Πρώτο δείγμα… θετικό για τον Παναθηναϊκό, που επικράτησε σε φιλική αναμέτρηση της Μαρκό με 3-0 στο «Γεώργιος Καλαφάτης», στο πρώτο του παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Ντάνι Πογιάτος.

Το θετικό πρόσημο, φυσικά, δεν έχει να κάνει με τη νίκη ή την έκταση του σκορ, αφού ο αντίπαλος ήταν δεδομένα χαμηλότερης δυναμικότητας. Αλλά, με το ότι οι «πράσινοι» έδειξαν κάποια από τα πράγματα που περιμένει από αυτούς ο Ισπανός τεχνικός, όπως καλό πρέσινγκ, σωστή κυκλοφορία και ρυθμό, με γρήγορες αντιδράσεις σε άμυνα κι επίθεση!



Για την… ιστορία, τα γκολ πέτυχαν ο Μακέντα με προβολή στο 4’ από ασίστ του νεαρού Σαμαρά, ο -κορυφαίος σε απόδοση για την ομάδα του- Σαβιέρ με σουτ στο 37’ και ο Σπύρος Τζαβίδας από ασίστ του… αδερφού του, Μάριου, ο οποίος επίσης ξεχώρισε στην επανάληψη για την μαχητικότητά του.

Ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό έκανε και ο Βέλεθ, ωστόσο η άμυνα του «τριφυλλιού» δεν δέχτηκε πίεση από την ομάδα των Μεσογείων, όσο εκείνος αγωνίστηκε, συνεπώς δεν «φάνηκε» τόσο πολύ.

Στα αξιοσημείωτα η χρησιμοποίηση του 4-3-3 σε όλο το ματς, αλλά και επτά παικτών από την Ακαδημία στην βασική 11άδα, με την είσοδο άλλων οκτώ στην επανάληψη!

Πώς έπαιξαν:

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον Διούδη κάτω από τα δοκάρια. Δεξί μπακ ήταν ο Σαμαράς, αριστερό ο Ζαγαρίτης και οι Καραγιάννης -Βέλεθ τα στόπερ. Αλεξανδρόπουλος, Σερπέζης, Αθανασακόπουλος αποτέλεσαν την τριάδα στα χαφ. Με τους Χατζηγιοβάνη και Σαβιέρ στα «φτερά», δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα, και τον Μακέντα στην κορυφή.



Το ματς:
Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός άρχισε με 4-3-3, το οποίο μετατρεπόταν σε 4-1-4-1 σε φάση άμυνας. Ενώ από το ξεκίνημα κιόλας του αγώνα, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να βγάλουν στο γήπεδο τα «θέλω» του Ντάνι Πογιάτος. Ήτοι, πίεση πολύ ψηλά, γρήγορες πάσες και σωστή κυκλοφορία της μπάλας...

Όπως κι έγινε, με τον Παναθηναϊκό να ανοίγει το σκορ από πολύ νωρίς, μόλις στο 4’. Όταν από ωραία αμυντική προσπάθεια του νεαρού Σαμαρά και το overlap του, μετά από συνεργασία του με τον Χατζηγιοβάνη, σέντραρε από τα δεξιά, ήρθε ο Μακέντα με… κίνηση σέντερ φορ και πλασέ στο πρώτο δοκάρι κι έκανε το 1-0!



Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο, ενώ έψαξαν κι άλλα γκολ με τους δραστήριους Χατζηγιοβάνη και Σαβιέρ. Κι αν για τον πρώτο το… ξέραμε, ο δεύτερος ως «νεοφερμένος» κατέθεσε κάποια από τα «διαπιστευτήριά» του μέσα σε λίγα λεπτά.

Εκτελώντας ένα κόρνερ από τα αριστερά, στο 16ο λεπτό, που θα ήταν το 2-0 για την ομάδα του, αν ο Βέλεθ έκανε καλύτερα την προβολή στο πρώτο δοκάρι... Αλλά και βγάζοντας τον Μακέντα «φάτσα» με τον Χαλκίδη, δύο λεπτά μετά, με τον τερματοφύλακα της Μαρκό να διατηρεί το 1-0, αποκρούοντας…

Εν τέλει, ήταν ο ίδιος ο Πορτογάλος εξτρέμ που πέτυχε το 2-0 για τον Παναθηναϊκό, επιβεβαιώνοντας την καλή του απόδοση. Όταν από μια ακόμα σέντρα του Χατζηγιοβάνη από την δεξιά πλευρά και την κακή εκτίμηση της φάσης από τον Χαλκίδη, έκανε… σεφτέ με σουτ από το δεύτερο δοκάρι σε κενή εστία, στο 37ο λεπτό!



Στην επανάληψη, οι μαζικές αλλαγές στα πρόσωπα κι όχι στο σύστημα, όπως ήταν φυσιολογικό, «πείραξαν» την όποια συνοχή μπορεί να είχε η 11άδα του Παναθηναϊκού, κι ως εκ τούτου άλλαξαν και την εικόνα του…

Η διάθεση όσων μπήκαν να πιέσουν και να παίξουν με τον… τρόπο του Πογιάτος, δεν επηρεάστηκε πάντως, με αποτέλεσμα μάλιστα να υπάρξει και τρίτο τέρμα από την πλευρά του «τριφυλλιού».

Σε μια… οικογενειακή υπόθεση, με τον Μάριο Τζαβίδα να σερβίρει για τον Σπύρο κι εκείνον να στέλνει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, πετυχαίνοντας το 3-0 και διαμορφώνοντας από το 64’ αυτό που έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα!



Αφού παρότι δημιουργήθηκαν κι άλλες… υποψίες για γκολ από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, με κορυφαία εκείνη του -αρκετά κινητικού στο διάστημα που έπαιξε- Αϊτόρ στο δεύτερο λεπτό του επιπλέον χρόνου, εντούτοις δεν σημειώθηκε κανένα…



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (4-3-3): Διούδης (32’ Ξενόπουλος, 57’ Χριστογεώργος), Σαμαράς (46’ Τουρκοχωρίτης), Καραγιάννης (57’ Σιδεράς), Βέλεθ (46’ Μαυρομμάτης), Ζαγαρίτης (57’ Λαζαρίδης), Αλεξανδρόπουλος (46’ Αγιούμπ), Αθανασακόπουλος (46’ Μπουζούκης), Σερπέζης (57’ Σ. Τζαβίδας), Χατζηγιοβάνης (46’ Αϊτόρ), Μακέντα (46’ Μ. Τζαβίδας), Σαβιέρ (46’ Εμμανουηλίδης).

Μαρκόπουλο (3-5-2): Χαλκίδης (67’ Κακαγιάς), Κοντογιάννης (83’ Σκουρλής), Ντούμπερετ, Νικολόπουλος, Ηρακλής, Μανδαμαδιώτης, Γκεμίσης, Δρόσης, Κατσικογιάννης, Κόκκας (46’ Τσεβάς), Γκούλιας (57’ Γκριμέκης).

Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής).

Θυμηθείτε εδώ το live του sport-fm.gr:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube