Για τον Μαρσέλο οι συστάσεις είναι περιττές.

Επί 15 χρόνια μόνιμο μέλος στη Ρεάλ Μαδρίτης, μετατράπηκε σε συλλέκτη τροπαίων, καθώς κατέκτησε 25 «κούπες» και φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην ιστορία των «μερένχες», περνώντας τον μύθο Πάκο Χέντο.

Ο καλύτερος αριστερός μπακ της τελευταίας 20ετίας και ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών, ο 34χρονος Βραζιλιάνος έγινε μάρτυρας μιας εντυπωσιακής και πρωτόγνωρης υποδοχής από χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι οποίοι έζησαν ένδοξες μέρες του παρελθόντος.

To sport-fm.gr σας θυμίζει εκείνους τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές τους ένα πλούσιο βιογραφικό και προκάλεσαν ξέσπασμα χαράς στους οπαδούς των ομάδων.

«Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός»


Ήταν 13 Ιουλίου του 1988 όταν 50 χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού -και όχι μόνο- βρέθηκαν στο δημαρχείο του Πειραιά για να υποδεχθούν τον Λάγιος Ντέταρι. Ο «ξανθός Πλατινί», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αποτέλεσε την πιο ηχηρή μεταγραφική κίνηση των «ερυθρολεύκων» και τη σημαντικότερη στην τραυματική κατά τα άλλα εποχή Κοσκωτά. Για τον Ούγγρο «βιρτουόζο» δαπανήθηκαν 3 δισ. δραχμές (σχεδόν 8 εκατ. ευρώ σε σημερινά λεφτά), τα οποία βρήκαν άμεσα αντίκρισμα, καθώς σε 67 εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Ντέταρι πέτυχε 37 γκολ. Με την προηγούμενη ομάδα του (σ.σ. Άιντραχτ Φρανκφούρτης), είχε κατακτήσει λίγους μήνες πριν το Κύπελλο Γερμανίας έχοντας ενεργό ρόλο, ενώ είχε μεσουρανήσει και με τη Χόνβεντ την επταετία 1980-87.


Ένα «μινγκ» αλλιώτικο από τα άλλα


Γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω, στον Σεπτέμβριο του 1990. Ο Ολυμπιακός είναι ξανά εκείνος που ταράζει τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά ύδατα φέρνοντας στον Πειραιά έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της δεκαετίας του 1980. Το όνομα του Όλεγκ Προτάσοφ, ενός καυτού ονόματος, θα τυπωνόταν στη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, μαζί με εκείνα ακόμη δύο αστέρων του Σοβιετικού ποδοσφαίρου, του Γκενάτι Λιτόφτσενκο και του Γιούρι Σάβιτσεφ. Ο Προτάσοφ είχε ως... κληρονομιά τα 130 γκολ σε 230 εμφανίσεις με τη Ντνίπρο και τη Ντιναμό Κιέβου και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που πέρασε από τα μέρη μας. Μάλιστα, ο Ουκρανός στράικερ, επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με ακόμα τρεις ομάδες, φορώντας αρχικά τη φανέλα της Βέροιας τη διετία 1996-1998, εν συνεχεία με της Προοδευτικής τη σεζόν 1998/1999 και τέλος του Πανελευσινιακού τη σεζόν 1999/2000.


Το «πολυεργαλείο» που έπιασε λιμάνι


Kαλοκαίρι 2001. Οι αθλητικές εφημερίδες της χώρας «κρέμονται» στα περίπτερα με τη φωτογραφία και το όνομα του Κριστιάν Καρεμπέ στα πρωτοσέλιδα. Παραλήρημα. Ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της μεγάλης -και άκρως επιτυχημένης- εθνικής Γαλλίας του 1998 και του 2000 αλλά και της Ναντ, της Σαμπντόρια και της Ρεάλ Μαδρίτης, ερχόταν στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Στη συλλογή του είχε ένα πρωτάθλημα Γαλλίας και δύο Champions League με τη Ρεάλ, ενώ θεωρούνταν ένα από τα πιο σύγχρονα και δημιουργικά αμυντικά χαφ της εποχής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το κόστος κυμαινόταν στα 3 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση Κόκκαλη να πληρώνει τα απαιτούμενα στη Μίντλεσμπρο για να αποκτήσει τον Γάλλο. Τα «σημάδια» βελτίωσης στο κέντρο του Ολυμπιακού ήταν εμφανή και μέχρι το 2004 που αποχώρησε, ο Καρεμπέ κατέγραψε με τα «ερυθρόλευκα» 99 συμμετοχές, πέτυχε 4 τέρματα, μοίρασε 6 ασίστ, ενώ μεταξύ άλλων κατέκτησε και 2 πρωταθλήματα.


Παγκόσμιος Ρίμπο


Κανείς δεν περίμενε ότι το σύνθημα που ακούστηκε το Μάιο του 2004 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από φίλους του Ολυμπιακού θα έπαιρνε σάρκα και οστά. «Κόκκαλη Κόκκαλη σε παρακαλώ φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό» φώναξαν οι φίλοι των Πειραιωτών και ο ιστορικός πρόεδρος των «ερυθρολεύκων» δεν τους χάλασε το χατίρι. Έτσι, στις 21 Ιουλίου του 2004 το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατακλύστηκε από χιλιάδες φιλάθλους του Ολυμπιακού για να υποδεχθούν τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στη χώρα μας. Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο λίγο αργότερα θα έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας και θα γινόταν παίκτης του Ολυμπιακού. Κάτοχος της Χρυσής μπάλας το 1999, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μίλαν το 2003, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Βραζιλίας το 2002, ήταν ένα «δείγμα» των πεπραγμένων του τεράστιου Βραζιλιάνου πριν καταφθάσει στον Πειραιά. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδος, ενώ συνέχισε την καριέρα του στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ.


Το αόρατο τείχος


Την «ερυθρόλευκη»… μονοτονία έσπασε ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2008 όταν απέκτησε τον τεράστιο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Με μια μεταγραφή που κόστισε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ το «αόρατο τείχος» έφτασε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, γεμίζοντας προσδοκίες τους φίλους του «τριφυλλιού». Μέλος των «Invicibles» του Αρσέν Βενγκέρ που κατέκτησαν το πρωτάθλημα με την Άρσεναλ το 2004 αλλά και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία δυο χρόνια νωρίτερα, ο Σίλβα γέμισε με ποιότητα το κέντρο του Παναθηναϊκού, καταγράφοντας εξαιρετικές εμφανίσεις και κατακτώντας μεταξύ άλλων το νταμπλ της σεζόν 2009/10. Ο αρχηγός της «σελεσάο» αποχώρησε το 2011, μετά από 119 εμφανίσεις και έξι τέρματα εκ των οποίων το τελευταίο σημείωσε στο «αντίο» του στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ.


Ο μάγος «Ζιο»


Η σχέση του Ολυμπιακού με τους Βραζιλιάνους αστέρες ξεκίνησε ουσιαστικά το καλοκαίρι του 1999. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν δικό τους τον αστέρα της Μπαρτσελόνα και της «σελεσάο», Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα. Ο λατίνος σταρ έγινε η αφορμή ώστε ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών, Σωκράτης Κόκκαλης, να βγάλει από την τσέπη του περίπου 5 δισ. δραχμές (περίπου 14 εκατ. ευρώ σε σημερινά λεφτά) για να τον αποκτήσει. Η μεταγραφή του «Ζιο» στον Ολυμπιακό οδήγησε χιλιάδες φίλους του συλλόγου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να δουν από κοντά το νέο αστέρι της ομάδας που σε έξι χρόνια πέτυχε 97 γκολ, μοίρασε 32 ασίστ, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, συνδυάζοντας το… τερπνόν μετά του ωφελίμου καθώς χάρισε αναρίθμητες στιγμές μαγείας. Το 2005 -μέσω BwinΣΠΟΡ fm- o Bραζιλιάνος αποχαιρέτησε με δάκρυα τον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας την καριέρα του στη Σάντος μέχρι να επιστρέψει στη χώρα μας για να φορέσει τη φανέλα του Εθνικού.


Ο… δαντελένιος Γάλλος σκορερ


25 Ιουνίου 2009. Ο… πολυμετοχικός Παναθηναϊκός κάνει το «μπαμ» φέρνοντας στην Ελλάδα έναν χαρισματικό σκόρερ που έψαχνε τη δική του «Ιθάκη» στη χώρας μετά από αρκετούς τραυματισμούς αλλά και μεγάλη καριέρα. Ο Τζιμπρίλ Σισέ έτυχε θερμής υποδοχής από 5 χιλ. τρελαμένους οπαδούς των «πρασίνων» που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του, μετά από μια «τσουχτερή» δαπάνη 8 εκατ. ευρώ. Στις αποσκευές του ο Γάλλος, είχε το «βαρύ» του βιογραφικό στο οποίο αναγράφονταν θητείες στη Mαρσέιγ, τη Λίβερπουλ, την Οσέρ και τη Λίβερπουλ, αλλά και ένα Champions League με τους «Reds» το 2005. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Σισέ κατέγραψε 89 εμφανίσεις πετυχαίνοντας 55 γκολ ενώ αποχώρησε με ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ελλάδας το 2010 έχοντας αγαπηθεί όσο λίγοι από τους φίλους της ομάδας.


Το θαύμα του Αγίου Ανδρέα


Πριν από ακριβώς 14 χρόνια ο Άγιος Ανδρέας έκανε το θαύμα του για τον Πανιώνιο. Ο «ιστορικός» πραγματοποιεί την μεγαλύτερη μεταγραφή της μακρόχρονης ιστορίας του όταν αποκτά τον Άλβαρο Ρεκόμπα από την Ίντερ ως ελεύθερη μεταγραφή. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση έντυσε στα «κυανέρυθρα» και τον έτερο Ουρουγουανό, Φαμπιάν Εστογιανόφ, δημιουργώντας ένα ασύλληπτο δίδυμο στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Ο… «κινέζος» κατέφθασε στην Ελλάδα έχοντας κατακτήσει με τους «νερατζούρι» 2 Πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα και Σούπερ Καπ Ιταλίας αλλά και ένα Κύπελλο UEFA το 1998. Στην «πλατεία» ο Ρεκόμπα παρέμεινε για ενάμιση χρόνο χαρίζοντας μοναδικές στιγμές μαγείας στους φίλους του Πανιωνίου στις 22 του εμφανίσεις. Ο απολογισμός του Ουρουγουανού ήταν 5 γκολ, 6 ασίστ και δεκάδες… σακούλες στους αντιπάλους του.


Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Ντίμιταρ


Πέρασαν ήδη 7 χρόνια από το καλοκαίρι που ο ΠΑΟΚ ενεργοποίησε τη «βόμβα» που άκουγε στο όνομα Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος επιθετικός που κατά το παρελθόν κατέγραψε σημαντική πορεία στα γήπεδα της Γερμανίας και της Αγγλίας, κατέφθασε στη συμπρωτεύουσα ως ελεύθερη μεταγραφή δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού στον «ασπρόμαυρο» λαό. Δύο φορές πρωταθλητής της Premier League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με τους «κόκκινους διαβόλους», ο Μπερμπάτοφ έφερε μια νέα νότα ποιότητας στην Τούμπα. Ωστόσο η θητεία του στον «Δικέφαλο του Βορρά» κράτησε μόνο 273 ημέρες μιας και οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Σε 25 ματς πέτυχε 5 τέρματα, ενώ αποχώρησε τον Ιούλιο του 2016.


Ένας λαβωμένος «βίσωνας»


Πριν από την πολύ σημαντική προσθήκη του Μπερνάρ στον Παναθηναϊκό, η τελευταία μεταγραφή «αεροδρομίου» τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι «πράσινοι» των πολλών οικονομικών και αγωνιστικών προβλημάτων καταφέρνουν να έρθουν σε συμφωνία και εντέλει να κάνουν δικό τους τον Μίκαελ Εσιέν, που κατά το παρελθόν είχε αγωνιστεί σε Λιόν, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν με μεγάλη επιτυχία έχοντας στην τροπαιοθήκη του -μεταξύ άλλων- ένα Champions League καθώς και δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας με την Τσέλσι. Ο Γκανέζος αμυντικός χαφ, που άκουγε και στο παρατσούκλι «βίσονας», είδε χιλιάδες φίλους του Παναθηναϊκού να τον υποδέχονται παίρνοντας μια «γεύση» από την ελληνική τρέλα. Με το τριφύλλι στο στήθος αγωνίστηκε σε μόλις 15 ματς, ενώ σημείωσε ένα γκολ απέναντι στον Λεβαδειακό στη Βοιωτία.


Ο Αργεντινός μετρονόμος


Ποιότητα, αποφασιστικότητα, δύναμη, τίτλοι ή αλλιώς Εστέμπαν Καμπιάσο. Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος πάτησε τα χώματα της Ελλάδας για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2015, προερχόμενος από την Premier League και τη Λέστερ. Βέβαια, οι «αλεπούδες» δεν ήταν η μοναδική προϋπηρεσία του Αργεντινού ο οποίος υπήρξε χρησιμότατο στέλεχος των Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ, με τις οποίες κατέκτησε δύο Champions League (από ένα με κάθε ομάδα), ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας και Ιταλίας με τους «μερένχες» και τους «νερατζούρι» αντίστοιχα. Η μεταγραφή του είχε μηδενικό κόστος αφού αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ενώ τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας γέμισαν από μεγάλο αριθμό φίλων του Ολυμπιακού που τον υποδέχθηκαν. Κατά τη διετή του θητεία στο λιμάνι, ο Καμπιάσο κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα, ενώ πέτυχε 7 γκολ σε 47 ματς.


Το «παγοθραυστικό» της ΑΕΚ


Έχουν περάσει 11 χρόνια από το καλοκαίρι του 2011 όταν η ΑΕΚ ενεργοποιούσε μια «βόμβα» ολκής με την απόκτηση του Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Ο Ισλανδός φορ με μεγάλη τεχνική κατάρτιση και εμπειρία στο σκοράρισμα κατέφθασε στη χώρα μας εν μέσω επιδοκιμασιών των φίλων της «ένωσης» που κατέκλυσαν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να τον υποδεχθούν. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπαρτσελόνα δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά και σημαντικό στέλεχος της Τσέλσι του Μουρίνιο για μια εξαετία το «παγοθραυστικό» από το Ρέικιαβικ άφησε την Αγγλία και τη Στόουκ Σίτι και μετακινήθηκε ως ελεύθερος στην ΑΕΚ που την περίοδο εκείνη είχε πολλά οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, πριν φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» αγωνίστηκε και στις Αϊντχόφεν, Μονακό, Τότεναμ και Μπόλτον, ενώ με τον δικέφαλο σημείωσε μόλις 1 γκολ σε 14 συμμετοχές.


Ο «αρτίστας» του Βισέου


Το πρωί της 13ης Ιουλίου του 2000 ο Παναθηναϊκός, πραγματοποιούσε μια από τις μεγαλύτερες και πιο «ηχηρές» μεταγραφές της ιστορίας του. Το όνομα του Πάουλο Σόουζα, με τον αριθμό «6» θα τυπωνόταν στις πράσινες φανέλες και ο διεθνούς φήμης Πορτογάλος χαφ με τα δύο Champions League στο παλμαρέ του θα γινόταν ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού».
Έχοντας λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική Πορτογαλίας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro του 2000, ο Σόουζα έφτασε στη χώρα μας υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Το βιογραφικό του ήταν εντυπωσιακό καθώς είχε αγωνιστεί στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, στην Ιταλία με τη Γιουβέντους την Ίντερ και την Πάρμα αλλά και στη Γερμανία με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το 2002, αποχώρησε μετά από 32 συμμετοχές και ένα – εκπληκτικό- γκολ απέναντι στη Γιουβέντους στις 8 Νοεμβρίου του 2000 με απευθείας εκτέλεση φάουλ για τους ομίλους του Champions League.



Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube