Με πλατιά χαμόγελα κοιμήθηκαν και ξύπνησαν άπαντες στον οργανισμό της ΑΕΚ.

Από τον Λιβάι Γκαρσία και τους υπευθύνους της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ που τον υποδέχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (2/8) στα γραφεία του κλαμπ, μέχρι φυσικά τον κόσμο του «δικεφάλου»: Ο επιθετικός από το Τρινιντάτ και Τομπάγκο έβαλε την… πολυαναμενόμενη τζίφρα και το νέο συμβόλαιο -υπερδιπλάσιων αποδοχών- αναγράφει πάνω 2028!

Ένας παίκτης που -μόλις του έβγαλαν το «λάσο» αλλάζοντάς του θέση- ανέπτυξε με την «Ένωση» σχέση… αμφίδρομης εκτίναξης. Ένας φορ που δύναται να απογειωθεί ακόμα περισσότερο μέσα από τις τάξεις της.

Μια σπουδαία κίνηση για τους νταμπλούχους που απαιτούσε δυνατούς χειρισμούς και η οποία ήρθε να πάρει τη σκυτάλη από όσες είχαν προηγηθεί, μεταξύ αυτών και της ιστορικής μεταγραφής του Ορμπελίν Πινέδα.



Τα -τρομερά μεν, αναξιοποίητα σε μεγάλο βαθμό δε- φυσικά του προσόντα!



Δεν χρειαζόταν να ολοκληρωθεί η -μαγική για την ΑΕΚ αλλά και για τον ίδιο- σεζόν 2022/23, προκειμένου να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι ο Λιβάι Γκαρσία έχει (πολλές) δυνατότητες. Ούτε καν να αρχίσει. Από τις πρώτες του στιγμές με τα κιτρινόμαυρα, σ' εκείνο το ματς με τη Σεν Γκάλεν για τον γ' προκριματικό του Europa Conference League, ο 25χρονος άσος είχε δείξει ότι… εδώ κάτι έχουμε.



Τι είχαμε; Καταρχάς έναν ποδοσφαιριστή με τρομερά φυσικά προσόντα αλλά και σε εξαιρετική ηλικία ώστε αυτά να αξιοποιηθούν τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο και μέσω πώλησης μελλοντικά.

Ωστόσο, κάπου χάθηκε το πράγμα. Δεν ήταν ότι είχε «άσχημα» στατιστικά στις δύο πρώτες του σεζόν. Για παράδειγμα, ολοκλήρωσε εκείνη του 2020/21 με έξι γκολ και επτά ασίστ σε 35 συμμετοχές.



Κι όμως, καταλάβαινε κανείς ότι έπαιζε σαν να είχε… λάσο, χωρίς δηλαδή να αξιοποιούνται στο έπακρο τα τεράστια ποδοσφαιρικά του χαρίσματα.

Έφταιγε εκείνος; Μάλλον όχι, όπως αποδείχθηκε και στην πορεία. Εξάλλου, από τη μία, ποτέ δεν αποτέλεσε περίπτωση ποδοσφαιριστή που παραμελούσε τη δουλειά. Κάθε άλλο. Από την άλλη, έπεσε σε μια πολύ κακή περίοδο για την ΑΕΚ που… μόνο ο μοναδικός δεν ήταν που παραλίγο να απαξιωθεί. Χωρίς να συμβεί βεβαίως στον ίδιο, εν αντιθέσει με άλλους συμπαίκτες του.

Ως φορ στην εθνική, το «δώρο» του Οφρυδόπουλου και ο Αλμέιδα που τον απογείωσε!



Όλα αυτά μέχρι να 'ρθει η… άγια εποχή για τους ΑΕΚτζήδες, με την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι της αγαπημένης τους ομάδας.

Τα πάντα πλέον άρχισαν να κυλούν διαφορετικά για τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό και την ομάδα -με αποκορύφωμα το νταμπλ και την επιστροφή στην Ευρώπη- αλλά και τον ίδιο τον παίκτη. Έδεσε το γλυκό που λέμε.

Ωστόσο, μόνο τυχαία δεν ήταν η αγωνιστική εκτίναξη του Λιβάι. Σίγουρα, συνέβαλε και η όλη αύρα του γηπέδου αλλά και η λειτουργία του συνόλου που δημιούργησε ο Αργεντινός τεχνικός, μέσω του οποίου κάθε παίκτης μπορούσε να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του.

Παρόλα αυτά, κακά τα ψέματα, σημείο-κλειδί αποτέλεσε η αλλαγή θέσης για τον εκρηκτικό άσο: Από εξτρέμ σε φορ!

Θέση βέβαια που δεν του ήταν άγνωστη. Σ' αυτήν αγωνιζόταν (και συνεχίζει να το κάνει) κατά βάση και στην εθνική Τρινιντάτ και Τομπάγκο. Στη… σχολική εκδοχή ενδεχομένως του «ο καλός παίζει μπροστά» (σε ό, τι αφορά το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα); Και πάλι, εκεί έπαιζε.

Για να ακολουθήσει, τον Μάρτιο του 2022, το τέλος της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Αργύρη Γιαννίκη και η… επιστράτευση του Σωκράτη Οφρυδόπουλου από την ΑΕΚ Β' (τον οποίο εσχάτως αντικατέστησε ο Νίκος Κούστας). Ο τελευταίος το παίδεψε στο μυαλό του, τα 'βαλε κάτω μαζί με τον βοηθό του, Ηλία Κυριακίδη και -αναγκασμένος και από τις απουσίες- το αποφάσισε: Ο Λιβάι στην κορυφή κόντρα στον Άρη.

Αποτέλεσμα; Δύο σεντερφορίσια γκολ. Το (πολύ) κακό όμως για την ΑΕΚ ήταν ότι δέχθηκε ένα περισσότερο από τους Θεσσαλονικείς και μάλιστα με ανατροπή, με τους «κιτρινόμαυρους» να τίθενται εκτός Ευρώπης.



Υπήρχε βέβαια και διπλό καλό. Αφενός ότι οι «κιτρινόμαυροι» είχαν κλείσει εδώ και καιρό τον προπονητή της επόμενης σεζόν, αφετέρου πως εκείνος είχε πιάσει δουλειά… χθες. Φυσικά, ο «Πελάδο» είδε και την αναμέτρηση στο «Κλ. Βικελίδης», οπότε τα πάντα πήραν τον δρόμο τους…

Έχει «μάτι» ο Αλμέιδα. Όπως φυσικά και την ικανότητα να κάνει την ιδέα (για το διαφορετικό, εν προκειμένω την αλλαγή θέσης)… πράξη. Μόνο πέρυσι, συνέβη με μια σειρά από παίκτες του. Μπορεί να απογειώσει το δυναμικό του. Όπως έκανε και με τον Λιβάι, για τον οποίο διέκρινε ότι τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά του μπορούν να αξιοποιηθούν -και για τον ίδιο τον παίκτη και για το σύνολο- καλύτερα στην κορυφή. Με τα «credits» φυσικά να πηγαίνουν και στον Οφρυδόπουλο μαζί με τον τότε βοηθό του και νυν Αθλητικού Διευθυντή και Υπεύθυνου Εκπαίδευσης Δικτύου της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ. Ίσως και το μεγαλύτερο «δώρο» του Έλληνα τεχνικού στην ΑΕΚ. Όχι;

Η διαρκής -έως και κατακόρυφη φέτος το καλοκαίρι- βελτίωση



Δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για τα περυσινά του πεπραγμένα ως φορ. Εξάλλου, είναι και πρόσφατα και εντυπωσιακά.

Γρήγορα δόθηκε απάντηση στο εάν μπορεί να ανταποκριθεί στη θέση. Κι ας έχανε μερικά (σημαντικά) τετ-α-τετ. Κάτι που δεν προέκυψε, βεβαίως, μόνο από τη στατιστική του συγκομιδή στην πορεία προς το «κιτρινόμαυρο» νταμπλ: 18 τέρματα και επτά ασίστ σε 37 εμφανίσεις.



Ο Λιβάι έχει όλο το πακέτο που τον καθιστά έναν… υπερσύγχρονο φορ. Με την εξέλιξή του να είναι διαρκής την περασμένη σεζόν και να φαντάζει κατακόρυφη λίγο πριν την έναρξη της επόμενης. Έξι γκολ σε τρία φιλικά είναι αυτά…


(To χατ-τρικ του Λιβάι κόντρα στην πρωταθλήτρια Ουκρανίας, Σαχτάρ, λίγες μέρες μόνο μετά την ενσωμάτωσή του στην προετοιμασίας της ΑΕΚ)

Οι θέσεις που παίρνει στην περιοχή, οι μονοκόμματες εκτελέσεις, οι κεφαλιές-οβίδες, οι κινήσεις που κάνει στον χώρο με και χωρίς την μπάλα. Άλλα στοιχεία τα προσέθεσε ή τα εξέλιξε στο παιχνίδι του τους τελευταίους μήνες (κυρίως τα δύο πρώτα), άλλα τα είχε. Όλα όμως συνηγορούν σ' ένα: Συνιστά τον ορισμό του σύγχρονου σέντερ φορ! Κι ας συνεχίσει να χάνει μερικά τετ-α-τετ.

Στοιχεία που μόνο απαρατήρητα δεν περνούν εκτός Ελλάδας, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα της «ερωτοχτυπημένης» με την περίπτωσή του, δευτεραθλήτριας Γαλλίας Λανς.

«Είναι κορυφαίος. Οι παίκτες μας έπεσαν πάνω του, αλλά ήταν ασταμάτητος. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει όπου θέλει, σε κάθε πρωτάθλημα από τα πέντε κορυφαία», δήλωνε προ ημερών ο εντυπωσιασμένος τεχνικός της Τράμπζονσπορ, Νέναντ Μπιέλιτσα. Και προσοχή. Όχι σε κάποιο ελληνικό Μέσο (με ό, τι αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να συνεπάγεται), αλλά σε κροατικό ενόψει της σύγκρουσης της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με την «Ένωση» στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League.



Η Ευρώπη που θα τον εκτινάξει ακόμα περισσότερο



Ίσως ο μεσότιτλος να ακούγεται και ολίγον τι αδόκιμος. Αλλά η… ουσία του μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη.

Τι εννοούμε; Ότι εάν ο Λιβάι έδειξε τα όσα έδειξε στην Ελλάδα απέναντι (και) σε κλειστές άμυνες, οι χώροι που θα βρει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δύνανται να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα χαρίσματά του, με πρώτο και κύριο εκείνο της ταχυδυναμικής.

Σύμφωνοι, περισσότεροι χώροι μεν, (πολύ) δυσκολότεροι αντίπαλοι δε. Βέβαια, η δυναμική των Σαχτάρ και Τράμπζονσπορ, εναντίον των οποίων σκόραρε (έως και… οργίασε) εσχάτως, συνιστά μια καλή βάση για συμπεράσματα.

Ο Λιβάι Γκαρσία έχει όλα τα φόντα να λάμψει με την ΑΕΚ και στην Ευρώπη. Κάτι που αναπόφευκτα θα εκτινάξει την τιμή του σε ύψη δυσθεώρητα. Το ξέρουν αυτό στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό. Ευχής έργον μάλιστα για τους νταμπλούχους, για λόγους αγωνιστικούς και οικονομικούς, είναι να συμβεί αυτό στο Champions League. Και για τον ίδιον...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.