Έτοιμη να ανοίξει το νεότερο κεφάλαιο, στη θέση του τερματοφύλακα, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Με τον Αντρέ Ονάνα στον ρόλο του εκλεκτού να καλείται απλά να φανεί ισάξιος ή ακόμα και καλύτερος υπερασπιστής των «κόκκινων» γκολπόστ, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Νταβίντ Ντε Χέα. Πρέπει να σηκώσει το βάρος, σε μία εκ των πιο νευραλγικών θέσεων της νέας του ομάδας.
Το κίνητρο, πάντως, για να πετύχει όλα τα παραπάνω σίγουρα υπάρχει. Άλλωστε, πέραν του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του, τον ακολουθεί μία ιστορία που αυξάνει τη θέλησή του να πετύχει και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Μία... οδύσσεια που είχε αφετηρία το Φεβρουάριο του 2021, αρκετές στάσεις και μία κοινή συνισταμένη. Το νέο προπονητή του, Έρικ Τεν Χαγκ, που δεν είναι και τόσο άγνωστο πρόσωπο για τον ίδιο. Ίσα ίσα.
Μιλάμε για τον άνθρωπο που καθόταν στον πάγκο του Άγιαξ, την περίοδο που ο 27χρονος Καμερουνέζος πορτιέρε έτρωγε βαριά καμπάνα από την ΟΥΕΦΑ για... έναν πονοκέφαλο. Μένοντας 9 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω χρήσης ενός χαπιού, το οποίο περιείχε μία απαγορευμένη ουσία, τη φουροσεμίδη. Μόνο ελαφρυντικό οι 3 μήνες άφεσης από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), με τον ίδιο τον Ονάνα να μην μπορεί ούτε να προπονηθεί, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να θέλει να σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Long story short, τον Ιούλιο του 2022 μένει ελεύθερος από τον Άγιαξ, παίρνοντας μία απόφαση που τον δικαίωσε. Η μεταγραφή του στην Ίντερ αποδεικνύεται διάνα. Και, παρά τον παραγκωνισμό και την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα του Καμερούν, λίγο πριν το Μουντιάλ του Κατάρ, η σεζόν 2022/23 μένει στην ιστορία ως η καλύτερη της καριέρας του. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη.
Ως «νεραντζούρο», κατακτά το Κύπελλο Ιταλίας απέναντι στη Φιορεντίνα με 2-1, μαζί με την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, κατά την ιστορική χρονιά του 3ου πρωταθλήματος της Νάπολι. Όμως το αποκορύφωμα ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και στον τελικό του Champions League. Εκεί όπου η Ίντερ κοίταξε στα μάτια τη Μάντσεστερ Σίτι, χάνοντας, παρόλα αυτά, το «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά» στις λεπτομέρειες, χάρη στο τέρμα του Ρόδρι και το τελικό 1-0.
Σε μία διοργάνωση που του Ονάνα φάνηκε πως του πάει πάρα πολύ. Κάτι που φαίνεται και από τις πρωτιές που κατέκτησε, σε προσωπικό επίπεδο. Έχοντας τις περισσότερες επεμβάσεις, με 47, τις πιο πολλές επιτυχημένες μακρινές μπαλιές, με 116, αλλά και ανακτήσεις μπάλας, καταγράφοντας 114.
Πρωτοπόρος, βέβαια, δεν ήταν μόνο στο χορτάρι, αλλά και στον αέρα. Οι 14 επεμβάσεις σε ψηλό παιχνίδι αποτέλεσαν την καλύτερη επίδοση, σε αυτόν τον τομέα, για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι κατάφερε, εν τέλει, να κρατήσει ανέπαφη την εστία του 8 φορές, περισσότερες από κάθε άλλον, βλέπουμε πως, σίγουρα, τίποτα δεν πάει στον…βρόντο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, στο κομμάτι των επεμβάσεων, κατέγραψε τη 3η καλύτερη επίδοση, στην ιστορία του Champions League.
Ο τρίτος Αφρικανός παίκτης ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας, μετά τον Σενεγαλέζο και ομόσταυλό του, Εντουάρ Μεντί, το 2021, καθώς και τον Μπρους Γκρόμπελαρ, από τη Ζιμπάμπουε, το 1984, που έπαιξε σε τελικό Champions League. Και τώρα; Είναι έτοιμος να «δείξει τα δόντια του» στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League. Με μία σημαντική αβάντα, μάλιστα. Αφού ο Ονάνα μέτρησε, την περασμένη αγωνιστική περίοδο 29 επαφές με τη μπάλα, στο πρώτο τρίτο του γηπέδου. Εκεί όπου κατέγραψαν λιγότερες επαφές παίχτες σαν τον Τζον Στόουνς (27), τον Τζακ Γκρίλις (27), τον Μπερνάρντο Σίλβα (25) και τον Έρλινγκ Χάαλαντ, με μόλις 9 επαφές. Σημαντικό γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί τον πιο δυνατό αντίπαλο για την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, τον οποίο πάντα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θέλει τουλάχιστον να κοντράρει, αν όχι να τον κερδίζει.
Αν το συνδυάσουμε και με τα όσα έγιναν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, καταλαβαίνουμε ότι η δίψα του Αντρέ Ονάνα για κάτι καλό στους «κόκκινους διαβόλους» και την Αγγλία, μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ. Σε μία καμπή της καριέρας του στην οποία του δίνεται η ευκαιρία να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Όχι μόνο το όνομά του και το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ που κοστίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αλλά και την υστεροφημία του. Με σύμμαχο το άκρως διδακτικό παρελθόν του. Και, φυσικά, τον Έρικ Τεν Χαγκ, που μόνο τυχαία δεν δείχνει πως τον έχει επιλέξει!
Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος