Σε 438 αγώνες, σκόραρε 311 γκολ και μοίρασε 123 ασίστ και «αποτελεί» τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Μεταξύ των πολλών ρεκόρ που κατέχει, είναι και αυτό με τα περισσότερα χατ-τρικ (34) στην ιστορία της La Liga. Έχει σκοράρει σε 30+ γκολ σε έξι διαδοχικές σεζόν. Με τη ομάδα της Μαδρίτης, έχει κατακτήσει τέσσερα Champions League και τέσσερις Χρυσές Μπάλες (συνολικά έχει πέντε).



Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 (μια μέρα πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος), η Ρεάλ «σπάει» την εκατοστάρα (η Τότεναμ πήρε 101 εκατ.ευρώ) και κάνει δικό της τον Γκάρεθ Μπέιλ. Η πορεία του Ουαλού εξτρέμ με τους «μερένχες» έχει τα «πάνω της και κάτω της». Από έναν παίκτη που είναι μέρος μίας εκ των κορυφαίων επιθετικών τριάδων όλων των εποχών (BBC- Μπέιλ, Μπενζεμά, Κριστιάνο), καταλήγει στα τελευταία του χρόνια, ως ένας… εξαιρετικός παίκτης γκολφ.



Η Γιουβέντους έχει αποκτήσει δύο φορές ως ελεύθερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Πολ Πογκμπά. Ο Γάλλος «βιρτουόζος» πέρασε τα καλύτερα του χρόνια στο Τορίνο, προτού πάρει μεταγραφή για την ομάδα, που αφού αρχικά «ανδρώθηκε», μετέπειτα τον «χάρισε». Για την «επανένταξη» στο ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων», του γεννημένου το 1993, μέσου, χρειάστηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ. Στην Αγγλία δεν «έπιασε» ποτέ τα υψηλά στάνταρ στην απόδοση του.



Το καλοκαίρι του 2017, είναι η σειρά του «φράγματος» των 200 εκατομμυρίων ευρώ,να «σπάσει» . Ο Νεϊμάρ αφήνει την «παρέα» του (ΜΣΝ- Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), για τα «μάτια» της Παρί Σεν Ζερμέν. Το κίνητρο των «τρελών λεφτών» αλλά και η απόφαση του να μην είναι άλλο στην «σκιά» του Μέσι, «ωθεί» τον Βραζιλιάνο στην απόφαση να μετακομίσει στην «πόλη του φωτός», αποτελώντας μέχρι σήμερα την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία. Την ίδια χρονιά ουσιαστικά, συμφωνήθηκε και η μεταγραφή του Κιλιάν Εμπαπέ από τη Μονακό για 180 εκατομμύρια ευρώ (αποκτήθηκε δανεικός με υποχρεωτική οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι λόγω FFP).



Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube