Είναι οι καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου στο ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ και ο Τροσάρ διεκδικεί με άτσαλο τρόπο τη μπάλα από τον Μπερνάρντο Σίλβα. Πάνω στην ένταση της στιγμής, με τους «κανονιέρηδες» να έχουν ανατρέψει το γρήγορο γκολ του Χάαλαντ, ο Βέλγος αντικρίζει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Μάικλ Όλιβερ και αφήνει για το υπόλοιπο 45λεπτό την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Ένα αριθμητικό μειονέκτημα που δεν φαινόταν αρκετό για να στερήσει μία τεράστια νίκη. Ωστόσο στο τέλος η άμυνα «λύγισε» και ήρθε το κομβικό 2-2 όπως πιθανόν να αποδειχθεί στην οικονομία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Το συγκεκριμένο ημίχρονο είναι η μοναδική μαύρη «κηλίδα» του ήρωά μας στα οκτώ πρώτα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Έξι για το πρωτάθλημα και δύο για το Champions League, ο 29χρονος έχει σημαίνοντα ρόλο στον τρόπο παιχνιδιού του Μίκελ Αρτέτα. Δεν είναι ο φαντεζί παίκτης, δεν έχει το ένας εναντίον ενός και την ποιότητα ή τις δημιουργικές ικανότητες των Σάκα, Χάβερτς και Έντεγκαρντ, είναι όμως εξαιρετικός στην τακτική, είναι πάντα στο σημείο που πρέπει και πρώτος προσφέρει λύσεις όταν τις χρειάζεται ο Ισπανός προπονητής.



Ο αρχιτέκτονας των Λονδρέζων γνώριζε τι μπορούσε να προσφέρει όταν έδινε το «οκ» για την απόκτηση του από την Μπράιτον τον Ιανουάριο του 2023 έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ. Τον έβγαλε από τους «γλάρους» και τον τοποθέτησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στη δική του ομάδα. Όπως αγωνιζόταν εκεί, τον ίδιο ρόλο ανέλαβε σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο. Σαν κομμάτι ενός παζλ που ήταν υπό κατασκευή. Διότι φέτος η Άρσεναλ δείχνει να έχει όλα τα κομμάτια που τις έλειπαν, πιο ενωμένα από κάθε άλλη σεζόν και αυτό είναι που τις δίνει ρεαλιστικές ελπίδες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα ύστερα από 21 χρόνια.

Ένα κομμάτι με πλευρές που «κουμπώνουν» τέλεια σε κάθε άλλο είναι ο Τροσάρ. Όπως φάνηκε στο πρόσφατο παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν την δεύτερη αγωνιστική της league phase του Champions League, ήταν ο κατάλληλος ποδοσφαιριστής για να αποδιοργανώσει τη μεσαία γραμμή των Γάλλων. Κινήθηκε στην πλάτη των εξαιρετικών φέτος Ζοάο Νέβες, Βιτίνια και Ζαίρ - Εμερί για να ανοίξει χώρους και να διευκολύνει το κατέβασμα της μπάλας από τους κεντρικούς αμυντικούς.



Χαρακτηριστική η φάση του πρώτου τέρματος. Από εκείνον ξεκίνησε η επίθεση, ήρθε χαμηλά σε μέτρα, πήρε τη μπάλα από τον Γκάμπριελ και έφτασε μέχρι την αντίπαλη περιοχή για να «σερβίρει» στον Χάβερτς. Άφησε πίσω του δύο ποδοσφαιριστές και παρά την πίεση κατάφερε να δημιουργήσει το γκολ. Η χρήση του «τζόκερ» αποτυπωμένη στον απόλυτο βαθμό. Με χαμηλό κέντρο βάρους λόγω ύψους, ήταν στα μέτρα των τριών μέσων της Παρί και αυτομάτως εξαιρετικά δύσκολος να αντιμετωπιστεί.

Ο Τροσάρ κινείται σε έναν χώρο πλάγια και κοντά στο μέσο του γηπέδου, που ελάχιστοι ποδοσφαιριστές κάνουν. Είναι όμως μέρος του σύγχρονου τρόπου παιχνιδιού, υπεραπαραίτητος για το σύστημα του Αρτέτα. Προσφέρει κρίσιμα γκολ όπως αυτό της νίκης απέναντι στη Λέστερ γιατί γνωρίζει που να τοποθετηθεί μέσα στο γήπεδο, είτε σε build up, είτε σε στατική φάση, είτε σε φάση αντεπίθεσης. Με δύο γκολ και μία ασίστ ο Βέλγος είναι ο παίκτης που θα «ξελασπώσει» πολλές φορές την Άρσεναλ και ενδεχομένως να είναι κομβικός στην επιστροφή της στους τίτλους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube