sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Εζέκιελ Πόνσε: Το «τανκ» επιστρέφει στην ΑΕΚ για να συνεχίσει αυτό που άφησε στη μέση

Ο Εζέκιελ Πόνσε επιστρέφει σε μια πολύ διαφορετική ΑΕΚ από αυτή που γνώρισε και είναι αποφασισμένος αυτή τη φορά να μην καταγράψει μόνο καλά νούμερα, αλλά και τίτλους.

«Κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα συναντηθούν και πάλι», κατέληγε η ανακοίνωση της ΑΕΚ για την αποχώρηση του Εζέκιελ Πόνσε το καλοκαίρι του 2019. Και αποδείχτηκε προφητική, καθώς τέσσερα χρόνια μετά, ο Αργεντινός φορ επιστρέφει. Και επιστρέφει σε μια πολύ διαφορετική «Ένωση» από αυτή που άφησε. Γιατί μπορεί και το 2018, όταν αποκτήθηκε, οι «κιτρινόμαυροι» να ήταν πρωταθλητές, αλλά η ομάδα που θα συναντήσει τώρα έχει πολύ πιο στέρεες βάσεις και την ώθηση της Opap Arena για να απογειωθεί ξανά μαζί της.

Ξεχώρισε σε «μαύρη» χρονιά


Ο Εζέκιελ Πόνσε ήταν από τις λίγες αχτίδες φωτός στην ΑΕΚ της σεζόν αμέσως μετά το πρωτάθλημα που έβαλε τέλος σε μια ανομβρία 24 ετών. Με εξαίρεση την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, όπου η «Ένωση» είχε μόνο ήττες, η ομάδα τερμάτισε τρίτη και στο -23 από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ενώ έχασε και στον τελικό Κυπέλλου, μέσα στο ΟΑΚΑ, από τον Δικέφαλο του Βορρά με 1-0.

Ο Αργεντινός, πάντως, έδειξε τι μπορεί να καταφέρει και θα κατάφερνε πολλά περισσότερα με καλύτερη υποστήριξη από την υπόλοιπη ομάδα. Πέτυχε 21 γκολ σε 43 εμφανίσεις και μοίρασε ακόμη 4 ασίστ. Ειδικότερα, στο πρωτάθλημα είχε 16 γκολ και 4 ασίστ σε 27 εμφανίσεις, ενώ στο Κύπελλο σκόραρε 5 φορές σε 7 αναμετρήσεις, ενώ σε προκριματικά και ομίλους Champions League δεν βρήκε δίχτυα σε εννιά αγώνες.

Εζέκιελ Πόνσε: Θέμα για τον νέο φορ της ΑΕΚ

Η επιθυμία να παραμείνει στο ρόστερ του και μετά τη λήξη του μονοετούς δανεισμού του από τη Ρόμα, το καλοκαίρι του 2019, ήταν... εκ των ων ουκ άνευ. Άλλωστε, όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο παίκτης, το κλαμπ είχε την πρόθεση να ενεργοποιήσει την οψιόν των έξι εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία με τους «τζιαλορόσι» (αποκαλύπτοντας παράλληλα και πρόταση που είχε δεχτεί εκείνη την περίοδο από άλλη ελληνική ομάδα). Ωστόσο η Σπαρτάκ Μόσχας πρόσφερε 3 εκατ. ευρώ στη Ρόμα και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως στον ίδιο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ως φίλος.

«Αισθάνομαι ευγνώμων απέναντι στην ΑΕΚ και στους ανθρώπους της για τον τρόπο με τον οποίο με υποδέχτηκαν και με βοήθησαν να προσαρμοστώ για να προσφέρω στην ομάδα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τον επαγγελματισμό με τον οποίο με αντιμετώπισαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Από την πλευρά μου πιστεύω ότι ανταπέδωσα αυτή την αγάπη μέσω της καθημερινής δουλειάς μου, αλλά και των όσων προσπάθησα να βγάλω μέσα στο γήπεδο για να βοηθήσω την ομάδα μου. Θα ήθελα να εκφράσω το πιο θερμό μου ''ευχαριστώ'' στον κόσμο, στον πρόεδρο, στους προπονητές μου, στους συμπαίκτες μου, στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα και να διευκρινίσω ότι η απόφασή μου να μην συνεχίσω στην ΑΕΚ, παρά την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς μου και να καλύψει το συμβόλαιό μου, έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιθυμία μου να συνεχίσω σ' ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ θα αποτελεί για πάντα ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καριέρα, αλλά και στην καρδιά μου και παρά το ότι είχα πρόταση και από άλλη ομάδα της χώρας, θα παραμείνει για εμένα η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα. Εύχομαι τα καλύτερα για την ΑΕΚ!
», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Αργεντινός επιθετικός.



«Καυτός» και στη Μόσχα


Στη Σπαρτάκ, Ανεξαρτήτως προπονητή (Κονόνοφ, Τεντέσκο και Ρουί Βιτόρια), η θέση του στη βασική ενδεκάδα των Μοσχοβιτών ήταν λίγο έως πολύ δεδομένη. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, όταν και μετακόμισε ως δανεικός στην Έλτσε, πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 25 γκολ και βγάζοντας 5 ασίστ. Μάλιστα, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον -σε ό, τι αφορά την περίπτωση της ΑΕΚ- είναι ότι χρησιμοποιούταν κυρίως σε συστήματα με δύο φορ.

Τη σεζόν 2019/20 είχε 11 τέρματα (και 1 ασίστ σε 34 συμμετοχές), ενώ την επόμενη 10 γκολ (και 3 ασίστ σε 28 συμμετοχές). Την περασμένη σεζόν ξεκίνησε εκ νέου ως βασικός, παίζοντας σε δυάδα μπροστά είτε με τον Γιόρνταν Λάρσον (γιο του θρύλου του σουηδικού ποδοσφαίρου, Χένρικ Λάρσον) είτε με τον Αλεξάντρ Σομπόλεφ. Εντυπωσιακό το «μπάσιμό» του, με τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε επτά εμφανίσεις του, μέχρι όμως να υποστεί ρήξη μηνίσκου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια που έκατσε στη Ρωσία ήταν και τα περισσότερα που πέρασε με τη φανέλα μιας ομάδας. Νούμερα, αγωνιστικά και χρονικά, πολύ καλά. Αλλά σαν τη… La Liga δεν έχει.



Η δεύτερη ευκαιρία στη La Liga


Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε το βήμα για την Ιβηρική. Αναλόγως είχε πράξει και τη σεζόν 2016/2017, όταν αγωνίστηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα και στη Γρανάδα ως δανεικός από τη Ρόμα (2 γκολ/1 ασίστ σε 27 συμμετοχές). Η νέα, λοιπόν, ευκαιρία τού δόθηκε τον Ιανουάριο του 2022, όταν η Έλτσε τον απέκτησε ως δανεικό και τον έκανε και πάλι συμπαίκτη με τον Λούκας Μπογέ (είχαν μεταγραφεί την ίδια περίοδο στην ΑΕΚ).

Μάλιστα, το ξεκίνημά του ήταν άκρως ελπιδοφόρο: «Χρυσή» αλλαγή και νικητήριο γκολ με το «καλησπέρα», στο ντεμπούτο του απέναντι στη Ράγιο Βαγεκάνο. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Έκτοτε, έπαιξε άλλες 12 φορές -τις 5 ως βασικός- χωρίς να βρει δίχτυα. Παρόλα αυτά, η ισπανική ομάδα προσπάθησε και κατάφερε να τον διατηρήσει στο δυναμικό της ενεργοποιώντας την οψιόν αγοράς των 4 εκατ. ευρώ.

Ένα «τανκ» για την ΑΕΚ


Ο Εζέκιελ Πόνσε είναι ένα σημαντικό upgrade για τη γραμμή κρούσης της ΑΕΚ. Άλλωστε μιλάμε για ποδοσφαιριστή που στα 16 του έγινε βασικός στη Νιούελς Ολντ Μπόις, που ανάγκασε τη Ρόμα στα 18 του να τον αγοράσει για 4,2 εκατ. ευρώ, που επελέγη από τον Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιλ και που ακόμη δεν έχει πιάσει «ταβάνι» στην καριέρα του.

Στην ΑΕΚ θα βρει ένα ιδανικό περιβάλλον κι έναν Αργεντινό προπονητή για να «ριζώσει» και να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές του. Θα υποστηρίζεται από ένα πολύ καλύτερο σύνολο και πολύ ανώτερης ποιότητας συμπαίκτες, σε σχέση με το πρώτο του πέρασμα από την Ελλάδα, ενώ δεν θα έχει τον άχαρο ρόλο που είχε σε μια από τις ουραγούς της LaLiga αλλά θα αγωνίζεται σε μια ομάδα που παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και παράγει πολλές φάσεις.

Αναμφίβολα, ο νυν άσος των «κιτρινόμαυρων» έχει μεγάλη κλάση. Είναι σέντερ φορ, αλλά όχι ο κλασικός επιθετικός «κουτιού» (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταθεί και μόνος του). Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συνυπάρξει με τον Λιβάι Γκαρσία, αλλά και να πάρει τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης. Πολύ καλός στα τελειώματα, με δεξί πόδι και αρκετά τρεξίματα ώστε να βοηθά και στο πρεσάρισμα, στοιχείο που είναι αναπόσπαστο στη φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα. Παρά το ότι δεν πρόκειται και για… ντερέκι (1,81μ.), είναι τρομερός με το κεφάλι κάτι που είχε δείξει και στη θητεία του στην ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, επτά από τα γκολ που είχε σημειώσει, ήταν με κεφαλιές.

Είναι αξιοσημείωτο, πως στα 19 ματς που πέτυχε γκολ στην πρώτη του θητεία στην «Ένωση», η ομάδα του είχε 16 νίκες, μόλις 2 ισοπαλίες και μοναδική ήττα αυτή από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 4-1 (παρότι είχε προηγηθεί).

Ο Εζέκιελ Πόνσε επιστρέφει... Πιο ώριμος (πατέρας δύο παιδιών πλέον) και πιο έτοιμος για να ρίξει άγκυρα στην ΑΕΚ και να ολοκληρώσει τη δουλειά που άφησε στη μέση φεύγοντας το καλοκαίρι του 2019.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x