Έχεις μεγαλώσει στα παρκέ της Αθήνας και αποφασίζεις στα 18 σου να μετακομίσεις στην Αγγλία για να σπουδάσεις οικονομικά. Η ζωή στα φέρνει έτσι όμως ώστε να ασχοληθείς με την προπονητική στο μπάσκετ και, μάλιστα, επιλέγεις να είναι αυτό το επάγγελμά σου.

Ο 38χρονος κόουτς των Bristol Flyers, Ανδρέας Καπούλας, βρίσκεται στην ομάδα της νοτιοδυτικής Γηραιάς Αλβιώνας από το 2005. Έχει ζήσει το βρετανικό μπάσκετ για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε να γνωρίζει επαρκώς τις αδυναμίες αλλά και τα κομμάτια που το κάνουν θελκτικό.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή του ΣΠΟΡFM 94.6 «Παιδιά για όσΚΑΡ», o Έλληνας κόουτς ανέλυσε την εικόνα που έχει σήμερα η πορτοκαλί «θεά» στην Αγγλία, μίλησε για την κατάσταση του τεχνικού τιμ στις ομάδες, αποθέωσε τους Ντιρκ Νοβίτσκι και Ντουέιν Γουέιντ ενώ αποκάλυψε πως κάποια στιγμή θα ήθελε να προπονήσει έναν ελληνικό σύλλογο.

Βρίσκεστε στους Bristol Flyers από το 2006. Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια τι διαφορές έχουν επέλθει στο βρετανικό μπάσκετ; Τι θεωρείτε ότι πρέπει να συμβεί ώστε να ενταχθεί η British Basketball League στις συνειδήσεις μας ως ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να μην είναι κάτι ξεχωριστό, όπως συμβαίνει τώρα;

Η ποιότητα του μπάσκετ έχει ανεβεί πάρα πολύ. Πλέον, χρόνο με τον χρόνο μπορείς να δεις τη διαφορά των παικτών. Το παιχνίδι έχει γίνει πιο τακτικό ενώ διατηρεί και το physical play. Η ποιότητα έχει ανέβει σημαντικά. Το Λέστερ φέτος συμμετείχε στην Ευρώπη και παρόλο που δεν κέρδισαν παιχνίδια εκεί, ήταν ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς. Τη νοοτροπία του ευρωπαϊκού τρόπου παιχνιδιού την έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια.

Το 2006 που ξεκίνησα, όπως είπατε, οι Bristol Flyers ήταν στις χαμηλότερες κατηγορίες και τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε στη British Basketball League. Το άθλημα ανεβαίνει εδώ πέρα. Όταν σκέφτεσαι Αγγλία ή Βρετανία το μπάσκετ δε σου έρχεται απευθείας στο μυαλό, όμως η ανταγωνιστικότητα της κατηγορίας πλέον είναι μεγάλη. Ακόμα και τις ομάδες που είναι στο τέλος της βαθμολογίας το Worcester και το Surrey, δεν θα ήθελε κάποιος να τις αντιμετωπίσει. Εμείς, από την άλλη, θέλουμε να μπούμε στα play-offs, κερδίσαμε την πρώτη ομάδα της βαθμολογίας τους London Lions, κάτι που δείχνει πόσο αμφίρροπα είναι όλα εδώ.

Θα προτρέπατε σε κάποιον ομόλογό σας να αφήσει την Ελλάδα και να έρθει στη Βρετανία; Ένας παίκτης γιατί να επιλέξει την BBL για να συνεχίσει την καριέρα του;

Εδώ το άθλημα έχει καταστάσεις που μπορεί ο πρώτος προπονητής της ομάδας να πληρώνεται, ωστόσο οι βοηθοί συνήθως δεν είναι σε full time δουλειά. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Φυσικά εκτιμούν πολύ τόσο το ελληνικό μπάσκετ όσο και τους Έλληνες προπονητές και υπάρχουν ευκαιρίες.

Από πλευρά παικτών έχουμε παίκτες εδώ που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Ο Πάνος Μαγιντόμπε ας πούμε είναι ένα παράδειγμα, που είναι στην ομάδα. Όμως οι Έλληνες παίκτες έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό το επίπεδο εδώ, φυσικά στο τακτικό κομμάτι υπερτερεί η Ελλάδα. Ωστόσο για έναν παίκτη που παίζει, όχι τόσο στην Α1 αλλά στην Α2 ή τη Β’ Εθνική, μπορεί να δει ότι το επίπεδο είναι καλό και τα φυσικά προσόντα των παικτών υψηλά.

Ντιρκ Νοβίτσκι και Ντουέιν Γουέιντ διανύουν την τελευταία τους σεζόν στα παρκέ. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτούς και επίσης, αν έχετε ξεχωρίσει κάποιους Βρετανούς παίκτες που θα μπορούσαν να είναι τα next big things στο άθλημα…

Η πορεία και των δύο παικτών είναι σπουδαία. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το μεγαλείο τους. Στις ομάδες που έχουν παίξει έκαναν τη διαφορά και όλες οι επευφημίες που μπορείς να δεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ομάδες, από συμπαίκτες κτλ., δείχνουν τι έχουν προσφέρει στο NBA. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μάλιστα, είναι από τους πρωτοπόρους ευρωπαίους που έχουν παίξει στο NBA, με 29 χρόνια εμπειρία έχοντας παράλληλα και τεράστια επίδραση στο άθλημα.

Έχουμε πολλούς Βρετανούς που παίζουν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική στα κολλέγια. Ο Λουόλ Ντενγκ έχει πάει στο NBA και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά εκεί πέρα. Πολλά βρετανικά ταλέντα όπως ο Λουκ Νέλσον, που παίζει στην Ισπανία. Στην Αμερική ο Ντουέιν Λοτιέ-Ογκουνλεγέ, που ήταν στους Flyers και τώρα με το Μπράντλεϊ έφτασε μέχρι το τελικό τουρνουά του NCAA. Υπάρχει πολύ ταλέντο. Θέλουμε λίγο πιο δυνατή τη βρετανική κατηγορία και καλύτερη την κατάσταση στις πιο μικρές ηλικίες, ώστε να μπορεί να κρατήσει αυτούς τους παίκτες και να τους βοηθάει να “χτίσουν” φυσική κατάσταση και να μην στηρίζονται μόνο στα φυσικά προσόντα.

Αν γίνει αυτό, θα μπορούμε να δίνουμε και παίκτες απευθείας στο NBA.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας για φέτος;

Πέρσι ήταν η καλύτερή μας σεζόν. Τερματίσαμε 6οι με ρεκόρ 19-14 και φτάσαμε στα ημιτελικά των play-offs. Φέτος θέλουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα, να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε πιο υψηλή θέση. Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά, είχαμε ρεκόρ 7-2 τον Δεκέμβρη, αλλά δυστυχώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δύσκολοι μήνες για εμάς και τώρα προσπαθούμε να βγούμε στα play-offs. Το παιχνίδι με το Manchester είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα must win παιχνίδι για εμάς και πρέπει να τα δώσουμε όλα. Τώρα είμαστε στις 12 νίκες αν μέχρι το τέλος πάμε στις 16, σίγουρα θα βρεθούμε στα play-offs.

Σας έχει κάνει κρούση κάποιος ελληνικός σύλλογος για να αναλάβετε τα «ηνία» του;

Δεν έχω μιλήσει με ελληνικούς συλλόγους. Θα ήταν κάτι που κάποια στιγμή θα το κοιτούσα (σ.σ. να προπονήσω ομάδα στην Ελλάδα), όμως αυτή τη στιγμή είμαι στο Bristol. Τα 14 χρόνια που βρίσκομαι εδώ, έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο με τις ακαδημίες όσο και με την πρώτη ομάδα. Αν έρθει μια πρόταση από ελληνική ομάδα και είναι η σωστή στιγμή και κατάσταση, σίγουρα θα το σκεφτόμουν. Το μέλλον μου όμως είναι εδώ.

Επιμέλεια: Γιώργος Χ. Αναγνώστου - Γιώργος Φρουζάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube